Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Hoe kun jij iemand met hersenletsel echt helpen

Een paar weken geleden heb ik een blog geschreven over wat je niet moet doen bij mensen met hersenletsel. Deze is door ruim 7.000 mensen gelezen! Ongelooflijk veel, zeker voor een beginnende blog. Dank jullie wel voor het lezen en delen van die blog. Blijkbaar is er veel behoefte aan eerlijke communicatie over dit onderwerp. Ik kreeg ook veel reacties en vragen. Veel herkenning over wat ik schreef en de vraag: wat kun je dan wel doen om iemand met hersenletsel te helpen?

Hier een aantal tips op basis van mijn eigen ervaring. Vooral ingestoken op het sociale vlak, low impact en makkelijk toe te passen in de dagelijkse gang van zaken. Ken je iemand met hersenletsel, lees de tips dan eens door. Misschien doe je iemand een enorm groot plezier door een van deze tips op te volgen. Voor jou waarschijnlijk een kleine moeite, voor de ander een wereld van verschil!

samen wandelen 1.jpg

Tips over omgaan met mensen met hersenletsel


  • Is er iets te vieren? Vraag of degene het leuk vindt om bijvoorbeeld even samen te lunchen of een drankje te doen, dichtbij huis. Zeker als degene met hersenletsel niet naar het feest of verjaardag kan komen.
  • Stuur eens een (echt) kaartje. Gewoon met de post dus. Simpel maar fijn.
  • Stel voor samen thuis te eten en neem dan zelf het eten mee. En maak het bij voorkeur ook klaar.
  • Neem kind(eren) eens wat vaker uit school mee voor een speelafspraak. Dit geeft degene met hersenletsel een onverwachts extra rustmomentje. En dat is heel fijn.
  • Maak samen een wandeling en praat dan niet teveel.
  • Ga eens mee naar een yogasessie bijvoorbeeld. En doe daarna een theetje. Ontspanning en sociaal element, 2 vliegen in 1 klap.
  • Hou afspraken kort. Ook als we zeggen dat het wel gaat. Vaak merken we op het moment zelf niet dat iets teveel is. Bescherm ons tegen onszelf 😉.
  • Spreek zoveel mogelijk buiten af. Frisse lucht is goed voor ons (en voor jou ook 😉), Buiten hebben we over het algemeen minder last van prikkels. Ik wel in ieder geval. Gaat natuurlijk niet op in een drukke stad. Maar strand, bos, park of andere rustige plek buiten is heerlijk voor mensen met hersenletsel.
  • Zorg dat er een ruimte beschikbaar is waar we ons even alleen terug kunnen trekken. Zeg dat gewoon uit jezelf als we op bezoek komen.
  • Praat met ons. Vraag waar je mee kunt helpen. Bied je hulp aan, herhaaldelijk.
samen wandelen 1.jpg
  • Houd contact op een manier die bij ons past. Whatsapp is prettig voor ons. Omdat we kunnen reageren wanneer we ons goed voelen. Geldt trouwens ook voor e-mail.
  • Blijf kijken naar wat nog WEL kan en stel die dingen dus voor in plaats van dingen die niet meer kunnen.
  • Kijk of je zoveel mogelijk ons vaste dagritme in tact kunt houden. De meeste mensen met hersenletsel hebben een vaste structuur in hun dag. Rusten bijvoorbeeld na de lunch. Kijk of je afspraken daar omheen kunt plannen. Dat helpt ons heel erg.

Ook met hersenletsel is het leven nog super leuk. Je kunt dingen niet meer, of minder goed of minder vaak. Maar gelukkig zijn er ook zo ontzettend veel dingen die wel kunnen. En anderen kunnen je helpen. Onder meer door het volgen van deze tips. Deze gelden voor mij, maar misschien ook voor jou?! Mis jij nog belangrijke tips? Laat het me dan weten. Ik ben heel benieuwd naar jouw tips.

Dit vind je misschien ook interessant?

Kesty Love your life.png

Over Kesty


Kesty, 43 jaar en moeder van Isa van 5 jaar, woont samen in een dorpje 23 km onder Amsterdam en is ervaringsdeskundige op het gebied van een CVA. In haar geval was dit een herseninfarct in 2015. Op haar blog: Love your life schrijft ze over haar nieuwe leven. De zoektocht naar een nieuwe balans. Maar ze wil ook meer bekendheid geven aan de onzichtbare restverschijnselen van NAH (niet-aangeboren hersenletsel) en het effect dat dit heeft op je leven.

Zij schreef ook:

Heb je te maken met hersenletsel en wil je beter leren omgaan met de gevolgen?

Professionals van InteraktContour helpen je graag verder om om te gaan met alle veranderingen in je leven, grip te krijgen op je energie, fitter en sterker te worden en je hoofd meer op orde te krijgen. Ook de naasten zijn hierbij betrokken. Zij hebben immers ineens een andere partner, ouder of kind gekregen. Interesse? Neem vrijblijvend contact op met InteraktContour, werkzaam in Midden- en Oost Nederland. Woon je elders? Neem contact op via Hersenz. Hier kun je je postcode invoeren en zien welke organisatie, gespecialiseerd in hersenletsel, bij jou in de buurt zit.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Mantelzorg Blog Liefde & relaties

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag