Noise cancelling koptelefoon geeft rust
Sinds mei gebruikt Mirthe Gelijsteen een koptelefoon om het geluid van de buren buiten te sluiten. Dat is nodig omdat ze door epilepsie snel overprikkeld raakt en erg gevoelig is voor geluiden.
Toen Mirthe tien jaar was, kreeg ze twee keer een hersenontsteking, met epilepsie als gevolg. Twee jaar later kwam daar ook nog eens lymfeklierkanker bij. Ze kreeg het voor elkaar om de opleiding 'Helpende Welzijn' af te ronden, maar nu is ze – 37 jaar oud – volledig afgekeurd door niet-aangeboren hersenletsel (NAH). "Ondanks mijn opleiding willen ze me nergens als vrijwilliger. Zodra ik een paar keer een epileptische aanval heb gehad, sturen ze me weg. Jammer genoeg had ik het vrijwilligerswerk met mensen met beginnende dementie waar ik wél paste, opgezegd voor een baan die ik ook kwijtraakte. Bij dat vrijwilligerswerk was ondertussen een andere vrijwilliger aan de slag."
Last van geluiden en harde muziek
Ze heeft een zoon van 14 en sinds 2017 een relatie met Bert. Omdat ze momenteel wel zo’n vijf epileptische aanvallen per dag heeft, komt ze de laatste tijd niet buiten de deur, zelfs niet om haar lieve oude hulphond Jente uit te laten of om boodschappen te doen. "Jente kan voor mij de telefoon halen, zodat ik hulp kan inschakelen als ik een aanval krijg. Of ze duwt met haar neus in m’n knieholte, haar advies voor: ga maar liggen."
Lawaai zorgt voor veel overprikkeling
Mirthe heeft net een spoedopname achter de rug vanwege slapeloosheid door te veel epilepsieaanvallen. De oorzaak: overlast door de buren. Daar komen veel geluiden en harde muziek vandaan, ook op vreemde tijden, door drank, drugs, tieners en ouders die meedoen. Ze weten dat Mirthe er last van heeft, maar het boeit hen niet. Het lawaai zorgt voor veel overprikkeling, irritatie en onrust. "Wat een beetje helpt is humor… dan draaien ze het liedje ‘Het duurt te lang’… nou, inderdaad!"
Proberen kan altijd
"Gertrud, een van mijn begeleidsters bij InteraktContour, vertelde dat de uitleenservice wat voor me had: een koptelefoon om geluiden tegen te gaan. Eerst had ik mijn bedenkingen, maar proberen kan natuurlijk altijd. Nu heb ik de koptelefoon in bruikleen en ik gebruik ‘m goed! Deze noise cancelling headphone filtert geluid van buitenaf weg, waardoor het stiller is. Als het nodig is kan ik me ermee afzonderen, dat is prettig. Het geeft veel rust, ik ben dan eventjes op mezelf."
De noise cancelling headphone filtert geluid van buitenaf weg, waardoor het stiller is
"Overdag hou ik me nu bezig met het huishouden. Wandelen gaat dus niet, terwijl dat een hobby van me is. Eerder liep ik zelfs de Nijmeegse Vierdaagse, dit jaar zou de zesde keer worden. Stijldansen doe ik ook graag, maar dat kan nu door corona niet. Als ik tijdens het stijldansen een aanval krijg? Ach, dan word je toch wel opgevangen…"
E-health hulpmiddelen tegen overprikkeling
Ben je cliënt van InteraktContour? Dan kan je begeleider voor jou bij de uitleenservice terecht voor:
- Een noise cancelling koptelefoon
Deze produceert een antigeluid voor al het geluid van buitenaf. De geluiden heffen elkaar op, dus het geluid van buitenaf wordt weggefilterd. Je kunt ook muziek luisteren met de koptelefoon. - Noise cancelling oordopjes
Deze filteren ook het geluid van buitenaf weg. - De soundgear
Hiermee kun je ontspannen door muziek zonder te veel afgeleid te worden door geluiden van buitenaf. Je legt de soundgear in je nek. - Het Somnox slaapkussen
Helpt je lichaam en geest kalmeren met behulp van intelligente technologie. Het slaapkussen zorgt voor ademhalingsregulering en rustgevende muziek.
Apps die helpen bij overprikkeling
Nina Huijboom van de uitleenservice van InteraktContour noemt de volgende apps tip tegen overprikkeling:
- Relax Melodies: ontspannen muziek om te relaxen of in slaap te komen
- SignaLeren: voor het herkennen van spanning
- Headspace: om te leren mediteren
- Emoreco: om het herkennen van emoties te oefenen
Op onze pagina Apps staan nog meer meditatie- en ontspanningsapps. Kijk er even rond!
Reageren