Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Sprakeloos: film over omgaan met een beroerte

Het leven van de succesvolle schrijver Jan Meerman wordt ondersteboven gekeerd wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt. Zijn flamboyante en levendige moeder verliest haar spraakvermogen (afasie). Haar spraak wordt herleid tot jammerlijke kreten en brabbeltaal. Jan worstelt in deze moeilijke periode met de deadline van zijn nieuwe roman. De confrontatie die Jan moet aangaan met zijn moeder dwingen hem om alles in vraag te stellen, ook zijn literaire prioriteiten.

"Het mooist dat Lanoye ooit schreef"

De Tijd
Sprakeloos; hoe een beroerte en dood van een moeder een gezin uit elkaar drijft

Sprakeloos; hoe een beroerte en dood van een moeder een gezin uit elkaar drijft


Na een beroerte raakt een amateuractrice en de moeder van de schrijver haar spraakvermogen kwijt. Langzaam en onherroepelijk takelt ze af, steeds minder in staat te communiceren met wie haar lief is. Al in zijn recent verschenen essaybundel Schermutseling schreef Tom Lanoye over haar. Maar hij was nog lang niet klaar met zijn verhaal. Pas in Sprakeloos maakt hij de hele balans op. Die van zijn kleurrijke jeugd, van zijn worsteling met de liefde, van zijn conflicten met de kleine moederdiva, en ten slotte: van de strijd die zij, bron van leven en moedertaal, manmoedig voert, en waarin ze reddeloos en redeloos ten onder gaat - en de blijvende woede en pijn die dat oplevert. Het boek is te bestellen via BOL.com.

Op dit platform vind je boeken- en filmtips over omgaan met niet aangeboren hersenletsel.

Omgaan met afasie

Afasie is een taalstoornis en hoe dat zich uit kan per persoon verschillen. De ernst en omvang van de afasie zijn onder meer afhankelijk van de plaats en de ernst van het hersenletsel, het vroegere taalvermogen en iemands persoonlijkheid. Sommige mensen met afasie begrijpen taal goed, maar hebben moeite met het vinden van de juiste woorden of met de zinsopbouw. Anderen spreken juist veel, maar wat zij zeggen is voor een ander niet of moeilijk te begrijpen. Na de revalidatiefase is er nog veel mogelijk om de communicatie te verbeteren. Hier zijn verschillende behandelingen voor. Meer lezen: Omgaan met afasie.

"Indringend en onvergetelijk"

De Standaard

Wat is een beroerte

Beroerte is een verzamelnaam voor TIA en CVA (herseninfarct en hersenbloeding). De oorzaak is een afsluiting van een bloedvat (bij een TIA of een herseninfarct) of een bloeding (bij een hersenbloeding) in de hersenen. Meer lezen: Hersenletsel na een beroerte

Meer informatie over niet aangeboren hersenletsel na een beroerte?

Hersenletsel kan ontstaan na een ongeval, een herseninfarct (CVA), een hersenvliesontsteking (meningitis) of een hersentumor. Maar ook bijvoorbeeld door een hartstilstand of een ziekte. Door de gevolgen van die beschadiging ontstaat een breuk in de levenslijn. Door deze breuk is er sprake van een veranderd leven. Er is een tijd van vóór en een tijd na het hersenletsel. Neem voor meer informatie contact op met InteraktContour.

Ik wil contact met een professional

Meer over:

Afasie Gevolgen van CVA Boeken & Films

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag