Signalen van visuele problemen na hersenletsel
Visuele problemen gaan vaak samen met niet-aangeboren hersenletsel, maar zijn voor zorgprofessionals lastig te herkennen. De klachten ontstaan doordat de hersenen de visuele informatie niet goed kunnen verwerken. De waarnemingsproblemen zijn daarom niet te verhelpen met een bril. Om goed te zien zijn zowel goede ogen als een goed visueel systeem in de hersenen vereist. Als de verwerking van visuele prikkels in de hersenen verstoord verloopt, spreekt men van een visuele verwerkingsstoornis. Afhankelijk van de plaats van beschadiging in de hersenen kunnen zich allerlei stoornissen voordoen die van invloed zijn op het zien.
Niet aangeboren hersenletsel (NAH)
Een aandoening van de hersenen kan het gevolg zijn van een beroerte (CVA), ongeluk, val, tumor,herseninfarct of neurodegeneratieve aandoening (zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson en Multiple Sclerose). Hersenletsel heeft ingrijpende gevolgen voor de getroffene en zij omgeving. De gevolgen van een aandoening in de hersenen kunnen uiteenlopen en verschillen van persoon tot persoon. Lees hier over de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel.

Stoornissen in de visuele verwerking door de hersenen niet altijd herkend
Bij een goed functionerend waarnemingsvermogen belandt de informatie die op het netvlies van onze ogen binnenkomt, via de oogzenuwen helemaal achter in ons brein. Als de 'ruwe' visuele informatie achter in de hersenen aankomt, bewerken de hersenen deze stap voor stap zodat we begrijpen en herkennen wat we zien. Beschadigingen van deze zenuwbanen of achter in de hersenen kunnen leiden tot visuele problemen. Deze visuele problemen komen niet altijd naar voren tijdens de gewone visus- en gezichtsveldmeting. Deze onderzoeken zijn gericht op de gezichtsscherpte en de grootte van het gezichtsveld. Stoornissen in de visuele verwerking door de hersenen zijn altijd van andere aard en uiten zich ook op een andere manier in het dagelijks leven. Het herkennen van signalen is dan ook van groot belang.
Herkennen van visuele problemen die kunnen duiden op hersenletsel
- Klachten over wazig (niet scherp) zien
- Een bril biedt geen oplossing.
- Moeite met het terugvinden van mensen en objecten in een drukke omgeving.
- Onjuiste interpretatie van afbeeldingen (bijvoorbeeld sterk gericht op details of juist teveel op het geheel).
- Moeite met het inschatten van snelheid, diepte, afstand en beweging.
- Moeite om het kijken te combineren met een andere activiteit (bijvoorbeeld met handelen of luisteren).
- Wegkijken bij een grote hoeveelheid visuele informatie, zoals in een menigte.
- Het verkleinen of vergroten van de kijkafstand, terwijl dit vanuit de gezichtsscherpte niet te verklaren valt. (bijvoorbeeld dicht voor een beeldscherm zitten of met de neus op het boek).
- Verdwalen of moeite met het onthouden van de weg of een route in een nieuwe omgeving.
- Moeite met het herkennen van en betekenis geven aan voorwerpen, afbeeldingen, vormen en symbolen, (bijvoorbeeld letters of cijfers).
- Regels of woorden overslaan met lezen, de ondertiteling van de tv niet meer kunnen volgen.
- Problemen met bewegen (knoeien, tegen meubels of mensen lopen, voorwerpen niet goed kunnen vastpakken of omstoten)
- Wisselende visuele klachten.
- Last van (scherp) licht. Bron: Koninklijke Visio
Warning: Undefined array key "heading" on line 13 in file /var/www/vhosts/verdermethersenletsel.nl/httpdocs/templates/partials/blocks/quoteimage.phpError log is not writable!