Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Leef!

Ervaar jij je leven ook wel eens als verward, moeilijk, zwaar en pittig? Als een bord gekookte spaghetti. De ongekookte pasta, zo keurig netjes, strak, stevig, hard en recht in het doosje, is veranderd in een verwarde bende van zachte, slappe gekookte pasta. Helemaal verward, in de knoop en door elkaar heen. Hoe krijg ik ze ooit weer recht, stevig en netjes naast elkaar? Hoe kom ik hier ooit uit? Is er iemand die kan helpen?

Als een verwonde tiener ben ik in 1989 naar Canada gegaan om een jaar op een Highschool door te brengen. Verwond, vanwege afwijzing, liefdeloosheid en gescheiden ouders. In Canada werd ik op 23 februari 1990 getroffen door zinloos geweld met als gevolg een hersenbloeding, wat leidde tot een coma van vier weken. Daarna is mijn leven totaal op z’n kop komen te staan. Ik had het gevoel dat ik nog meer werd gedegradeerd. 

Een periode van meer dan 20 jaar volgde, waarin ik mezelf en mijn beperkingen totaal niet accepteerde, niet blij was met mezelf. Ik heb me trouwens ook nooit gerealiseerd dat de beperkingen waar ik tegenaan liep, mede veroorzaakt waren door het zinloze geweld in Canada.

"Ik stond met mijn rug tegen de muur en kon geen kant op. Totdat ik het uitriep: HELP!"

Eigenlijk is dat mijn leven geweest. Ik streed, ik vocht, ik verloor, gaf niet op en ging maar door. Ik leefde ‘met de zweep er op’, hard voor mezelf en ongenadig naar anderen. Met als gevolg dat ik een hoge prijs heb moeten betalen. De poten werden onder de stoel van mijn leven weggezaagd. Ik stond met mijn rug tegen de muur en kon geen kant op. Totdat ik het uitriep: HELP!

Toen Trey Pearson homoseksuele gevoelens bij zichzelf ontdekte, was zijn eerste reactie om er keihard tegen te strijden. Zo herkenbaar, bang voor afwijzing, bang voor de reactie van mensen. ‘Het negeren van zijn homoseksualiteit brak de man en uiteindelijk ook zijn gezin.’ Het gevolg van strijden, vechten, opstaan en alsmaar doorgaan, het is niet de oplossing! Erkennen en ‘uit-de-kast-komen’, dat is de oplossing, wat je uitdaging ook is.

 

"Voor mij is de les, telkens weer, dat het er niet om gaat hoe we moeilijkheden kunnen voorkomen, maar hoe we er mee omgaan."

Terug naar de spaghetti. Weet je wat je met gekookte spaghetti moet doen? Gewoon een heerlijke saus er overheen en heerlijk genietend eten, gewoon opeten. LEEF! Het is onmogelijk om je leven totaal onder controle te krijgen. Je daaraan overgeven is niet laf. Het is zelfs moedig om de wapens neer te leggen. Voor mij is de les, telkens weer, dat het er niet om gaat hoe we moeilijkheden kunnen voorkomen, maar hoe we er mee omgaan. 

Meer over:

Blog Liefde & relaties Gevolgen NAH Rouw en verlies

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag