Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Noise cancelling koptelefoon geeft rust

Sinds mei gebruikt Mirthe Gelijsteen een koptelefoon om het geluid van de buren buiten te sluiten. Dat is nodig omdat ze door epilepsie snel overprikkeld raakt en erg gevoelig is voor geluiden.

Toen Mirthe tien jaar was, kreeg ze twee keer een hersenontsteking, met epilepsie als gevolg. Twee jaar later kwam daar ook nog eens lymfeklierkanker bij. Ze kreeg het voor elkaar om de opleiding 'Helpende Welzijn' af te ronden, maar nu is ze – 37 jaar oud – volledig afgekeurd door niet-aangeboren hersenletsel (NAH). "Ondanks mijn opleiding willen ze me nergens als vrijwilliger. Zodra ik een paar keer een epileptische aanval heb gehad, sturen ze me weg. Jammer genoeg had ik het vrijwilligerswerk met mensen met beginnende dementie waar ik wél paste, opgezegd voor een baan die ik ook kwijtraakte. Bij dat vrijwilligerswerk was ondertussen een andere vrijwilliger aan de slag."

Last van geluiden en harde muziek
Ze heeft een zoon van 14 en sinds 2017 een relatie met Bert. Omdat ze momenteel wel zo’n vijf epileptische aanvallen per dag heeft, komt ze de laatste tijd niet buiten de deur, zelfs niet om haar lieve oude hulphond Jente uit te laten of om boodschappen te doen. "Jente kan voor mij de telefoon halen, zodat ik hulp kan inschakelen als ik een aanval krijg. Of ze duwt met haar neus in m’n knieholte, haar advies voor: ga maar liggen."

Lawaai zorgt voor veel overprikkeling

Mirthe heeft net een spoedopname achter de rug vanwege slapeloosheid door te veel epilepsieaanvallen. De oorzaak: overlast door de buren. Daar komen veel geluiden en harde muziek vandaan, ook op vreemde tijden, door drank, drugs, tieners en ouders die meedoen. Ze weten dat Mirthe er last van heeft, maar het boeit hen niet. Het lawaai zorgt voor veel overprikkeling, irritatie en onrust. "Wat een beetje helpt is humor… dan draaien ze het liedje ‘Het duurt te lang’… nou, inderdaad!"

Proberen kan altijd
"Gertrud, een van mijn begeleidsters bij InteraktContour, vertelde dat de uitleenservice wat voor me had: een koptelefoon om geluiden tegen te gaan. Eerst had ik mijn bedenkingen, maar proberen kan natuurlijk altijd. Nu heb ik de koptelefoon in bruikleen en ik gebruik ‘m goed! Deze noise cancelling headphone filtert geluid van buitenaf weg, waardoor het stiller is. Als het nodig is kan ik me ermee afzonderen, dat is prettig. Het geeft veel rust, ik ben dan eventjes op mezelf."

De noise cancelling headphone filtert geluid van buitenaf weg, waardoor het stiller is 

"Met mooi weer wil je graag in de tuin zitten, maar met de pokkeherrie van hiernaast kan dat niet. Nu zit ik er wel, met de koptelefoon op. Het nadeel van de koptelefoon is dat je er niet mee in slaap kunt vallen. Andere hulpmiddelen heb ik niet, ook geen apps. Wel doe ik ontspanningsoefeningen die ik in de behandeling van Hersenz bij InteraktContour heb geleerd."
 
Wandelen en stijldansen
"Overdag hou ik me nu bezig met het huishouden. Wandelen gaat dus niet, terwijl dat een hobby van me is. Eerder liep ik zelfs de Nijmeegse Vierdaagse, dit jaar zou de zesde keer worden. Stijldansen doe ik ook graag, maar dat kan nu door corona niet. Als ik tijdens het stijldansen een aanval krijg? Ach, dan word je toch wel opgevangen…"

E-health hulpmiddelen tegen overprikkeling

Ben je cliënt van InteraktContour? Dan kan je begeleider voor jou bij de uitleenservice terecht voor:

 • Een noise cancelling koptelefoon
  Deze produceert een antigeluid voor al het geluid van buitenaf. De geluiden heffen elkaar op, dus het geluid van buitenaf wordt weggefilterd. Je kunt ook muziek luisteren met de koptelefoon.
 • Noise cancelling oordopjes
  Deze filteren ook het geluid van buitenaf weg.
 • De soundgear
  Hiermee kun je ontspannen door muziek zonder te veel afgeleid te worden door geluiden van buitenaf. Je legt de soundgear in je nek.
 • Het Somnox slaapkussen
  Helpt je lichaam en geest kalmeren met behulp van intelligente technologie. Het slaapkussen zorgt voor ademhalingsregulering en rustgevende muziek.

Apps die helpen bij overprikkeling

Nina Huijboom van de uitleenservice van InteraktContour noemt de volgende apps tip tegen overprikkeling:

Op onze pagina Apps staan nog meer meditatie- en ontspanningsapps. Kijk er even rond!

Leren omgaan met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel

Overprikkeling is een van de vele gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. Andere gevolgen zijn bijvoorbeeld oververmoeidheid, apatisch of agressief gedrag en afasie (een taalstoornis als gevolg van NAH).
 
Bij InteraktContour leren wij mensen omgaan met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel in het dagelijks leven. Dat doen we aan de hand van behandeling, dagbesteding, individuele begeleiding en 24-uurs zorg bij jou thuis of op een van onze woonlocaties. Lees meer over onze diensten via onderstaande knop.
 
Lees meer over onze diensten

Meer over:

E-health Hulpmiddelen Overprikkeling

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag