Mensen met hersenletsel ervaren onbegrip
Mensen met hersenletsel zien vaak onbegrip in hun omgeving. De maatschappij lijkt niet goed ingericht voor deze doelgroep.
Lector dr. Kitty JurriusIk verbaas me erover hoeveel impact het ontbreken van kennis over hersenletsel heeft op mensen die het betreft.

Kenmerken niet aangeboren hersenletsel
Ook wijkteams en zorgprofessionals herkennen de symptomen van niet aangeboren hersenletsel onvoldoende om goed te kunnen doorverwijzen. Er is simpelweg nog te weinig over bekend. Dit blijkt uit onderzoek NA(H)-zorg op maat dat bij Windesheim Flevoland plaatsvindt onder leiding van associate Lector dr. Kitty Jurrius. Het onderzoeksprogramma NA(H)-zorg op maat startte in 2014 en is gericht op de chronische zorg voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten. InteraktContour nam samen met het lectoraat Klantenperspectief in ondersteuning en zorg het initiatief voor de onderzoekslijn. In 2015 verschenen de eerste bevinden van het onderzoek al in de uitgave: ‘NA(H)-Zorg op Maat. Nieuwe evenwichten in de chronische zorg voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en hun naasten.’ Om ook kennis bij een breed publiek te vergroten was er in 2015 een tweedelige documentaire ‘Een ander leven’ op televisie bij omroep Flevoland.
Weinig kennis en begrip
Wat zijn de eerste opvallende resultaten uit het onderzoek? Kitty Jurrius: “Ik verbaas me erover hoeveel impact het ontbreken van kennis over hersenletsel heeft op mensen die het betreft. Uit het onderzoek kwam dat mensen met NAH en hun naasten heel vaak aan hun omgeving moeten uitleggen wat het hersenletsel precies inhoudt. Veel mensen in de omgeving weten niet wat hersenletsel is en wat de gevolgen kunnen zijn. Daarom is het voor de omgeving niet altijd makkelijk om begrip op te brengen. Daarnaast valt het me op dat de maatschappij erg slecht is ingericht op deze doelgroep als het gaat om bijvoorbeeld onderwijs, werk en openbare ruimtes. Dit maakt participatie lastiger. Ook zien we dat wijkteams, huisartsen en andere zorgprofessionals soms te weinig kennis hebben om goed te kunnen doorverwijzen. Als mensen na de revalidatie niet goed worden behandeld of begeleid kunnen ze thuis tegen grote problemen aanlopen”.
Niet aangeboren hersenletsel: oorzaken, gevolgen, signalen en zorg
Gebaseerd op het onderzoek is er een lesbrief uitgekomen: ‘Niet-aangeboren hersenletsel: oorzaken, gevolgen, signalen en zorg’. Dit boekje biedt basisinformatie voor (aankomend) wijkprofessionals en studenten in de zorg. De lesbrief is gratis te downloaden op kennispleingehandicaptensector.nl
Het onderzoek gaat verder
De onderzoekslijn loopt nog tot en met 2017. Kitty Jurrius: “De komende tijd richt het onderzoek zich op hoe we kennis verder kunnen verspreiden zodat er meer begrip komt, cliënten beter ondersteund kunnen worden in de zorg en participatie makkelijker wordt. Zo onderzoeken we hoe huisartsen geïnformeerd of geschoold willen worden en wat bedrijven, het UWV en vrijwilligersorganisaties kunnen doen om arbeidsplaatsen beschikbaar te maken voor mensen met hersenletsel. Vanuit onderzoek en onderwijs zetten we steeds kleine concrete stappen.”
Heb je te maken met de gevolgen van hersenletsel?
Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Ben je als gevolg daarvan vaak moe, vergeetachtig, snel boos of kun je je niet goed meer concentreren? Met de behandeling van Hersenz leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Neem contact op met een locatie bij jou in de buurt.
Reageren