Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Na hersenletsel goed opgevangen bij InteraktContour

Lia en Frans zijn nog steeds trots op hun zoon Alain (46), ook al is er veel veranderd. Alain kon goed leren op school en wilde later arts worden. Later was hij sommelier in hun visrestaurant. “Hij kon de perfecte wijn bij elk gerecht vinden!” Nu hij hersenletsel heeft, zijn er beperkingen, gedragsveranderingen en kan Alain helaas zijn dromen niet meer waarmaken. Ook kan hij niet meer zelfstandig wonen. Lia: “Gelukkig wordt hij goed opgevangen bij InteraktContour.”

mantelzorg kleiner.jpg

Hij is in goede handen maar heeft ook familie nodig


Alain ontdekte in het laatste jaar van het VWO de kroeg en ook daarna bleef hij veel drinken. Lia: “Je weet niet of het daar direct mee te maken heeft gehad maar hij kreeg een hoge bloeddruk. En dat heeft waarschijnlijk rond zijn veertigste geleid tot twee hartaanvallen en twee hersenbloedingen.” Frans: ”Na zijn fysieke herstel kreeg hij medicijnen en zijn bloeddruk is nu weer onder controle. Hij drinkt ook bijna geen druppel meer.” Lia: “Maar we merkten wel dat er langzaam een verandering kwam in zijn gedrag. Ook ging zijn relatie uit. Hij vindt het erg lastig zijn emoties onder controle te houden, hij ontploft soms zowat. We hebben samen een teken afgesproken, als wij het woord ‘erwtensoep’ zeggen, dan weet hij dat hij buitenproportioneel boos is en even tot tien moet tellen om rustig te worden.” Frans vult aan: “ Zijn korte termijn geheugen laat hem soms ook in de steek en er zijn geen remmingen meer. Hij kon niet meer met geld omgaan en had ook moeite zijn huis netjes te houden. En toen volgde er een heel traject van onderzoek.”

Relevante links

Een heel traject

Via de huisarts kwam Alain bij de psycholoog, psychiater en uiteindelijk bij de neuroloog. Lia: “Bij de neuroloog is een scan gemaakt waarop hersenletsel werd geconstateerd. We waren opgelucht, nu konden eindelijk de juiste hulptroepen aangerukt worden. Omdat het zelfstandig wonen niet meer ging, kon hij met deze indicatie gelukkig terecht bij InteraktContour, eerst kreeg hij ambulante zorg maar sinds drie en half jaar woont hij er ook. Bij InteraktContour krijgt hij de juiste begeleiding en ondersteuning, daar zijn we heel dankbaar voor. Begeleiders zijn lief voor hem, hebben veel geduld, herkennen de symptomen en weten hoe ze er mee om moeten gaan.”

Relevante link

bediening.jpg

Weer aan het werk met hersenletsel


Lia en Frans hebben alles wat gebeurd is wel een plekje gegeven. Maar ze vinden het wel pijnlijk om te zien dat het leven van hun slimme zoon met een mooie toekomst er zo anders uitziet dan ze hadden gehoopt voor hem. “Ook al wordt Alain goed opgevangen bij InteraktContour, het is moeilijk te zien dat hij geen doel meer heeft in zijn leven. Hij kon het niet vinden in de activiteiten die worden aangeboden op de dagbesteding. Hij werd daar lusteloos van. Al snel ontdekten wij een restaurant waar meer mensen met een beperking werken, aan de overkant van de woonlocatie van Alain. Wij vroegen de begeleiding of Alain daar ook een werkplek kon krijgen. Helaas heeft het lang geduurd maar gisteren is Alain begonnen in de bediening. Dat vindt hij leuk. We hopen dat hij daar voldoening in vindt.

Een hechte band

Het contact tussen Lia en Alain is hecht. Lia:” We bellen wel zo’n vier keer per dag. Als hij opneemt, hoor ik meteen hoe hij zich voelt. Als het goed gaat is het: ”Ha moesje!” Als het minder gaat: “Jaaa, wat is er?” Verder gaan ze elke twee weken naar Alain toe, meestal op zondag. Ze nemen dan een wat maaltijden voor hem mee voor een aantal dagen. Ze kletsen wat, maken een wandeling met de hond van Alain en in de zomer gaan ze weleens de stad in om een terrasje te pakken. Als ze op vakantie gaan, naar familie in Spanje of naar Schiermonnikoog, gaat Alain mee. Of hij komt twee weken bij hen thuis in Utrecht logeren. Lia: ”Dat gaat heel goed. Het is gewoon nog steeds de lieverd van vroeger. Hij zit dan ook diep in ons hart.”

Relevante links

Veel contact met begeleiders bij InteraktContour

Ook is er veelvuldig contact met de begeleiders van Alain. Lia: “We mogen altijd bellen als we vragen hebben, of als we even geen gehoor krijg bij Alain. Ze bellen ons ook om ons bij te praten over Alain. Omdat ze weten dat ik wel ongerust kan zijn, zeggen ze dan eerst: ‘Niet schrikken hoor, we bellen alleen maar even om te zeggen…’. Verder heb ik ook veel aan de mantelzorgavonden die InteraktContour regelmatig organiseert. Zo hoorde ik daar dat hij tijdens een muziekmiddag liedjes van Jacques Brel meezong zoals ‘Ne me quitte pas’, dat zongen we vroeger vaak samen. Tijdens de bijeenkomsten wisselen we ervaringen uit en steunen we elkaar. De verhalen lijken erg op elkaar.”

Zorgen over de toekomst

Frans maakt zich weleens zorgen om de toekomst. “Als wij ouder worden en er op een dag niet meer zijn, hoe zal het dan met Alain gaan? Natuurlijk is hij in goede handen, dat weten we. Maar familie is toch een ander verhaal, die heeft hij ook nodig.” Lia: “Het zou daarom fijn zijn als hij nog eens een leuke vriendin krijgt. Dat wil hij zelf ook wel heel graag. Maar ja, je kunt niet alles tegelijk. Eerst maar eens zien wat zijn nieuwe werk hem brengt!”

Relevante links

Te maken met hersenletsel en op zoek naar een beschikbare woning? Neem contact op!

Op zoek naar geschikte woonruimte waar je 24 uur per dag een beroep kunt doen op de zorg van InteraktContour? Kijk waar je terecht kunt voor een woon- of logeerplek. We ontvangen je graag voor een kennismaking en rondleiding.

InteraktContour biedt in Gelderland, Overijssel, Flevoland en Utrecht dienstverlening op het gebied van wonen, dagbesteding, begeleiding en Hersenz behandeling voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.Woon je buiten deze provincies kijk dan op de site van Hersenz voor een locatie, gespecialiseerd in hersenletsel, bij jou in de buurt. Voer dan hier je postcode in.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Behandeling Gevolgen van CVA Mantelzorg Wonen Liefde & relaties Gevolgen NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag