Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Hoogleraar revalidatiegeneeskunde aan het woord

Revalidatie Magazine verschijnt in de winter van 2016-2017 met het artikel: 'Kijken naar de onderliggende mechanismen' door auteur John Ekkelboom. Henk Stam van het Erasmus MC in Rotterdam is de langst zittende hoogleraar revalidatiegeneeskunde van ons land. Onder zijn leiding zijn inmiddels heel wat onderzoeken voltooid en tevens initiatieven ontplooid. Het zwaartepunt van zijn onderzoeken ligt bij neurologische revalidatie.

Opnieuw leren bewegen van mensen met een hersenbloeding

Eén van de projecten, in samenwerking met de afdeling neurowetenschappen, richt zich op het opnieuw leren bewegen van mensen met een hersenbloeding. Stam vertelt dat het vooral om fundamenteel onderzoek gaat. "We zetten een stapje terug in de analyse van het probleem. De nadruk ligt al jarenlang op de kwaliteit van leven, tevredenheid en participatie. Dat zijn hele belangrijke thema's, maar we zijn een beetje vergeten om te kijken naar de onderliggende mechanismen e hoe we die kunnen aanpakken." De afdeling van Stam heeft via unieke studies met controlegroepen aangetoond dat spiegeltherapie bij deze doelgroep erg goed werkt. Nu onderzoeken we of trancranial direct current stimulation, waarbij elektrische stroompjes de hersenen stimuleren, ook het herstelproces kan bevorderen. Deze therapie lijkt eveneens veelbelovend, aldus Revalidatie Magazine. Lees hier het hele artikel.

Wetenschap en hersenletsel

Pas als we weten wat er mis gaat in de hersenen zijn er effectieve behandelingen te ontwikkelen. Er is veel onderzoek, bijvoorbeeld naar zowel bekende hersenaandoeningen, zoals dementie of beroerte, als zeldzame hersenaandoeningen. De gevolgen van een cva of herstel na een beroerte kunnen er door nieuwe inzichten in de toekomst anders uitzien. Naast onderzoek van de hersenen van individuele patiënten met klachten vindt er ook fundamenteel-wetenschappelijk onderzoek plaats naar de hersenen. Het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek te Amsterdam, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, is daarvoor een, ook internationaal, belangrijk centrum.

Informatie over hersenonderzoek, nieuwe ontwikkelingen en wetenschap vind je hier.

Meer over:

Neurologie Onderzoek

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag