Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Karin redt zich prima met hulphond Willem

Velen hebben haar waarschijnlijk weleens zien rijden in winkelcentrum de Dobbe in Zwolle. Karin is 27 jaar, zit in een elektrische rolstoel en heeft altijd haar grote steun en toeverlaat labrador Willem aan haar zijde. Willem is een hulphond. Willem gaat overal mee naar toe dus ook naar de dagbestedingslocatie van InteraktContour in Zwolle, waar Karin drie dagen per week is.

Niet aaien
Maar hoe zit het nu precies met een hulphond en mag je hem nu wel of geen aandacht geven? Karin is daar heel duidelijk in. ‘Willem mag niet door anderen geaaid of geknuffeld worden. Dat staat ook op het tuigje te lezen. Ook mag niemand tegen hem praten. Iedereen moet hem eigenlijk negeren, zodat hij alleen aandacht van mij krijgt en mij ‘het leukst’ blijft vinden. Toch willen veel mensen hem aaien. Dan zeg ik gewoon dat dit niet mag. Hij moet de volle aandacht op mij richten en niet worden afgeleid”, legt Karin uit. Het kostte Karin enorm veel tijd om Willem aan haar te laten wennen. “Voordat hij commando’s opvolgt, moet hij mij namelijk eerst leuk en lief vinden.”

AMC
Karin heeft de aangeboren afwijking AMC (Arthrogryposis Multiplex Congenita). Dit is een verzamelnaam voor verschillende ziekten die als gezamenlijk kenmerk hebben dat bij de geboorte meerdere gewrichten standsafwijkingen hebben. Deze afwijkingen worden contracturen genoemd. Bij AMC is er meestal sprake van spierzwakte. De gewrichten zijn niet goed te bewegen of blijven uit zichzelf in een kromme of rechte stand staan in plaats van in de natuurlijke stand.

Je moet nooit zeggen dat je iets niet kunt

Je moet nooit zeggen dat je iets niet kunt


Bij InteraktContour komen mensen met hersenletsel. Dat kan aangeboren zijn of niet. Ook komen er mensen zoals Karin die niet in het reguliere arbeidsproces kunnen meedraaien. “In mijn bovenkamer heb ik ze prima op een rijtje hoor, maar lichamelijk gezien heb ik erg veel beperkingen. Desondanks wil ik toch graag zoveel mogelijk blijven doen. Je moet nooit zeggen dat je iets niet kunt”, zegt Karin. Hond Willem helpt haar bij het openen van deuren en doet het licht aan en uit. Ook pakt hij dingen van de grond op en kan hij de portemonnee aan een caissière overhandigen. “Niet alle caissières durven een portemonnee uit de bek van een hond aan te nemen. Gelukkig kennen de meeste caissières me wel dus dan lost het zich wel op. ”

Dagbesteding bij InteraktContour in Zwolle
Drie keer per week gaat Karin in een taxi naar InteraktContour aan de Rijnlaan in Zwolle. “Ja, Willem gaat dan ook mee. Ik heb een administratieve VMBO-opleiding gevolgd maar eigenlijk wil ik ondanks alle beperkingen graag met mijn handen werken. Als mensen mijn vergroeide handen zien, snapt natuurlijk niemand dat. Maar ik kan best met m’n handen werken hoor, laatst heb ik van een vork een sleutelhanger gemaakt. Ook heb ik met een hamer een hartvorm van spijkertjes in een houten plankje geslagen met daarbij een memoblok. Daar ben ik heel trots op”, zegt Karin.

Dagbesteding voor mensen met niet aangeboren hersenletsel

Ben je op zoek naar dagbesteding bij jou in de buurt? InteraktContour biedt op diverse locaties dagbesteding, vaak in samenwerking met andere zorgaanbieders. Vrijwilligers én professionele begeleiders helpen jou om je doelen te bereiken. Door mee te doen aan arbeidsmatige, creatieve en sociale activiteiten, train je je vaardigheden, werk je aan persoonlijke doelen en ontmoet je andere mensen. Je partner heeft even wat tijd voor zichzelf. Soms lukt het om na een tijdje de overstap te maken naar (vrijwilligers)werk. Bij de dagbesteding werk je aan persoonlijke doelen. Ik wil meedoen.

Herken je je in het verhaal van Karin? Laat je informeren over de mogelijkheden op het gebied van dagbesteding.

Vrijwilligers én professionele begeleiders helpen jou om je doelen te bereiken. Door mee te doen aan arbeidsmatige, creatieve en sociale activiteiten, train je je vaardigheden, werk je aan persoonlijke doelen en ontmoet je andere mensen. Je partner heeft even wat tijd voor zichzelf. Soms lukt het om na een tijdje de overstap te maken naar (vrijwilligers)werk. Neem contact op met InterakContour voor meer informatie.

Ik wil meedoen

Meer over:

Dagbesteding Werken Wonen

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag