Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Revalidatie na niet aangeboren hersenletsel

Het heeft flink gesneeuwd. Ben Lohuis heeft net de stoep voor zijn huis sneeuwvrij gemaakt. “Dat lijkt zo gewoon. Toch was dit niet vanzelfsprekend en zijn we ontzettend blij dat hij dit weer kan,” vertelt zijn vrouw Emmy.

Niet aangeboren hersenletsel na een hersenontsteking

Niet aangeboren hersenletsel na een hersenontsteking


Begin 2015 werd Ben met een hersenontsteking in het ziekenhuis opgenomen. Vaak is snelle behandeling met ontstekingsremmende medicijnen nodig. De behandeling slaagde, maar er was veel schade. Aan deze ernstige ontstekingen kan iemand restverschijnselen overhouden zoals epilepsie, spasticiteit, vermoeidheid en prikkelbaarheid. In het geval van Ben: Hij kon niets meer, zelfs niet lopen. Gelukkig had hij geen afasie. Ze konden dus wel met elkaar praten. Na drie weken ziekenhuis en zes weken verpleeghuis ging hij voor revalidatie naar Roessingh, Centrum voor Revalidatie in Enschede. Roessingh is gespecialiseerd in revalidatiekundige behandeling en zorg. “Dat was hard werken hoor!”, lacht Ben. “Toen de behandeling na zo’n vier maanden was afgerond, had ik veel weer aangeleerd. Toch kon ik me nog niet zelfstandig in huis redden. En fietsen of autorijden kon ik al helemaal niet.”

Hard werken
In het geval van Ben: Hij kon niets meer, zelfs niet lopen. Gelukkig had hij geen afasie. Ze konden dus wel met elkaar praten. Na drie weken ziekenhuis en zes weken verpleeghuis ging hij voor revalidatie naar Roessingh, Centrum voor Revalidatie in Enschede. Roessingh is gespecialiseerd in revalidatiekundige behandeling en zorg. “Dat was hard werken hoor!”, lacht Ben. “Toen de behandeling na zo’n vier maanden was afgerond, had ik veel weer aangeleerd. Toch kon ik me nog niet zelfstandig in huis redden. En fietsen of autorijden kon ik al helemaal niet.”

Lees ook het ervaringsverhaal van Cisca en Klaas: Samen verder na een hersenbloeding.

Via Roessingh naar InteraktContour
De maatschappelijk werker van Roessingh, bracht hen in contact met InteraktContour. Ben: “InteraktContour nam het keurig over toen ik Roessingh verliet.” Via de verschillende modules, waaronder Hersenz Behandeling, die hij in groepsverband heeft gedaan, maakte Ben zich de dagelijkse dingen weer eigen. Daarnaast kwam Marieke Kuipers, maatschappelijk werker en medebehandelaar van InteraktContour, regelmatig voor individuele behandeling thuis. “Heel waardevol, ook voor mijn vrouw. Ik kan steeds meer. Ik kan al een tijdje weer fietsen en sinds kort zelfs autorijden!” Zijn vrouw Emmy Lohuis zegt hierover: “Te vaak worden mensen na behandeling naar huis gestuurd. En daar zitten ze dan. Dankzij de overdracht van Roessingh naar InteraktContour is mijn man zover gekomen als hij nu is. En ik zie nog steeds vooruitgang. Alle lof!”

Roessingh, Centrum voor Revalidatie

Roessingh, Centrum voor Revalidatie is gespecialiseerd in revalidatiekundige behandeling en zorg. Roessingh heeft behandelprogramma’s voor allerlei diagnosegroepen, van licht tot zwaar, zichtbaar en onzichtbaar. Zowel volwassenen als kinderen zijn bij Roessingh klinisch en poliklinisch te behandelen. De grootste groep cliënten van het revalidatiecentrum heeft een CVA (beroerte) gehad. Kijk voor meer informatie op: roessingh.nl

Warme overdracht levert veel op
De maatschappelijk werker van Roessingh, nam contact op met de vraag of de behandeling die InteraktContour aanbiedt vanuit Hersenz iets voor de heer Lohuis zou kunnen zijn. Aangezien zij van mening was dat een verder vervolg op de behandeling noodzakelijk was voor beiden. Hierbij was het ook belangrijk dat de koppeling naar de thuissituatie gemaakt werd. Na een gezamenlijk gesprek bij Roessingh en het aansluiten bij diverse therapieën, konden we de heer Lohuis helpen om wat hij bij Roessingh heeft geleerd heel praktisch toe te passen in de thuissituatie. Zo’n warme overdracht heeft dus ontzettend veel voordelen voor patiënten en direct betrokkenen.”

Hersenontsteking (encefalitis)

is een ontsteking in het hersenweefsel. Encefalitis kan door verschillende virussen worden veroorzaakt of beïnvloed, zoals verkoudheidsvirussen, mazelen en de bof. Bij herpes- of hondsdolheidvirussen kunnen hersenfuncties uitvallen. Aan ernstige ontstekingen kan iemand restverschijnselen overhouden zoals epilepsie, spasticiteit, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Vaak is snelle behandeling met (ontstekingsremmende) medicijnen nodig. Opname in het ziekenhuis is noodzakelijk, het verschilt van patiënt tot patiënt hoe lang dit nodig is. Bron: Hersenstichting

Omgaan met hersenletsel

Omgaan met hersenletsel


Als je hersenletsel oploopt, kom je vaak eerst in het ziekenhuis terecht. Dat is de acute fase. Als je stabiel bent, begint de herstelfase. Tijdens de revalidatietijd wordt gewerkt aan maximaal herstel van functies. Als je weer thuis bent, zijn de gevolgen van het hersenletsel in het dagelijks leven pas echt zichtbaar. ‘Dan begint het pas’, zeggen de meeste mensen met hersenletsel er zelf over. Ze moeten leren omgaan met de beperkingen die voortkomen uit het letsel. De behandelingen van Hersenz richten zich op deze chronische fase. Meer weten? Lees meer op: Verder met Hersenletsel.

Ontvang gratis het Magazine Verder met Hersenletsel

Ontvang gratis het Magazine Verder met Hersenletsel


Dit artikel staat in de 3e editie van het Magazine Verder met Hersenletsel. Het magazine biedt informatie voor iedereen die te maken heeft met hersenletsel en is een gratis gedrukte uitgave van InteraktContour.

  • voor mensen met niet aangeboren hersenletsel, mantelzorgers en verwijzers
  • vol met ervaringsverhalen en informatie van professionals
  • over behandeling, wonen en dagbesteding
  • over signalen en mogelijkheden
  • verschijnt 2 x per jaar
  • gratis abonneren

Geraakt door de ervaring van de familie Lohuis? En meer weten over behandeling na hersenletsel?

Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Ben je als gevolg daarvan vaak moe, vergeetachtig, snel boos of kun je je niet goed meer concentreren? Met de behandeling van Hersenz leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Neem contact op met Hersenz en informeer naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Utrecht, Overijssel, Drenthe of Flevoland? Neem direct vrijblijvend contact op InteraktContour. InteraktContour biedt Hersenz behandeling.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Behandeling Gevolgen van CVA Neurologie Liefde & relaties

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag