Met oordoppen en zonnebril in de bioscoop
Oordoppen in, een zonnebril op, vooraf én erna rusten of mediteren. Dat doet Danny Laponder als hij wat onderneemt, want alleen zo kan hij met overprikkeling leven. In een telefonisch interview – vanwege corona – vertelt hij wat overprikkeling voor iemand met NAH (niet-aangeboren hersenletsel) betekent en hoe je ermee leert omgaan.
‘23 juni is de dag van de overprikkeling. Dat is nodig, ja. Mensen hebben geen idee wat overprikkeling met je doet. Al is het bij iedereen anders en is geen dag hetzelfde. Bij mij is sprake van overprikkeling door licht, geluid, geur en snelle bewegingen. Als ik bijvoorbeeld ’s avonds tv kijk en ineens is er reclame met een witte achtergrond, dan lijkt dat voor mij op een vergrootglas in de zon. Dat voel ik in mijn hoofd branden. Mijn filters zijn kapot, zeg maar. En als ik te overprikkeld ben, volgt de NAH-kater: hoofdpijn, ziek en misselijk.’
Geluiddempende oordoppen
Op 10 juli 2015 kreeg Danny een herseninfarct. Hij revalideerde 4½ maand lang vier dagen per week. Daarna volgde de chronische revalidatie, zoals hij de behandeling van Hersenz bij InteraktContour noemt. ‘Dan krijg je inzicht in wat hersenletsel met je doet. Je gaat op ontdekkingsreis: waar heb je last van, wat doet het? Dat is intens, emotioneel, confronterend en zwaar. Alsof je je andere ik moet leren ontdekken en daarmee leren omgaan.
Huishoudelijke geluiden doen zo'n verrekte pijn
Danny had een heerlijk leven. Totdat hij een beroerte kreeg. Daardoor kampt hij nu dagelijks met de gevolgen. "Normale huishoudelijke geluiden doen zo'n verrekte pijn", vertelt hij in een video van de Hersenstichting.
Ik had 37 jaar op een bepaalde manier geleefd en dat kon niet meer. Het was vier keer per week keihard aan de slag om eruit te halen wat eruit te halen valt, samen met mijn begeleidster. Emotioneel zware gesprekken waar je doorheen moet. Toen ze me oordoppen voorstelde, op maat gemaakt en geluiddempend, leek me dat eerst niks. Nu zit ik met oordoppen en zonnebril in de bioscoop, dat is gewoon heel gek. Maar als vader wil ik daar weleens heen met mijn zoon.
Als vader wil ik ook weleens met mijn zoon naar de bioscoop
Ik heb ook een koptelefoon met noise cancelling die het geluid van buiten wegfiltert. Als het echt stil moet zijn, doe ik soms de oordoppen in en tegelijk de koptelefoon op. Steeds zoek ik naar balans, rust en regelmaat, ook in deze coronaperiode. Mijn zoon kreeg ineens vanuit huis les, dat betekende schakelen en aanpassen. Nu heeft hij vakantie gekregen en dat zorgt weer voor een schakelweek.
Duidelijkheid naar anderen kan helpen. Ik heb geleerd om te kunnen en mogen vertellen dat ik niet-aangeboren hersenletsel heb. Mocht ik moe worden, een kort lontje krijgen, emotioneel worden; ik heb ze gewaarschuwd. Zo kan ik de omgeving voor mezelf veilig maken. Anderen kunnen mensen met NAH helpen door open te staan en begripvol te zijn.
Je doet het niet alleen
Wat ik mensen aanraad die soortgelijke klachten hebben? Zoek hulp! Bij Hersenz of een andere hulporganisatie, eventueel digitaal. Ik weet hoe lastig het is, maar leren lopen lukt ook niet in een dag. Je doet dit zelf, maar niet alleen. Ik had een begeleidster en mijn vrouw heeft ook modules gedaan om te leren hoe ze met me om moet gaan.
Het hele behandeltraject bij Hersenz – bij mij 3½ jaar - heeft ervoor gezorgd dat ik weer een leven kreeg. Blij kan zijn als mijn gezinnetje het goed heeft. En als ik een mooie foto maak tijdens een wandeling.’
Grip op je energie bij overprikkeling
Danny volgde bij Hersenz de behandelmodule Grip op je energie. Want vermoeidheid komt vaak voor na hersenletsel, onder andere door overprikkeling. In deze module leer je omgaan met je vermoeidheid, ontdek je wat energie geeft en wat energie kost, leer je werken met de energiemeter en het belang van goed plannen.
Reageren