Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Hulp bij hersenletsel

Als je hersenletsel hebt opgelopen is hier vaak een CVA (beroerte), ongeluk of hersentumor aan vooraf gegaan. NAH kan ook veroorzaakt zijn door een hersenkneuzing, zuurstoftekort in de hersenen door een hartstilstand, reanimatie of door een hersenvliesontsteking. De weg die veel mensen met hersenletsel volgen is die van het ziekenhuis via een revalidatiebehandeling naar het gewone leven thuis. Eenmaal thuis begint de ellende vaak pas. Omgaan met een veranderd leven valt niet mee. Niet voor degene die het overkomt, maar ook niet voor de naasten. Vaak lopen mensen vast op het werk of in hun relatie. Het hoofd en het lichaam zijn veranderd.

Voor mij is zij erg veranderd. Het lastige is dat zij het niet zo beleeft."

Kenmerken niet aangeboren hersenletsel

Kenmerken niet aangeboren hersenletsel


Mensen veranderen door het hersenletsel. Niet alleen in hun motoriek, maar ook in cognitie, emotie en gedrag. Leren omgaan met je mogelijkheden en beperkingen stopt niet na de eerste maanden van herstel. Ook in de jaren erna kun je nog veel bereiken. Typisch voor hersenletsel is vastlopen in bekende situaties of taken. Zoals het organiseren van de administratie, het huishouden of werk. Vaak ontkennen of bagatelliseren getroffenen hun beperkingen, terwijl de omgeving dat anders ziet. Mantelzorgers voelen zich vaak overbelast of zijn overspannen. De constatering "Voor mij is hij erg veranderd. Het lastige is dat hij het niet zo beleeft." is herkenbaar voor veel mantelzorgers. Hoe herken je hersenletsel?

Dit zijn de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel:

Het belangrijkste kenmerk van hersenletsel is de zogenaamde ‘breuk in de levenslijn’. Mensen ervaren hun leven vaak als in tweeën gedeeld: een leven vóór en een leven na het hersenletsel. Hierin verschillen mensen met NAH zich van mensen met aangeboren beperkingen. Iemand met NAH krijgt te maken met verwerkingsproblematiek en moet zijn of haar leven opnieuw en anders vormgeven.

Dit vind je misschien ook interessant?

Tien tips die mensen met hersenletsel kunnen helpen

Verder met hersenletsel

Verder met hersenletsel


Speciaal voor mensen met hersenletsel is Hersenz behandeling ontwikkeld. Professionals helpen je om te gaan met alle veranderingen, grip te krijgen op je energie, fitter en sterker te worden en je hoofd meer op orde te krijgen. Ook de naasten zijn hierbij betrokken. Zij hebben immers ineens een andere partner, ouder of kind gekregen. Twaalf zorgorganisaties in Nederland bieden behandeling op meer dan vijftig locaties. Bij Hersenz werk je aan je eigen doelen. Aan dingen die je de moeite waard vindt, die je graag wilt bereiken, omdat je leven er beter door wordt. Mensen met niet-aangeboren hersenletsel voelen zich fysiek en psychisch sterker na de behandeling van Hersenz. Ze zijn zeer tevreden over de behandelaanpak en geven Hersenz een 8,7.

Meer info? www.hersenz.nl

Weten of Hersenz Behandeling iets voor je is?

Neem contact op met de organisatie in je eigen regio die Hersenz biedt. Kijk op www.hersenz.nl. Voor midden- en oost Nederland is dit InteraktContour.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Behandeling Gevolgen van CVA Liefde & relaties Begeleiding

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag