Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Jacco heeft hersenletsel door zuurstofgebrek

Jacco heeft niet aangeboren hersenletsel (NAH) door zuurstofgebrek bij zijn geboorte. Toen hij op zichzelf ging wonen, lukte het hem niet om alle ballen in de lucht te houden. Door deelname aan de dagbesteding, waar hij heel gericht werkt aan doelen, heeft hij grote sprongen vooruit gemaakt.

Werken aan mijn doelen door dagbesteding

Werken aan mijn doelen door dagbesteding


Jacco maakt onder meer de paardenstallen schoon en doet allerlei klussen op en rond het terrein van de manege, die onderdeel uitmaakt van de dagbesteding. “Ik zit heel veel in mijn hoofd. Ik heb allerlei ideeën en plannen. Ik wil altijd alles verklaren en daar ga je van piekeren. Daarom is buiten bezig zijn zo goed voor me.” Jacco heeft NAH door zuurstofgebrek bij zijn geboorte. “Toen ik op mezelf ging wonen volgde moeilijke jaren, totdat ik hier terecht kwam.” Sinds hij de startmodule deed bij dagbesteding van InteraktContour, werkt hij heel gericht aan zijn doelen. Jolanda van der Zwan, senior begeleider bij InteraktContour in Rijssen: “We hebben samen gekeken naar de doelen waar Jacco aan wilde werken en daarop een programma op maat gemaakt”.

Informatie over de dagbesteding Rijssen-Holten

Zo doelgericht bezig zijn op de dagbesteding heeft mijn leven weer een positieve draai gegeven.”


Jacco
Dagelijks in beweging door de Module Fit & Vitaal van InteraktContour

Dagelijks in beweging door de Module Fit & Vitaal van InteraktContour


Jolanda: "Door het volgen van de module Fit & vitaal eet Jacco veel bewuster en gezonder en heeft hij het hardlopen ontdekt. Hij al ruim 15 kilo afgevallen. Daar geniet hij erg van. Het zou ook mooi zijn als hij hier een groepje medefanaten kon vinden." Jacco:” “Ik was te zwaar, bukken ging moeilijk en mijn conditie was erg slecht. Met Fit & Vitaal ben ik elke dag in beweging. Ik loop hard, fiets, zwem en doe krachttraining. Mijn conditie is enorm verbeterd, ik heb meer energie en ben ook een stuk rustiger in mijn hoofd. Ik ben erg blij met het resultaat. Het kostte me eigenlijk niet zoveel moeite, het is gewoon een andere manier van leven. Ik zit nu bijna op mijn streefgewicht maar ik ga daarna gewoon door. ”

Kwetsbaar en sterk tegelijk
Jacco: “Ik merk aan alles dat ik me goed voel. Ik weet dat ik wel kwetsbaar ben vanwege mijn hersenletsel. En ik ben tegelijk sterk. Ik leer hier om me te richten op de dingen die ik kan en die ik leuk vind. En er is iemand voor me als ik vergeet op de rem in mijn hoofd te duwen. Of als ik ga piekeren. Ik heb gemerkt dat je kleine dingen kunt veranderen die grote gevolgen hebben voor je leven. Zo doelgericht bezig zijn op de dagbesteding heeft mijn leven weer een positieve draai gegeven.”

Bewegen met hersenletsel een goede combinatie

Sporten is gezond. Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is beweging noodzakelijk. Beweging zorgt voor verbetering van hersenfuncties en geeft positieve energie. Bovendien kan beweging de kans op een terugval verkleinen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met hersenletsel veel minder sporten dan mensen zonder beperking. Werken aan je conditie, motoriek en balans zijn van groot belang om in het dagelijkse leven zoveel mogelijk zelfredzaam te blijven. Bij de module Fit & Vitaal van InteraktContour train je je lijf, zodat je dagelijkse dingen weer zelf kunt doen. Trainingsdoelen zijn dus vaak de dagelijkse dingen, zoals weer alleen boodschappen kunnen doen, je eigen koffie inschenken, je eigen potje koken, jezelf aankleden, naar de wc gaan. Lees meer: Module Fit & Vitaal: dagelijkse dingen zelf doen.


Herken jij je in het verhaal van Jacco? En wil je ook werken aan je zelfredzaamheid?

Door bij dagbesteding mee te doen aan arbeidsmatige, creatieve en sociale activiteiten train je je vaardigheden, werk je aan persoonlijke doelen en ontmoet je andere mensen. Begeleiders helpen je om je doelen te bereiken. Met de startmodule ontdek je welke dat zijn. We bieden meerdere modules die je naast elkaar kunt inzetten.

Ik wil meer informatie over de Module Fit & Vitaal

Meer over:

Bewegen Dagbesteding Werken Oorzaken NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag