Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Mijn vader heeft kapotte hersens

Wat gebeurt er met jou, als kind, als één van je ouders niet aangeboren hersenletsel krijgt? Als revalidatie niet genoeg helpt waardoor je vader of moeder in een verpleeghuis of woonvorm moet gaan wonen. Welke gevoelens heb je daarbij en belangrijker nog. Hoe ga je daar mee om? Christel Vallant-Opstal uit Dronten komt door haar werk regelmatig in contact met mensen met NAH en hun familie. Ze heeft er een kinderboek over geschreven. Dit boek vertelt door middel van heldere teksten en verduidelijkende tekeningen wat er allemaal kan gebeuren na hersenletsel. Via praatvragen kan een kind woorden geven aan de eigen gevoelens en gedachten.

fragment boek christel.jpg

Fragment uit het boek


"Papa moet harder oefenen! Hij kan niet staan, hij valt als hij het probeert. Hij is niet meer grappig. Hij huilt of hij is boos. Ik kan hem niet altijd verstaan. Soms vind ik het spannend bij papa. Dan friemel ik met mijn vingers aan mijn jurk of ik wiebel op mijn stoel. "

Bestellen

Het boek 'Mijn vader heeft kapotte hersens' is te bestellen via BookScout.

christel.jpg

Over de schrijfster, Christel Vallant-Opstal


Christel Vallant-Opstal (1975) komt in haar werk regelmatig in contact met mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) en hun familie. Een boek voor kinderen over een ouder die niet meer thuis kan wonen door NAH blijkt er nog niet te zijn. Christel wil dit verhaal nu vertellen. Dit boek is een manier om haar passie voor lezen en schrijven samen te laten vallen met haar creativiteit en de wens om mensen met elkaar te verbinden en in gesprek te laten raken.

Lees hier een uitgebreider interview met Christel en één van haar cliënten Karolien.

Gevolgen voor de kinderen als een ouder hersenletsel oploopt

Door de beschadigde functies zijn ouders met niet aangeboren hersenletsel (NAH) vaak niet meer in staat hun ouderrol te pakken als voorheen. Overprikkeling, een kort lontje, chronische vermoeidheid en vergeetachtigheid zijn kenmerken van hersenletsel die een belemmerend effect hebben. Niet in de laatste plaats op de relatie met hun kinderen en de opvoeding.

Dit vind je misschien ook interessant?

 

Meer over:

Gevolgen van CVA Boeken & Films Ouders met NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag