Morgen kan het zomaar anders zijn
Ria Tuinte-Elferink (1959) werd in 1998 op 39-jarige leeftijd getroffen door een hersenstaminfarct. In dit boek 'Morgen kan het zomaar anders zijn' vertelt zij over de gevolgen van die gebeurtenis en hoe deze haar leven en dat van haar man en twee dochters ontwrichtte, maar ook hoe zij hebben geleerd hiermee om te gaan.
Relevante link

Boek over hoe het leven kan veranderen door een hersenstaminfarct
Wie we als mens zijn en hoe we functioneren, communiceren en ons gedragen, wordt voor een groot deel bepaald door de manier waarop onze hersenen werken. De gevolgen van veranderd of verminderd functioneren door schade aan het menselijke brein kunnen zeer complex, diepgaand en verstrekkend zijn. Ria:“Die maandagochtend was ik thuis boven de slaapkamers aan het opruimen toen ik weer duizelig en misselijk werd. ‘s Ochtends was Gerard, zoals gewoonlijk, naar zijn werk gegaan. Tegen 10.30 uur belde hij me op om te horen hoe het met me ging. Ik vertelde hem dat ik steeds misselijker werd, hoofdpijn had en het allemaal niet meer vertrouwde. Hij zei dat hij direct naar huis zou komen. Tijdens het bellen zat ik op het bed van onze jongste dochter. Ik voelde me zo beroerd van de misselijkheid en de hoofdpijn, dat ik ben gaan liggen. Ik had steeds het idee dat ik voor de kinderen naar beneden moest, maar ik kon niet meer van het bed afkomen…” Bron: Fagus Uitgeverij.
Bestellen
Het boek 'Morgen kan het zomaar anders zijn', ISBN: 978-94-91634-55-0, kost € 19,95 excl. € 4,15 verzendkosten. Het is te bestellen via Fagus Uitgeverij.
Relevante links
Hersenstaminfarct
Een hersenstaminfarct ontstaat als er niet genoeg bloed in de hersenstam komt. Als gevolg daarvan ontvangen de cellen van de hersenstam onvoldoende zuurstof en sterven ze af. De hersenstam heeft een belangrijke functie. Als hier iets mis gaat ontstaan er vaak ernstige klachten.
Functie van de hersenstam
De hersenstam verbindt het prosencephalon (de grote hersenen en de tussenhersenen) met de kleine hersenen en het ruggenmerg. De hersenstam bestuurt belangrijke levensfuncties als temperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk. Over de hele lengte van de hersenstam bevindt zich een netwerk van cellen dat medeverantwoordelijk is voor het bewustzijn. Tien van de twaalf paar hersenzenuwen vinden hun oorsprong in de hersenstam.
Verschillende oorzaken voor het optreden van een hersenstaminfarct
- Er kan een vernauwing zijn in een bloedvat dat zuurstofrijk bloed naar de hersenstam voert.
- Er kan een opstopping zijn in het betreffende bloedvat door een bloedstolsel. Dit noem je trombose of embolie genoemd.
- Het kan ook zo zijn dat bepaalde delen van de hersenstam onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgen als er een bloeding in de hersenstam is.
- Er kan sprake zijn van een verwonding van een bloedvat dat bloed toevoert naar de hersenstam.

Gevolgen niet aangeboren hersenletsel
Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor de gevolgen van hersenletsel. Deze zijn verstrekkend. Niet aangeboren hersenletsel kan leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren en verminderd de zelfredzaamheid. Bij een groot deel van de mensen is er sprake van blijvende stoornissen en beperkingen.
Aandacht voor de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel
De gevolgen van hersenletsel komen voor op het gebied van cognitie, emotie en gedrag. Met cognitieve functies bedoelen we functies die te maken hebben met het verwerken van informatie en die je in staat stellen tot leren. Een cognitieve stoornis kan problemen opleveren met het geheugen, taal, gedrag en het oplossen van problemen. Als gevolg van hersenletsel kan er sprake zijn van onder meer:
- lusteloosheid
- aandacht- en concentratieproblemen
- beperkingen op het gebied van informatieverwerking
- problemen met plannen
- apraxie
- verminderd taalbegrip en moeite met communiceren (afasie)
- stemmingswisselingen / depressie en angst
- emotioneel vlak
- kort lontje
- snel overprikkeld
- problemen met zien
Relevante links
Reageren