Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Onderzoeker InteraktContour blogt over hersenwetenschap

InteraktContour is een nieuwsgierige organisatie. Niet zomaar nieuwsgierig, maar héél nieuwsgierig. Ze is altijd op zoek naar manieren om mensen met hersenletsel een stap verder te helpen. Nou, zo’n visie geeft veel aanknopingspunten voor onderzoek. Gelukkig mag ik sinds een half jaar als onderzoeker bijdragen om vragen te beantwoorden. Want onderzoek leidt tot nieuwe kennis. En nieuwe kennis leidt tot oplossingen van problemen. In dit geval oplossingen waar mensen met hersenletsel baat bij hebben.

Resultaten hersenonderzoek
Welke vragen leveren antwoorden waar mensen met hersenletsel iets aan hebben? Er leven veel vragen bij InteraktContour. We weten bijvoorbeeld uit recent onderzoek dat Hersenz positieve uitkomsten geeft. Hersenz is een behandelprogramma dat wij aanbieden aan mensen met hersenletsel. Maar waar zit dat succes ‘m nou precies in? En bestaan er andere behandelprogramma’s waar wij niet van afweten, die nog veel effectiever zijn misschien? En zouden we ook andere, nieuwere, betere technieken kunnen gebruiken om nog meer gezondheidswinst te behalen bij mensen met hersenletsel? Ik ben aangesteld om op enkele van die vragen een antwoord te geven. Niet zomaar een willekeurig antwoord, maar een goed beargumenteerd antwoord. Daarom ben ik mij eerst eens breed gaan oriënteren. Welke vragen leveren de antwoorden op waar mensen met hersenletsel wat aan hebben? Waar liggen kansen voor de organisatie? En niet onbelangrijk: van welke vraag gaat mijn eigen hart sneller kloppen?

Welke vragen leveren antwoorden waar mensen met hersenletsel iets aan hebben?

Marij Middag

Zoektocht
De afgelopen maanden waren voor mij een heuse zoektocht. Ik heb met veel mensen gesproken. Niet alleen met mensen binnen de organisatie, maar ook heb ik ideeën uitgewisseld met hoogleraren op universiteiten. De ene hoogleraar vertelt mij over zijn onderzoek naar de werking van het brein. Wist je dat gezonde mensen vrijwillig onder een groot apparaat gaan liggen om hun hersenen te laten scannen? Zo kunnen de onderzoekers precies zien wat er in de hersenen gebeurt. En wist je dat die kennis gebruikt wordt om nieuwe therapieën te ontwikkelen voor mensen met hersenletsel? Gelukkig kan dat allemaal tegenwoordig zonder enige bijwerkingen als gevolg. De andere hoogleraar vertelt mij weer over een heel ander soort onderzoek. Onderzoek naar de rol van persoonlijke factoren. Wist je dat die van groot belang zijn bij het wel of niet weer kunnen meedoen na hersenletsel? Het zijn met name mensen die problemen willen aanpakken en zich ervoor inspannen om bijvoorbeeld hun vaardigheden weer te vergroten, die een grotere kans hebben op succesvolle participatie. Dat betekent dat de aard en ernst van het letsel dus niet persé zullen voorspellen hoe goed iemand herstelt.

Het duizelt me soms
Ieder verhaal van iedere hoogleraar die ik gesproken heb, heeft me wel verwonderd. Wat wordt er veel onderzoek gedaan. Het duizelt me ook wel… Welke richting ga ik straks zelf op, als ik met mijn onderzoek ga beginnen? Ik heb zo veel ideeën en nog meer onbeantwoorde vragen. Misschien dat erover bloggen me helpt om de onrijpe ideeën die ik heb tot rijping te brengen. En wie weet, misschien kan ik je in mijn volgende blog al vertellen dat ik een keuze heb kunnen maken.

Over Marij

Over Marij


Naam: Marij Middag
Leeftijd: 27 jaar
Functie: Onderzoeker
Organisatie: InteraktContour
Achtergrond: Gezondheidswetenschappen, VU Amsterdam

Lees ook de andere blogs van Marij: Bijvoorbeeld die over hersenstimulatie

Meer over:

Neurologie Onderzoek Blog

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag