Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Professionals kunnen leren van mantelzorgers

"Als professional kun je veel leren van mantelzorgers," vindt begeleider Klaaske Vercouteren. "Zij kennen hun geliefde tenslotte het best. Dat maakt dat je als begeleider minder hoeft te 'experimenteren'." Martijn woont sinds een aantal jaar zelfstandig bij InteraktContour: "Professionals kunnen veel leren van mijn moeder. Zij kent mij heel goed!"

Hersenletsel na verkeersongeluk
Martijn liep bij een verkeersongeluk hersenletsel op. Hij vertelt: “Na mijn revalidatie ging ik op een locatie van InteraktContour wonen. Ik was toen nog een stuk jonger en ging elk weekend naar huis. Nu is het écht mijn eigen stek. Ik werk op een zorgboerderij en bij een snoepwinkel/koffiehuis. Het gaat goed met me.” Zijn moeder Jeanette beaamt dat: “We zijn in rustiger vaarwater gekomen. Vlak na Martijns ongeluk was er veel onduidelijkheid en onzekerheid. Hoe zou de toekomst eruit zien?"

“Het contact met mijn moeder is anders dan het contact met de begeleiders. Dat is logisch. Ik vind het belangrijk dat het met mijn moeder ook goed gaat. Als zij met haar verhaal en haar vragen ook bij de begeleiders terecht kan, is dat fijn.”


Martijn
Bijeenkomsten voor mantelzorgers

Bijeenkomsten voor mantelzorgers


Begeleider Klaaske kwam erachter dat er op 'haar' locatie weinig voor mantelzorgers werd georganiseerd en pakte de handschoen op. "Het leek me goed om hen de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten, elkaars verhalen te horen en ideeën en tips uit te wisselen. Ik heb een avond georganiseerd waarbij we eerst met elkaar gegeten hebben. Naarmate de avond vorderde werd de uitwisseling tussen mantelzorgers steeds beter. Het succes van de avond bevestigde me dat we dit soort dingen vaker moeten doen."

"In de hectiek van de dag vergeten we de mantelzorger soms."

Klaaske Vercouteren

Informatie voor mantelzorgers belangrijk
Om mantelzorgers nog beter te informeren over het wel en wee op de locatie is Klaaske ook aan de slag gegaan met het samenstellen van een speciaal informatiepakket. "Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat we de bewoners de huisregels geven als ze hier komen wonen. Mantelzorgers krijgen die niet, maar voor hen is het natuurlijk ook handig om dat soort dingen te weten. Dat bracht me op het idee. Het mooie is dat je aan de hand daarvan ook het gesprek met elkaar aan kunt gaan en verwachtingen kunt bespreken."

Hersenletsel heb je niet alleen

Hersenletsel krijg je niet alleen. Ook partners krijgen te maken met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. De impact die het op hun leven heeft is vaak enorm. Hersenz heeft daarom een programma speciaal voor partners ontwikkeld. Vanaf begin 2017 is de module op diverse plaatsen in Nederland te volgen. Lees meer: Hersenletsel heb je niet alleen.

Meer over:

Gevolgen van CVA Mantelzorg Wonen

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag