Na hersenletsel beter in je vel met een app
Het is woensdag 13.30 uur, Dick zit verdrietig op de bank. Vanmorgen is hij naar zijn vrijwilligerswerk in verzorgingshuis Myosotis geweest. Het was een gezellige ochtend.

Ineens somber en verdrietig
Hij heeft een paar klusjes gedaan en geholpen bij bingo. Zoals altijd was het weer een groot succes. Wat hebben ze gelachen toen één van de bewoners valse bingo had en spontaan een liedje begon te zingen. Daarna heeft hij nog een praatje gemaakt met één van de bewoonsters. Zij voelde zich eenzaam en vond het fijn dat Dick even naar haar wilde luisteren. Waarom hij na zo’n gezellige ochtend opeens zo verdrietig is? Hij weet het niet, maar hij vindt het heel vervelend omdat het voor hem lastig is om uit zo’n bui te komen.
De 'Beter in je vel-app' piept
Dan begint zijn telefoon te piepen. De Beter in je vel app vraagt hoe het met hem gaat. ‘Erg verdrietig’ vult hij in. De app antwoordt met: ‘ga even je zus bellen’. Dick voegt gelijk de daad bij het woord en draait het nummer van zijn zus. Gelukkig, ze is thuis. Na een gesprekje met zijn zus, hangt hij opgelucht op, hij voelt zich weer wat beter. Dit vult hij in als de app na een uurtje vraagt of hij de tip heeft opgevolgd en of het heeft geholpen.
"Mensen met hersenletsel hebben hulp nodig van anderen om uit een sombere stemming te komen"
Toekomstdroom
Dit beeld had ik, Lisette Schoenmaker, projectmedewerker eHealth bij InteraktContour, voor ogen toen ik, voor mijn studie, begon met het ontwerpen van de Beter in je vel app. Veel mensen met niet aangeboren hersenletsel hebben problemen met het reguleren van hun emoties of zijn sneller moe. Doordat veel van hen ook te maken hebben met initiatiefverlies is het voor hen soms moeilijk om activiteiten te bedenken die hun stemming verbeteren of hun vermoeidheid verminderen. Dit zijn kenmerken van niet aangeboren hersenletsel. Ze hebben hier dan anderen bij nodig. Hulp die niet altijd direct voor handen is. Daarnaast is het niet prettig om altijd hulp te moeten vragen. Met de Beter in je vel app krijgen mensen een instrument in handen waarmee ze zelf in actie kunnen komen.
App vraagt hoe het met je gaat
Wat kun je met deze app? Als gebruiker van de app kun je zelf, of met ondersteuning, activiteiten invoeren die kunnen helpen om beter in je vel te zitten. Voor de één is dit bijvoorbeeld muziek luisteren, voor de ander een stuk wandelen en weer voor iemand anders mandala’s kleuren. Regelmatig vraagt de app hoe het gaat. Als je bijvoorbeeld ‘erg verdrietig’ invult dan krijg je één van de tips die bij deze categorie zijn ingevuld. Het mooie is dat je alleen tips krijgt die je zelf hebt ingevuld zodat deze echt bij je passen. Na afloop wordt gevraagd of, en in welke mate, de actie heeft geholpen. Als je hier toestemming voor hebt gegeven dan krijgt de begeleider één keer per week een overzicht van jouw stemmingen en (het resultaat van) de ingezette acties. Dit overzicht kan helpen in de begeleidingsgesprekken en voor het bijstellen van de acties.
Zou jij hem gebruiken?
Is deze app al beschikbaar? Nee, nog niet, het bestaat nu alleen nog in mijn hoofd en op papier. Bij iedere stap in het proces begint het wel steeds meer te leven. Mijn droom is dat de Beter in je vel app over een tijdje een plek heeft tussen al die andere mooie apps op verdermethersenletsel.nl. Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties over dit idee. Zouden jullie deze app gaan gebruiken of aanraden aan anderen?

Apps voor mensen met hersenletsel
Lisette Schoenmaker is projectmedewerker E-health bij InteraktContour.
Op het platform Verder met Hersenletsel vind je https://www.verdermethersenletsel.nl/appsalle apps voor mensen met niet aangeboren hersenletsel die Lisette heeft beoordeeld
Reageren