Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Het verhaal van een neurologe over haar eigen beroerte

Jill Bolte Taylor werd twaalf jaar geleden wakker met een bonkend gevoel in haar hoofd. Door haar werk als hersenwetenschapper wist ze onmiddellijk wat er aan de hand was: ze was bezig een herseninfarct te krijgen. Toen Bolte Taylor bij bewustzijn kwam, wist ze niet meer wie ze was. Op haar 38e moest ze opnieuw leren lopen, praten en lezen. Over deze ervaring schreef zij een boek, die door haar neurologische achtergrond heeft geleid tot verrassend nieuwe inzichten. Time Magazine riep haar uit tot een van de meest invloedrijke personen van 2008.

Herken jij de signalen van een beroerte?

Herken jij de signalen van een beroerte?En weet je ook wat je moet doen? Kom erachter voor het te laat is!

Een scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Dat zijn de 3 signalen die het meest voorkomen bij een beroerte. Bel direct 112 als u iemand ziet met een of meerdere van deze signalen.

Bron: de Hartstichting

Lees verder: Wat zijn de signalen van een beroerte.

Wat is een beroerte?

Beroerte is een verzamelnaam voor TIA en CVA (herseninfarct en hersenbloeding). De oorzaak is een afsluiting van een bloedvat (bij een TIA of een herseninfarct) of een bloeding (bij een hersenbloeding) in de hersenen. Meestal gaat het bij een CVA om een herseninfarct. Bij ruim 80% van de patiënten is dat het geval. Net zoals bij Jill Bolte Taylor. Bij een herseninfarct is een bloedvat afgesloten door een bloedstolsel, of zit er een hersenbloedvaatje dicht. Het gevolg is dat de hersenen te weinig zuurstof krijgen en daardoor blijvend beschadigd kunnen raken. Van een CVA (beroerte) kan je ernstige zichtbare gevolgen overhouden zoals geheel of gedeeltelijke verlamming links of rechts van het lichaam, slecht of niet kunnen praten en verward praten (afasie). Jill had een CVA links. Vaak voorkomende onzichtbare gevolgen van hersenletsel zijn wakker worden met hoofdpijn of het hebben van aanhoudende hoofdpijn na een aanrijding (bijvoorbeeld), snel moe, vergeetachtigheid, vastlopen in bekende situaties, snel boos, geen inzicht hebben in eigen grenzen, iets niet meer kunnen dat vroeger wel kon of passief zijn.

Jill Bolte Taylor, Neurologe over eigen herseninfarct
In EénVandaag het bijzondere verhaal van Bolte Taylor en haar moeder, die de afgelopen jaren voor de tweede keer haar dochter heeft moeten opvoeden. Zie hieronder de uitzending.

Onverwacht inzicht na herseninfarct door Jill Bolte Taylor

Onverwacht inzicht na herseninfarct door Jill Bolte Taylor


Jill Taylor schrijft op een toegankelijke en humoristische manier hoe zij haar herseninfarct heeft ervaren en hoe het haar leven heeft veranderd. Boodschap is dat we geen infarct hoeven te beleven om een gepassioneerd persoon te worden.

Het boek is te bestellen via Bol.com.

Heb je te maken met de gevolgen van een beroerte?

Je hebt een herseninfarct, hersenbloeding of ongeluk gehad en je bent ontslagen uit het ziekenhuis of revalidatiecentrum. En dan? Je wilt je leven weer opbouwen maar dat gaat niet zo gemakkelijk. Het kan zijn dat je snel moe bent of vergeetachtig. Ook kun je moeite hebben met praten of het begrijpen van taal (afasie). Dit zijn zomaar wat een aantal kenmerken van niet aangeboren hersenletsel. Gelukkig is er nog veel mogelijk op het gebied van ondersteuning. Woon je in Overijssel, Gelderland, Flevoland of Utrecht neem contact op met InteraktContour voor een vrijblijvend gesprek. Woon je elders? Neem dan contact op via Hersenz.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Gevolgen van CVA Mantelzorg Neurologie Onderzoek Boeken & Films Dag van de Beroerte Oorzaken NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag