Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Linda heeft hersenletsel: een dag uit haar leven

Linda heeft zuurstofgebrek gehad bij haar geboorte. Zij kampt met de gevolgen van hersenletsel en heeft autisme. Linda woont in een appartement met 24-uurs begeleiding op afroep.De dag van Linda begint en eindigt met persoonlijke begeleiding. Hoe ziet haar dag eruit?

Zelfverzekerd door mijn werk

Zelfverzekerd door mijn werk


“Werken is voor mij een uitdaging. Op de dagbesteding is alles vrij voorspelbaar. Achter de servicebalie van de Albert Heijn waar ik twee ochtenden per week werk, absoluut niet. Het geeft me echt wel een kick om te zien wat ik allemaal doe hier, wat ik kan. Ik ben een stuk zelfverzekerder geworden door mijn werk. En ik vind het ook fijn om te weten dat als het teveel wordt, ik dan kan kiezen om even weer wat minder werk en wat meer dagbesteding te doen.” Meer lezen: Werken met Hersenletsel

Hersenletsel na zuurstofgebrek
“Ik word graag rustig wakker. Tegen achten helpt mijn woonbegeleider me met de dingen die ik lastig zelf kan, zoals mijn haar doen. Ik heb zuurstofgebrek gehad bij mijn geboorte en heb autisme. Ik woon in een appartement met 24-uurs begeleiding op afroep. We hebben een gemeenschappelijke ruimte waar iedereen die daar zin in heeft elkaar kan ontmoeten.”

Begeleiding
“Koken doe ik voor een groot gedeelte zelfstandig. Mijn woonbegeleider helpt me soms bij het afgieten. We praten ook mijn werkdag door. Ik heb dat zo afgestemd met mijn werkbegeleider van InteraktContour. Tijdens die begeleidingsgesprekken relativeren we bijvoorbeeld dingen die op mijn werk gebeuren. Dat lukt mij in mijn eentje niet goed. Na zes uur moet ik geen prikkels meer vrijmaken. Want dan ga ik malen en slaap ik ’s nachts niet goed, waardoor ik de dag erop niet lekker functioneer. Ik ga voldaan slapen. Het was een fijne dag. Daar gaat het denk ik om in het leven: dat je zorgt dat je genoeg reden hebt om ’s morgens je bed uit te komen. Mijn zorg- en ondersteuningsvraag is een combinatie van wat mijn lijf en wat mijn hoofd nodig heeft. Dat is steeds zoeken naar de juiste balans. Ik doe dat graag stap voor stap. Ik vind het belangrijk om samen met mijn begeleiding helder te krijgen waar mijn volgende uitdaging ligt en welke stappen ik ga zetten. Ik moet mezelf daarin soms wel afremmen, want dan wil ik teveel.”

"Het geeft me echt wel een kick om te zien wat ik nu allemaal doe en kan"

Linda Mulder

Oorzaken hersenletsel

Niet aangeboren hersenletsel is onder te verdelen in traumatisch en niet-traumatisch letsel. Traumatisch letsel is een vorm van letsel dat is ontstaan door 'geweld' van buitenaf. En bij niet-traumatisch letsel is er een oorzaak die van binnenuit komt, door processen die zich in het lichaam afspelen. Lees hier over de oorzaken hersenletsel.

Meer weten over zuurstofgebrek bij de geboorte?

Als een kindje te weinig zuurstof in het bloed heeft, worden automatisch de vitale organen zoals hart en hersenen van zuurstof voorzien. Ten koste van de minder vitale organen zoals nieren, darmen, lever en spieren. Als de zuurstoftoevoer niet snel genoeg herstelt, krijgen uiteindelijk ook het hart en de hersenen te weinig zuurstof. De hartspieren werken dan niet meer goed, de pompkracht van het hart neemt af en daarmee de bloedstroom naar de hersenen en kan er lichte of zwaardere hersenbeschadiging ontstaan.

Ik wil meer weten

Meer over:

Gevolgen van CVA Werken Wonen

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag