Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Kennismaking met Frans Haandrikman

Mijn naam is Frans Haandrikman. De komende tijd zal ik zo nu en dan een blog schrijven over mijn ervaringen met de gevolgen van hersenletsel. In dit eerste blog vertel ik graag wat meer over mezelf en over de manier waarop mijn leven veranderde als gevolg van inmiddels vier beroertes.

Ik kom uit een gezin van 3 jongens en als gezin zijn we meerder malen verhuisd. Zo heb ik in Vlaardingen, Maassluis, Rotterdam en Bilthoven gewoond. Momenteel woon ik in Enschede. Ik ben gescheiden; uit dit eerste huwelijk heb ik twee kinderen; een zoon en een dochter.  Mijn zoon woont in Ierland en mijn dochter in Amsterdam. Daarnaast ben ik een trotse opa van 5 kleinkinderen. 

Nederlands hockeyteam
Mijn jonge jaren stonden in het teken van veel sport, in het bijzonder hockey. Dat heb ik van mijn twaalfde tot mijn 34e gedaan op hoog niveau, inclusief voor het Nederlands herenteam. Later had ik een eigen bedrijf in promotionele kleding, daarvoor reisde ik veel in binnen- en  buitenland.  

Eerste CVA
In 2007 kreeg ik op Vaderdag mijn eerste CVA. Ik ben toen ongeveer twee weken opgenomen geweest in het ziekenhuis in Enschede. Daarna heb ik twee jaar gerevalideerd bij het Roessingh in Enschede. Er was sprake van woordvindproblemen en door logopedie is dit toen goed verbeterd. Daarnaast was ik aan mijn linkerzijde verlamd. Door de fysiotherapie en ergotherapie zijn deze functies gelukkig teruggekomen. Daarnaast de "normale dingen", zoals men dat zegt,  als vermoeidheid en concentratieproblemen.   

 

"Mijn omgeving geeft aan dat ik door de 2e beroerte behoorlijk ben veranderd. Ik kan niet meer alles regelen, ben niet meer de gangmaker. Mijn hoofd zegt dat ik nog dezelfde man ben, maar dat is niet zo." 

Hockeytrainer en tweede beroerte
Ik heb toen van mijn hobby mijn beroep gemaakt door als hockeytrainer door heel Nederland en in het buitenland te gaan werken. In 2013 kreeg ik wederom een beroerte (een thalamus infarct). Ondanks de revalidatie heb ik toen behoorlijk moeten inleveren. De rechterhelft van mijn lichaam tintelt en geeft een doof / slapend gevoel. Bij spanning wordt dit erger. Daarnaast is mijn evenwicht aangetast. Mijn omgeving geeft aan dat ik door de 2e beroerte behoorlijk ben veranderd. Ik kan niet meer alles regelen, ben niet meer de gangmaker. Mijn hoofd zegt dat ik nog dezelfde man ben, maar dat is niet zo. Ik kan niet meer alles tegelijk en mijn spanningsboog is veranderd. 

 

"Ik krijg nu ondersteuning van een psychologe, individuele behandeling en groepsbehandeling. Ik hoop hiermee beter te leren omgaan met de veranderingen in mijn leven."

Behandeling bij InteraktContour
In 2015 volgde de derde beroerte. Hier heb ik weinig aan overgehouden. Uit onderzoek is gebleken, dat ik een vernauwing had in mijn linker halsslagader. Hieraan ben ik geopereerd. Ik heb niet gerevalideerd bij het Roessingh, maar ben toen wel gestart met behandeling bij InteraktContour. Dat heeft me behoorlijk op weg geholpen om de nieuwe tegenslagen te verwerken. In 2018 is de behandeling dan ook gestopt en is dit overgegaan naar individuele  begeleiding thuis vanuit InteraktContour. Mijn individueel begeleidster Liset komt 1 per week. 

100% afgekeurd,  gescheiden en nog een beroerte
Na deze beroerte ben ik gescheiden van mijn 2e partner. Daarnaast ben ik 100% afgekeurd. Werken is voor mij niet meer haalbaar. Dit kost teveel energie en lukt niet. In 2020 heb ik toch weer een CVA gehad. Ik merkte dit in eerste instantie niet en ben een dag later naar het ziekenhuis gegaan. Wederom ben ik geraakt in de thalamus. Dit heeft de gevoelsstoornis verergerd. De tintelingen na mijn 2e beroerte zijn verergerd. Daarnaast had ik een spraakstoornis. Door de corona kon ik geen logopedie ontvangen en/ of revalideren bij het Roessingh of elders. Ik heb me toen erg alleen gevoeld. Door te wandelen, te praten en ondersteuning vanuit individuele begeleiding ben ik door deze periode gekomen

Omgaan met veranderingen in mijn leven
In januari 2021 ben ik wederom gestart met behandeling via Interaktcontour. Ik krijg nu ondersteuning van een psychologe, individuele behandeling en groepsbehandeling. Ik hoop hiermee beter te leren omgaan met de veranderingen in mijn leven. Daarnaast blijft mijn individueel begeleidster elke week bij me komen om me te ondersteunen in mijn dagelijkse leven.

Graag vertel ik hoe het met me zal gaan en ik hoop mensen door het vertellen van mijn verhaal, herkenning en steun te bieden. 

Groet Frans Haandrikman (en Liset)

 

Meer over:

Blog Begeleiding Gevolgen NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag