"Ik begrijp mijn nieuwe ik steeds beter"
Zo’n 4 jaar geleden was ze nog gewoon de oude Monique. Maar een herseninfarct veranderde dat abrupt. “Een jaar geleden kon ik hier nog helemaal niet over praten”, zegt Monique die inmiddels 46 jaar is. En toch vertelt zij nu haar verhaal over de stappen die zij door intensieve behandeling gemaakt heeft in haar leven als ‘de nieuwe Monique’.
“Als ik een jaar geleden over mijn hersenletsel praatte, werd ik gelijk ontzettend emotioneel en moest ik huilen. Na mijn herseninfarct wilde ik mijn oude leven niet opgeven. In mijn denkwijze zou het wel goed komen als ik telkens een tandje bij zou zetten en harder zou gaan werken. Ik wilde persé weer aan het werk en alles blijven doen zoals ik altijd gedaan had. Ik heb dat drie jaar volgehouden, totdat ik brak. Toen ben ik hulp gaan zoeken”, vertelt Monique. Via de nazorgverpleegkundige van Revalidatiecentrum Roessingh kwam ze bij InteraktContour terecht.
Pijnlijk om te praten over het letsel en de gevolgen
“Daar begon ik in de Hersenz behandeling met de module ‘Omgaan met veranderingen’. Ik moest het doen van mezelf, maar vond het vreselijk. Elke week praat je in een behandelgroep met ongeveer zes lotgenoten over dat wat je overkomen is en tegen welke problemen je aanloopt. Dat is juist wat ik níet wilde, want het is erg confronterend. Na drie bijeenkomsten wilde ik eigenlijk stoppen. Gelukkig ben ik toch doorgegaan. Ik realiseerde me dat volhouden de enige optie was als ik écht verder wilde. Daarnaast hielp het ook dat er een klik was met een aantal mensen uit de groep. Het was fijn om te kunnen praten met mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt, mensen die begrijpen hoe jij je voelt.”
"Ik weet nu dat de veranderingen in mijn leven niet het einde van mijn leven betekenen"

Ontkenning van het verlies van het leven zoals het was
“Toch kwam ik in de behandeling niet echt verder. Inzien dat de oude Monique er niet meer was, ging er bij mij niet in. Daardoor bleef ik telkens teveel doen in mijn dagelijks leven. Dit resulteerde erin dat ik oververmoeid werd, steeds vaker uitviel naar mijn kinderen en maar bleef huilen. Het voelde alsof mijn verdriet nooit zou ophouden. Ik zat volledig in de ontkenning en hoopte nog steeds dat ik weer helemaal de oude zou worden.’’
Daarop werd Carla Merbis ingeschakeld, GZ-psycholoog in het Hersenz behandelteam van InteraktContour. “Het was duidelijk dat de rouwverwerking vastliep, dus is in het behandelteam met alle betrokken behandelaren overlegd hoe Monique toch verder ondersteund kon worden. Daarom werd ik ingeschakeld”, vertelt Carla. Ze ging bij Monique thuis langs, iets wat Monique niet snel vergeet. “Ik weet nog precies dat Carla de eerste keer bij mij thuis tegen me zei: 'Dat wat ik nu ga zeggen is niet leuk, maar ik doe het wel. Volgens mij wil jij helemaal niet veranderen’. Dat maakte mij boos, maar het zette mij ook aan het denken. Het was precies wat ik nodig had om in te zien dat ik wel zielig kon blijven doen, maar dat ik verder wilde.”
"Volgens mij wil jij helemaal niet veranderen"
Loskomen van vastgeroeste gedachten
Daarop zette Carla een traject in met cognitieve gedragstherapie om Monique verder te helpen in haar rouwverwerking. “Door deze therapie kreeg Monique inzicht in de vastgeroeste opvattingen die zij had over hersenletsel en het hebben van een beperking. Ze heeft inmiddels geleerd om bij confronterende gebeurtenissen op een rij te zetten wat haar gevoelens zijn en welke gedachten zij hierbij heeft. Ook kan Monique nu zelf alternatieve, helpende gedachten bedenken, waardoor zij weer sneller in evenwicht is.” Monique vult aan: “Ik leer beter om te gaan met tegenslagen. Ook al is het hard werken, ik ben blij dat ik doorgezet heb. Uiteindelijk leerde ik in de tweede groepsmodule van Hersenz, ‘Grip op je Energie’, ook nog beter om te gaan met mijn nieuwe grenzen. Ik heb geleerd om mijn actieve momenten en rustmomenten in te plannen, waardoor ik mijn energie beter kan verdelen over de dag. Zo houd ik meer tijd en energie over voor mijn kinderen bijvoorbeeld. Daar kan ik nu weer meer van genieten.”
Weer genieten van het leven
“Door te ervaren, weet ik nu dat de veranderingen in mijn leven door mijn hersenletsel niet het ‘einde' van mijn leven betekenen. De groepsmodules helpen mij een helder beeld te vormen over hoe ik mijn leven als de nieuwe Monique kan inrichten. Daarnaast leer ik in de individuele therapie met Carla nieuwe technieken, waardoor ik meer grip heb op mijn emoties. Ik ben er nog niet, maar het leven is wel weer leuk en ik ben veel positiever. Ik geniet weer, zelfs als Monique met hersenletsel.”
Meer weten over Hersenz behandeling?
In de Hersenz behandeling staat leren omgaan met de ingripjende veranderingen van het leven met hersenletsel centraal. Dit gebeurt aan de hand van modules, die zowel gericht zijn op mensen miet niet-aangeboren hersenletsel als hun naasten. De behandeling wordt aangepast aan de behoeftes en doelen van elke individu.
Er zijn groepsbehandelingen, er is een bewegingsprogramma en er komt een behandelaar thuis langs.
Ben je benieuwd of Hersenz behandeling iets voor jou of iemand in jouw omgeving is? Kijk dan op www.hersenz.nl voor de contactgegevens van de aanbieder bij jou in de buurt.
Reageren