Je taalstoornis in inkt
Jezelf niet goed meer kunnen uitdrukken is lastig. Denk bijvoorbeeld aan een willekeurige voorbijganger die jou de weg vraagt. Of de caissière in de supermarkt die vraagt of je wilt pinnen, een draagtas wilt of servieszegels spaart. Want hoe maak je iemand duidelijk dat je moeite hebt met praten als praten niet goed lukt? Daar heeft Wilco een drastische oplossing voor bedacht: Een tattoo op zijn onderarm met de tekst “Ik heb afasie. Afasie is een taalstoornis.”
Spreken is niet vanzelfsprekend
Je ziet niks aan hem. Maar een gesprek voeren is voor Wilco niet ‘gewoon’. Hij heeft namelijk afasie, een taalstoornis door hersenletsel. In zijn situatie betekent dit dat hij moeite heeft met praten, de ander begrijpen, lezen en schrijven. In 2008 krijgt Wilco op 29-jarige leeftijd een brommerongeluk, met als gevolg een hersenbloeding. Wanneer hij bij bewustzijn komt, is de rechterhelft van zijn lichaam verlamd. Hij leert tijdens zijn revalidatie in het ziekenhuis weer lopen, maar praten blijft moeilijk.
De reden om de tattoo te laten zetten
Op een dag dat Wilco zijn afasiekaartje vergeten is, ervaart hij problemen. Hij kan geen duidelijk antwoord geven wanneer mensen hem de weg vragen. Dit is zo frustrerend dat hij besluit om een tattoo te nemen. Op zijn onderarm laat hij de tekst en het logo van Afasie Vereniging Nederland tatoeëren. Het helpt hem op een simpele manier duidelijk te maken dat hij afasie heeft. Dat doet hij nu door zijn mouw op te stropen en naar zijn rechteronderarm te wijzen.
“Wanneer ik mijn tattoo laat zien hebben mensen twee keuzes: weggaan of vragen stellen.”
De tattoo heeft voor Wilco het bedoelde effect
Mensen kunnen door zijn tattoo lezen wat er met Wilco aan de hand is en reageren daarop. Het merendeel knikt begrijpend en loopt weg. En dat is juist het effect wat Wilco wilde bereiken. Het kost hem veel energie om uit te leggen dat hij afasie heeft en wat dat dan betekent. Een situatie waarin de energieleverancier voor de deur staat, wordt spannend en ongemakkelijk. Het komt vaak voor dat hij niet begrepen wordt. Het hebben van afasie voelt dubbel. Je wilt graag contact met mensen, maar het contact verloopt door de afasie ontzettend lastig. De onmacht die hij daardoor voelt, zorgt voor veel schaamte, frustratie en boosheid. Dankzij de tattoo is dit gevoel minder.
De gevolgen van Wilco’s afasie
Het moeilijkste van zijn afasie vindt Wilco het contact aangaan met mensen. Het krijgen en onderhouden van contacten is een probleem, omdat hij zich niet altijd goed kan uitdrukken en dus verkeerd begrepen wordt. Ook kan Wilco slecht overweg met prikkels. Harde geluiden kan hij moeilijk verdragen en daardoor vermijdt hij drukke ruimtes en spelende kinderen. Wilco zoekt de rust op door lange wandelingen in de natuur. Hij mist het om dingen zelf te regelen en te maken. Zijn werk als kok was zijn passie. Door zijn afasie heeft Wilco moeite met het begrijpen en volgen van een recept. Dat hij niet meer in staat is om te werken vindt hij saai.
“Ik hield van mijn werk als fulltime kok bij restaurant Van der Valk. Mijn specialiteit was het bereiden van vis. Nu is het begrijpen van een recept een hele opgave.”
Beter leren communiceren ondanks afasie
Sinds 1,5 jaar krijgt Wilco een-op-een spraaktherapie thuis. En gaat hij één keer per week naar de afasiegroep van InteraktContour bij de Hersenz behandellocatie in Emmeloord. Daar werkt hij onder begeleiding van gespecialiseerde afasietherapeuten aan het verbeteren van zijn spraak, en zichzelf op een andere manier uitdrukken. Dat doet hij bijvoorbeeld door het tekenen van smileys :). Deze vindt Wilco erg handig! Door te tekenen en te schrijven communiceert hij met anderen in de afasiegroep. Met steun van zijn individuele begeleider Marloes blijft Wilco werken aan mogelijkheden om zichzelf uit te drukken.
Sleutelhanger voor mensen met taalstoornis
In de week van de Afasie, 10 t/m 17 oktober 2020 lanceren wij een verbeterde versie van een sleutelhanger voor mensen met de taalstoornis afasie. De sleutelhanger wordt tijdens de Week van de Afasie uitgedeeld aan cliënten van InteraktContour met afasie. Het hulpmiddel is tijdens de week ook aan te vragen door mensen met afasie die geen cliënt zijn, of door professionals die het als nuttig middel voor hun cliënten zien. Ben je geïnteresseerd en wil je een sleutelhanger? Vraag hem dan meteen aan door te mailen naar communicatie@interaktcontour.nl
Heb je afasie en wil je in contact komen met een professional?
Voor mensen met afasie is er een apart programma dat gericht is op het aanleren van nieuwe manieren om je te redden in de communicatie. De behandeling bestaat uit gesprekken in een groep en bij u thuis, opdrachten, oefeningen en beweging. Het tempo is aangepast en de werkvormen zijn afasievriendelijk. Het totale behandeltraject duurt anderhalf tot twee jaar. Neem contact op met Hersenz en informeer naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Utrecht, Overijssel, Drenthe of Flevoland? Neem direct vrijblijvend contact op InteraktContour. InteraktContour biedt Hersenz behandeling.
Reageren