Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Iedere mantelzorger heeft zijn eigen vraagstukken

Marije van Terphoven woont op een woonlocatie van InteraktContour. Haar moeder komt er graag op bezoek. Zij heeft ook een goed contact met de begeleider van haar dochter, Esther van Limbeek. Esther: “Ik heb geleerd meer oog en oor te hebben voor de mensen om de cliënt heen. Daardoor zijn de lijnen korter en kunnen we sneller schakelen.”

Wonen bij InteraktContour

Wonen bij InteraktContour


“Eerst woonde ik op een andere locatie van InteraktContour. Hier kon ik een appartement voor mezelf krijgen," vertelt Marije. "Het was wel spannend in het begin, maar m’n familie en de begeleiders hebben me goed geholpen. Nu zit ik hier helemaal op m’n plek.”

Goede relatie met mantelzorger van groot belang
Begeleider Esther: “Meestal zijn de contacten tussen begeleiders en mantelzorgers goed. Toch is het vaak zo dat je elkaar alleen spreekt als er onduidelijkheden of problemen zijn. Je belt elkaar eigenlijk nooit even op met de vraag ‘Hé, hoe is het?’ Het lijkt mij goed om meer contact met mantelzorgers te hebben en dan ook te vragen hoe het met hem of haar zélf gaat. Het lijkt een simpele vraag om te stellen, maar omdat je als professional zó gericht bent op de cliënt is dat niet vanzelfsprekend. Als het met de mantelzorger namelijk niet goed gaat, heeft dat vaak z’n weerslag op de degene die ik begeleid."

"Aandacht voor elkaar is belangrijk. Ik vraag regelmatig hoe het met de mantelzorger zélf gaat"

Esther van Limbeek
Iedere mantelzorger heeft andere vragen

Iedere mantelzorger heeft andere vragen


Esther wilde op haar locatie een bijeenkomst voor mantelzorgers organiseren. Daar kunnen ze ervaringen uitwisselen of tips geven voor de locatie. Al snel merkte Esther dat dat zo niet werkte. "Lang niet iedereen heeft behoefte aan zo'n bijeenkomst, dus daarna heb ik voor een meer individuele benadering gekozen, meer ‘maatwerk’.” Ina Wever, de moeder van Marije, begrijpt dat wel: “Iedere mantelzorger zit in een andere fase en heeft daardoor z’n eigen vraagstukken. Waar ik het wel eens met anderen over zou willen hebben, is wie mijn taken overneemt als ik ouder word. Naar een bijeenkomst over dat onderwerp zou ik zeker toe gaan."


Netwerkanalyse geeft inzicht in belangrijke mensen om de cliënt heen
Om meer te weten te komen over de mensen die om de cliënt heen staan, maakt Esther gebruik van een 'meetinstrument': de netwerkanalyse. Daar is ze enthousiast over: “Het netwerk om de cliënt heen leer je meestal pas gaandeweg kennen. Het is heel mooi om in de eerste weken bij iedere nieuwe bewoner een netwerkanalyse te doen. De vragen die je stelt, zijn eigenlijk simpel: ‘Wie zijn belangrijk voor je? Naar wie ga je toe als je je rot voelt?’ Op die manier verdiep je je in de mensen om de bewoner heen en kun je die personen daarna ook makkelijker vinden.”

Neem de tijd!

Mantelzorgers en begeleiders komen elkaar vaak op onverwachte momenten tegen: als je op weg bent naar een cliënt of net je fiets pakt om naar huis te gaan. Probeer op zulke momenten het gesprek met elkaar aan te gaan. Juist zo’n kort gesprekje doet ertoe en je kunt vaak veel informatie met elkaar uitwisselen. Meer lezen? Gerelateerde onderwerpen:

Meer over:

Gevolgen van CVA Mantelzorg Wonen

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag