Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Is verlies wel te verwerken?

Hoe kun je het beste omgaan met verlies? Is verlies wel te verwerken? Herman de Mönnink, trauma- en gezondheidspsycholoog en de grondlegger van de verlieskunde in Nederland, legt uit.

“Verliesverwerking vind ik eigenlijk niet het juiste woord. Ik heb het liever over verlies integreren in je leven. Mijn uitgangspunt is dat de kwaliteit van leven optimaal wordt als de cliënt zijn of haar rouwbehoeftes - met steun - vervuld. Want alleen door goed te luisteren naar elke persoon op zich, kom je erachter welke onvervulde behoeftes er zijn.”

Herman de Mönninck websize-1001 (1).jpg

Even voorstellen: Herman de Mönnink


In zijn dagelijks leven geeft Herman o.a. supervisie, coaching, advisering en behandelingen op het gebied van rouw. Ook schreef hij het boek ‘Verlieskunde': het eerste boek in Nederland dat dieper ingaat op het integreren van verlies in de brede zin in het leven.

Verlies uiten in compensatiegedrag
“Die onvervulde behoeftes noemt Herman ook wel ‘unfinished business’, oftewel dingen die in iemands leven gebeurd zijn, maar die nog geen plek hebben gekregen. Denk bijvoorbeeld aan het oplopen van hersenletsel, maar ook aan dingen die iemand vroeger verloren is; een baan, vriendschap of dierbaar object zoals het zakhorloge van opa dat gestolen is. Herman licht toe: “Onvervulde behoeftes kunnen zich uiten in lastig gedrag, zo kan iemand zich terugtrekken of gaan troost-eten. Dat gedrag is eigenlijk compensatiegedrag, waarmee toch wordt geprobeerd om te gaan met de niet verwerkte gebeurtenissen.”

Kijken naar de mens als geheel
“Daarnaast is het belangrijk om te weten dat verlies niet alleen speelt op een vlak van het letterlijk verliezen van iets of iemand. Ook het verlies van bijvoorbeeld cognitieve vaardigheden of karaktereigenschappen dient aangegaan te worden. De focus ligt dus niet op één gebeurtenis of één aspect van iemands leven. Om verlies te kunnen integreren in het leven, dienen alle gebeurtenissen uit iemands leven en de bijbehorende gevoelens in ogenschouw genomen te worden. Verlies kan bijvoorbeeld het gevoel van veiligheid aantasten, waardoor iemand dreiging ervaart. Als dat het geval is, is het belangrijk om te investeren in het scheppen van een veilig gevoel. Maar verlies kan er ook voor zorgen dat iemand een stuk emotionele affectie mist, of dat iemand zijn levenskoers kwijt is. Op basis van die behoeften is het juist van belang om te richten op het vervullen van de behoefte aan affectie of het hervinden van nieuwe regie. Ik kijk dus naar alle lagen van de mens: zowel de mentale, affectieve en basisbehoeften. Ik bekijk de mens als één geheel.”

"Verlies draag je samen!"

Twee belangrijke tools
In zijn boek 'Verlieskunde' licht Herman diverse tools uit die helpen begrijpen hoe verlies geïntegreerd kan worden in het leven. Ben je benieuwd? Bekijk dan ook deze pagina!

Meer over:

Behandeling Gevolgen NAH Rouw en verlies

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag