Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Mantelzorgers: sociaal netwerk

Mantelzorgers zorgen structureel, vrijwillig en onbetaald voor iemand waarmee zij een persoonlijke band hebben. Denk aan een familielid, vriend, kennis of buur.

Social netwerk om cliënt vergroot gevoel van zelfstandigheid en veiligheid
Veel mantelzorgers ervaren de zorg voor een naaste als heel waardevol. Of ze nu bewust hebben gekozen voor de zorg, zorgen uit plichtsbesef of er langzaamaan in zijn gerold. Mantelzorgers zijn steeds belangrijker. Samen vormen ze een netwerk; de één helpt in huis, de ander doet de boodschappen, een derde is chauffeur. Zo’n sociaal netwerk geeft degene die zorg nodig heeft een gevoel van veiligheid én zelfstandigheid. Door de hulp van mantelzorgers is er geen of minder professionele zorg nodig. Mensen kunnen zo (langer) thuis blijven wonen.

Mantelzorgers niet alleen maar overbelast en hulpbehoevend
Mantelzorgers voelen zich over het algemeen krachtig en willen ook dat professionals hen als zodanig aanspreken. Niet als een overbelaste hulpbehoevende, maar als iemand die hulp biedt en die dat zo goed mogelijk wil doen, met alle hulpbronnen die er zijn. Vaak hebben mantelzorgers behoefte aan informatie en de optie om hulp te kunnen vragen, indien dat nodig is.

Relevante links

 

Relatie tussen mantelzorger en zijn naaste

Relatie tussen mantelzorger en zijn naaste


De relatie tussen mantelzorger en zijn partner of naaste kan door de nieuwe zorgsituatie sterk veranderen. De relatie kan hechter worden, maar ook afstandelijker. De zorg kan veel van de mantelzorger gaan vragen, maar toch willen veel mantelzorgers die zorg niet uit handen geven. Uit onderzoek blijkt dat mantelzorg ook leidt tot positieve ervaringen, zoals voldoening, waardering, persoonlijke groei en meer sociale contacten. Positieve en negatieve ervaringen zijn met elkaar verweven en kunnen naast elkaar bestaan. Positieve zorgervaringen heffen de zorglast niet op, maar kunnen het wel draaglijker maken.

Relevante links

Balans is van groot belang voor de mantelzorger
Mantelzorgers staan voor de taak om om te leren gaan met de situatie. En te bekijken welke keuzes ze nog kunnen maken en welke nieuwe bronnen van zin en kracht ze kunnen aanboren. Waar ze energie van krijgen om in balans te blijven. Het vraagt creativiteit en moed om de situatie vanuit nieuwe perspectieven te bekijken. Iedereen bewandelt daarin een eigen pad. Krachtbronnen helpen om de zin van het leven te blijven ervaren, de zorg vol te houden of nieuwe contacten aan te gaan. Voor de één is dat sporten en voor de ander lezen of contact met anderen. Lees ook: Hersenletsel heb je niet alleen.

Meer over:

Mantelzorg Liefde & relaties

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag