Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Omgaan met hersenletsel na een herseninfarct

Het zal je maar overkomen. Je krijgt een hersenbloeding en van de ene op de andere dag staat je leven volledig op zijn kop. Het is Nicollet overkomen. Nicollet krijgt ondersteuning van Hersenz via de Noorderbrug. RTL Woontips gaat vandaag bij haar op bezoek om te kijken hoe ze daarmee omgaat.

Verder met hersenletsel na een beroerte

Verder met hersenletsel na een beroerte


Hersenz biedt behandeling aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel die willen leren omgaan met de vaak ingrijpende gevolgen van hun letsel. Deze weg die veel mensen volgen na hun hersenletsel is visueel weergegeven: van het ziekenhuis naar de revalidatie en dan weer naar huis. Eenmaal thuis kunnen de behandelaren je verder helpen op je pad.

Gevolgen van hersenletsel thuis pas echt zichtbaar
Als je hersenletsel oploopt, kom je vaak eerst in het ziekenhuis terecht. Dat is de acute fase. Als je stabiel bent, begint de herstelfase. Tijdens de revalidatietijd wordt gewerkt aan maximaal herstel van functies. Als je weer thuis bent, zijn de gevolgen van hersenletsel in het dagelijks leven pas echt zichtbaar. ‘Dan begint het pas’, zeggen de meeste mensen met hersenletsel er zelf over. Ze moeten leren omgaan met de beperkingen die voortkomen uit het letsel. De behandelingen van Hersenz richten zich op deze chronische fase. De plaat Verder met Hersenletsel is hier te downloaden.

Onzichtbare gevolgen van hersenletsel

De gevolgen van een beroerte kunnen per persoon verschillen. De onzichtbare gevolgen kunnen overigens ook optreden als gevolg van ander niet aangeboren hersenletsel (NAH), bijvoorbeeld na een ongeval, hersenoperatie of een hersentumor.

Cognitieve problemen, zoals:

1. Problemen met aandacht

2. Concentratieproblemen

3. Problemen met zien (zoals neglect)

4. Geheugenproblemen

5. Oriëntatieproblemen

6. Problemen met uitvoeren van handelingen (apraxie)

7. Mentale traagheid

8. Afasie (moeite met praten en geschreven taal)

9. Weinig ziektebesef of geen inzicht in eigen beperkingen

10. Problemen met plannen en organiseren

Emotionele en gedragsproblemen

Vermoeidheid

Meer weten over wat Hersenz kan betekenen als je te maken hebt met hersenletsel

Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Ben je als gevolg daarvan vaak moe, vergeetachtig, snel boos of kun je je niet goed meer concentreren? Met de behandeling van Hersenz leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Neem contact op met een organisatie bij jou in de buurt via Hersenz.

Ik wil contact met Hersenz

Meer over:

Behandeling Gevolgen van CVA

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag