Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Strokestra toont opvallende resultaten muziektherapie

STROKESTRA is een proefproject dat mensen die een beroerte hebben gehad, verzorgers en therapeuten samenbrengt om een orkest te vormen. Het project vindt plaats in de regio East Yorkshire (Groot Brittannië). Er is veel media-aandacht voor geweest na de opvallende resultaten.

Spelen in een orkest na een beroerte

STROKESTRA (Stroke:beroerte Orchestra: Orkest) werd geboren uit het het programma van RPO (Royal Philharmonic Orchestra) Resound, dat erop is gericht om het leven te verbeteren door de kracht van muziek. Veertig patiënten met een CVA, therapeuten en verzorgers werden betrokken bij tweewekelijkse oefensessies waarin zij werkten met professionele musici van het RPO en speciaal opgeleid HICSS personeel. Zij beluisterden, voerden uit en componeerden muziek. Na een periode van zes maanden mondde het uit in een openbare uitvoering door het nieuw gevormde 'stroke orkest', beter bekend als STROKESTRA. De voorstelling vond plaats in Hull City Hall. Het proefproject is het resultaat van een samenwerkingsverband gevormd tussen de wereldberoemde Royal Philharmonic Orchestra (RPO) en Hull Integrated Community Stroke Dienst (HICSS), onderdeel van de Humber NHS Foundation Trust. Lees het hele Engelse artikel hier.


De opvallende resultaten van muziektherapie na hersenletsel

De belangrijkste successen van het project zijn:
◾86% spreekt van verlichting van de symptomen en een verbeterde kwaliteit van het leven.
◾91% rapporteerde sociale voordelen, waaronder betere relaties en communicatieve vaardigheden.
◾86% ondervond cognitieve voordelen zoals verhoogde concentratie en geheugen.
◾86% geeft emotionele verbeteringen aan, zoals meer zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.
◾71% voelt verbetering in hun lichamelijke gezondheid
◾100% van de mantelzorgers meldde een verbetering van welzijn, respijt van hun rol als verzorger, en betere relaties met hun patiënten

Bekijk hieronder het filmpje van SROKESTRA (alleen in het Engels)

Hersenletsel en weten wat muziek voor jou kan betekenen?

Ben je enthousiast of nieuwsgierig geworden na het lezen van dit succesverhaal. Ontdek wat muziek voor jou kan betekenen. Muziek prikkelt de zintuigen en stimuleert de hersenhelften om samen te werken. Mensen met hersenletsel trainen zo cognitieve vaardigheden waardoor zij in het dagelijkse leven zelfstandiger kunnen blijven functioneren.

Ik wil graag contact met InteraktContour

Meer over:

Behandeling Gevolgen van CVA Muziek

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag