Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Het effect van zingen op de hersenen

Erik Scherder speelt viool. Hij kan er nog niet veel van, maar het oefenen en het bezig zijn met muziek stimuleert zijn hersenen. Hij wordt er fit van – en gelukkig. Muziek, op wat voor manier dan ook beleefd, professioneel of zomaar, passief of actief, kan wonderen doen. In Singing in the brain beschrijft Scherder hoe. Een aantal bijzondere mensen komt voorbij: de violist die een aardbeving overleefde, het meisje dat uit een coma ontwaakt door haar lievelingsmuziek, de verlamde gitarist die componist werd, de eeneiige tweeling die geen melodie kan volgen maar ritmisch geniaal is. Waarom wordt een liedje een hit? Waarom houden we van droevige muziek? Dit boek beantwoordt alle vragen over hersenen en muziek.

singing in the brain.jpg

Singing in the Brain door Erik Scherder


Erik Scherder is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit. Hij won meerdere keren de VU Onderwijsprijs. De jury schreef onder meer: “Erik is een van de weinige docenten waarbij studenten zo goed als alle colleges hebben gevolgd. Hoe leuk de vorige avond ook was, hoe laat het ook is geworden, de colleges van Scherder sla je niet over.” Zijn talent werd herkend door de Universiteit van Nederland en door De Wereld Draait Door, waar hij een regelmatig en graag geziene gast is. Mag ik erbij staan?, vraagt Erik Scherder steevast wanneer hij uitleg geeft over het brein in DWDD. Zijn presentatiestijl en timing is opvallend. Ongeacht of hij voor een volle collegezaal staat, in een bomvolle studio met lopende camera’s of bij bijeenkomsten in het land, overal werkt zijn enthousiasme aanstekelijk. Als geen ander maakt Erik Scherder de wetenschap toegankelijk.

Op 26 april 2017 werd Scherder benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In diezelfde maand verscheen ook zijn boek Singing in the brain, over de invloed van muziek op onze hersenen.

Bestellen

Het boek van Erik Scherder is verkrijgbaar via Bol.com

Bron: Wikipedia en de Spreker

 

De rol van muziek voor mensen met hersenletsel bij InteraktContour

Muziek prikkelt de zintuigen en stimuleert de hersenhelften om samen te werken. Muziektherapie kan bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage leveren in het herstel na een beroerte. Mensen met hersenletsel trainen zo cognitieve vaardigheden waardoor zij in het dagelijkse leven zelfstandiger kunnen blijven functioneren.

Relevante links

Meer over:

Afasie Muziek Onderzoek

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag