Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Maandelijks recept: vrolijke kerstmuffins

Wil je nog graag iets leuks op tafel zetten met kerst? Deze kerstmuffins toveren gegarandeerd een lach op ieders gezicht en zijn niet moeilijk om te maken! Heerlijk om jezelf te trakteren of een dierbare.

Categorie: Gebak
Ongeveer 12 stuks
Bereidingstijd: 50 tot 60 minuten

Benodigd kookgerei

  • Papieren muffinvormpjes
    verkrijgbaar bij de supermarkt of Hema
  • 2 Kommen
  • Maatbeker
  • Weegschaal
  • Theelepel
  • 2 Eetlepels
  • Pollepel
  • Zeef
  • Rasp
  • Mes
  • Vork
  • Bakplaat
  • Snijplank

Benodigde ingrediënten

  • Lichtbruine basterdsuiker  -  150 gram
  • Zelfrijzend bakmeel  -  300 gram
  • Havervlokken  -  100 gram
  • Ei  -  2
  • Kardemom -  1 theelepel (mag ook kaneel zijn)
  • Olie  -  2 eetlepel
  • Yoghurt  -  100 ml
  • Melk  -  375 ml
  • Appel -  1
  • Sinaasappel  -  1

Voor de garnering:

  • Suiker  -  3 eetlepels
  • Havervlokken  -  2  eetlepels

 

  1. Zet de oven aan op 200 graden

Schillen en snijden van de (sinaas)appel

  1. Schil de appel en verwijder het klokhuis
  2. Snijd de appel in hele kleine stukjes
  3. Meng de appel met 1 eetlepel suiker
  4. Rasp de oranje schil van de sinaasappel,
    let op: schil niet het wit van de schil, dat smaakt bitter

Beslag maken

  1. Zeef het zelfrijzend bakmeel en de kardemom in een kom
  2. Roer de lichtbruine basterdsuiker en de havervlokken erdoor
  3. Doe de melk, de eieren, de yoghurt en de geraspte sinaasappelschil in een kom
  4. Klop de natte ingrediënten goed door elkaar
  5. Schenk de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten
  6. Roer alles met een pollepel door elkaar
    let op: roer niet te veel. Het beslag moet gemengd worden, maar hoeft niet glad te worden, anders worden de muffins droog
  7. Meng tot slot de appelstukjes door het beslag

 

Muffins bakken

  1. Zet ongeveer 12 papieren muffinvormpjes op een bakplaat
  2. Doe met 2 lepels het beslag in de muffinvormpjes, ze moeten ongeveer voor 2/3 gevuld zijn
  3. Strooi over elke muffin de suiker en havervlokken voor de garnering
  4. Bak de muffins in 25 tot 30 minuten gaar
  5. Prik met een vork in een muffin. Als de vork er schoon uitkomt zijn de muffins gaar.
    Geen schone vork? Zet de muffins nog 5 minuten terug in de oven.
  6. Laat de muffins op een rooster afkoelen
  7. Controleer of de oven uit is

 

Tip: De muffins zijn de volgende dag het lekkerst!

Meer van zulke recepten maken? Bestel dan ons kookboek!

Meer recepten en tips voor mensen met hersenletsel vind je in ons kookboek. Download het kookboek gratis of bestel een staand model met ringband.

Bestel het kookboek

Meer over:

Koken

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag