Op pad met hulphond Guuz voor een zinvolle dagbesteding
Een zinvolle dagbesteding. Hoe ziet dat eruit bij mensen met hersenletsel? Er zijn diverse manieren, afhankelijk uiteraard van de mogelijkheden. Ine Geerdink (62) heeft een bijzondere vorm gevonden. Naast het activiteitencentrum en de fysiotherapie gaat ze regelmatig met Guuz, haar hulphond, op pad om voorlichting te geven over de functie van een hulphond.

Hersenschade na auto-ongeluk
Ine werkte ooit zelf als verpleegkundige in de zorg. Tot ze in 1980 een ernstig auto-ongeluk kreeg. Na vier operaties en revalidatie in het Roessingh is ze begeleid zelfstandig gaan wonen. Maar daar bleef het niet bij, in 2013, toen ze inmiddels bij InteraktContour woonde, kreeg ze een dubbele CVA. “Aanvankelijk had ik alleen lichamelijke beperkingen, maar sinds de CVA’s werken ook mijn hersenen niet meer optimaal. Het was een geluk bij een ongeluk dat ik al bij InteraktContour woonde. Ze hebben me heel goed opgevangen en kennen alle symptomen van hersenletsel. Ik kan niet tegen drukte en harde geluiden, ik ben heel snel moe, heb geen energie, ik heb concentratieproblemen en moeite met spraak.“
Relevante links
Zo zelfstandig mogelijk
Ondanks de vele tegenslagen in haar leven zit Ine niet bij de pakken neer. Ze is blij met haar hulphond Guuz, die tevens haar beste maatje is. Dankzij Guuz heeft ze veel minder ondersteuning nodig van de begeleiding en dat is heel belangrijk voor Ine: “Ik wil graag zo zelfstandig mogelijk leven. Guuz helpt mij met aan- en uitkleden, met in bed stappen en opstaan, ze doet de deur en koelkast open en als ik te lang blijf liggen na mijn middagdutje komt ze kijken wat er aan de hand is. Bovendien houdt ze me altijd gezelschap.”
Lees ook:

De meerwaarde van een hulphond voor mensen met hersenletsel
Als geen ander kan Ine vertellen wat de hond voor mensen met een beperking kan betekenen. Omdat niet iedereen zich hier bewust van is, besloot Ine hier voorlichting over te geven. Aanleiding was een school in de buurt, waarvan de kinderen op het schoolplein haar altijd uitscholden. “Ze waren onbekend met het fenomeen hulphonden en dit riep blijkbaar weerstand op. Op een dag ben ik de school binnengegaan en heb ik gevraagd of ik voorlichting mocht geven. Dat mocht. Sindsdien roepen de kinderen me niet meer na. In samenwerking met de stichting Hulphond ga ik nu regelmatig langs scholen of andere organisaties om voorlichting te geven. Ook bij societyclubs als de Rotary of Lions, waar we meteen aan fondsenwerving kunnen doen. Het voelt heel zinvol om niet alleen bij te kunnen dragen aan bewustwording, maar ook het werven van nieuwe gelden zodat er genoeg honden kunnen worden opgeleid tot hulphond.”
Relevante link
De meerwaarde van dagbesteding
Het krijgen van een ongeluk, herseninfarct of hersenbloeding heeft vaak gevolgen voor je verdere leven. Door aanhoudende hoofdpijn, vermoeidheid of overprikkeling is terugkeer naar werk vaak niet mogelijk. En dagelijkse bezigheden zijn ineens een uitdaging. Wil je graag iets ondernemen dan kan dagbesteding iets voor jou zijn. Vrijwilligers én professionele begeleiders helpen je om je doelen te bereiken, waardoor je beter leert omgaan met je hersenletsel. Door mee te doen aan arbeidsmatige, creatieve en sociale activiteiten, train je je vaardigheden, werk je aan persoonlijke doelen en ontmoet je andere mensen. Soms lukt het om na een tijdje de overstap te maken naar (vrijwilligers)werk. Lees verder voor meer informatie en ervaringsverhalen.
Ben je op zoek naar een vorm van dagbesteding die bij jou past? Neem contact op!
Op zoek naar geschikte dagbesteding bij InteraktContour? Kijk waar je terecht kunt. We ontvangen je graag voor een kennismaking en rondleiding. InteraktContour biedt in Gelderland, Overijssel, Flevoland en Utrecht dienstverlening op het gebied van wonen, dagbesteding, begeleiding en Hersenz behandeling voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.Woon je buiten deze provincies kijk dan op de site van Hersenz voor een locatie, gespecialiseerd in hersenletsel, bij jou in de buurt. Voer dan hier je postcode in.
Reageren