Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Tanja keek op afstand zelf rond via de Beam robot

Begin september verhuist Tanja Kroeze naar De Klokkenbelt in Almelo, een nieuwe woonlocatie van InteraktContour. Samen met haar broer en mantelzorger Richard van der Heijde keek ze rond in het nieuwe appartement. Wel op een heel bijzondere manier: haar broer was daar, terwijl Tanja vanwege corona op afstand de Beam bestuurde, een webcam op wieltjes. Zo kon ze zelf kijken en met haar broer overleggen.

Het voelde alsof ze naast me stond
Hoe ging dat dan? Richard en Nina Huijboom van de uitleenservice e-health waren in het nieuwe appartement. Tanja met begeleider waren er vanuit haar huidige woning met de Beam, een geavanceerde robot die er uitziet als een webcam op wieltjes. InteraktContour had de Beam een maand op proef. Richard vertelt: "Toen ik aankwam, was mijn zus al aan het rondcrossen met de Beam. Ze was druk aan het rondkijken."

"Toen ik 'Hé hallo!’ zei, draaide ze de Beam om en zagen we elkaar. Ik hoefde niets te doen, ze reed rond en het werkte gewoon goed. Ik was zelf verbaasd: een scherp beeld - niet te groot of te klein - en een heel goed geluid, zonder vertraging. De Beam is heel laagdrempelig, ik vond het prettig. Als je met elkaar praat, kijk je elkaar echt aan. Toen ik naar de badkamer liep om even iets te bekijken, reed ze achter me aan. Het voelde alsof we er samen heen gingen. Het was leuk dat ze naast me stond en meekeek".

PHOTO-2020-bewerkt.jpg

Gemakkelijke bediening
En de bediening, is dat lastig? Tanja legt uit:"Het was heel gemakkelijk om met de Beam te rijden. Je volgt de lijntjes, zoals je die ook hebt bij een achteruitkijkcamera als je een auto inparkeert. Dat doe je met de muis. Je hebt een heel helder beeld en je ziet jezelf niet klein in beeld, dat vind ik fijn. En het geluid was glashelder. Je bent zo echt verbonden met elkaar." 
Richard: "Op de Klokkenbelt hebben we twee stoelen neergezet en zo zaten we in een driehoek met elkaar te praten. Dat ging heel natuurlijk." Tanja vult aan: "Ik zat naast Richard en keek de tuin in. Ik zag dat ik daar straks een machtig mooi plekkie heb."

Tanja: "Je bent zo echt verbonden met elkaar."

Betere zorg voor cliënten
Hoe zouden cliënten verder voordeel kunnen hebben van de Beam? Richard: "Ik ben mantelzorger voor mijn zus, maar werk als senior individueel begeleider bij InteraktContour. Op de dagbesteding waar ik werk, kun je heel goed met de Beam op afstand bijspringen. Een begeleider is bij de cliënt, maar een senior begeleider kan heel gemakkelijk via de Beam even meekijken en overleggen. Juist op het sociale vlak kan de Beam veel doen. Ook kan ik me, zeker in deze tijd, voorstellen dat een Beam op de gang van een woonlocatie heel handig kan zijn. Wanneer de ene begeleider praktisch aan het werk is, dan kan de andere begeleider met behulp van de computer via de Beam met cliënten praten. Je parkeert hem op de gang en zet hem in als het nodig is. Dit kan ook prima in combinatie met het blended werken, zoals we het thuiswerken noemen."

"Een begeleider is bij de cliënt, maar een senior begeleider kan heel gemakkelijk via de Beam even meekijken en overleggen. Juist op het sociale vlak kan de Beam veel doen." 

Beter leren kennen
Nina van de uitleenservice sprak met alle toekomstige bewoners van De Klokkenbelt. Haar ervaring: "E-health hulpmiddelen kunnen de kwaliteit van de zorg verbeteren. Door de gesprekken via de Beam met de toekomstige bewoners – waaronder Tanja - leerde ik hen beter kennen. Hoe ziet het dagelijks leven eruit? Waar krijg je hulp bij? Waar loop je tegenaan? Welke dromen of wensen heb je? Dat maakte dat ik beter advies kon geven, namelijk vanuit probleem en mogelijkheden."

E-health hulpmiddelen
Welke digitale hulpmiddelen gaat Tanja straks gebruiken in De Klokkenbelt? Ze vertelt: "Door een hersentumor kan ik jammer genoeg steeds wat minder en heb ik nu ook evenwichtsstoornissen. Ik woon nu al in een woonlocatie en niet meer bij mijn gezin met twee mooie kinderen. Dat ging niet meer. Soms ben ik tegenwoordig wel wat eenzaam en het is fijn als de computer wat terugzegt, bijvoorbeeld als ik binnenkom. We hebben de Tessa aangevraagd om me te helpen herinneren aan mijn medicatie en agenda. De Tessa is een sociale robot die eruitziet als een bloempot. Maar deze reageert niet op emoties, dat kan Robot Maatje wel. Daarom hebben we die ook aangevraagd." Richard: "Daarnaast automatische gordijnen en Googleverlichting, zodat je kunt zeggen: 'Hey Google, mag het licht aan?'. Tanja tot slot: "Ik heb het gevoel dat ik daar straks heel fijn zal wonen." We wensen het je van harte toe!

Meer weten over de robots in dit artikel?

  • Beam, een geavanceerde robot die beweegt net zoals jij fysiek aanwezig zou zijn. 
  • Tessa, een sociale robot die ondersteunt bij de dagelijkse structuur en suggesties geeft voor activiteiten. Met tekst en muziek.
  • Robot Maatje kan mensen helpen met de dagelijkse bezigheden door hen eraan te herinneren met ingegeven emoties. Deze robot biedt structuur en gezelligheid.

Ben je cliënt van InteraktContour? Dan kan je begeleider voor jou bij de uitleenservice terecht voor  robot Tessa en andere e-health hulpmiddelen.

Meer over:

E-health Hulpmiddelen

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag