Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Het brein beter maken

IntermediairMagazine besteedt er een artikel aan: het beter maken van het brein. "Hersenstimulatie met chips of elektroden is al lang geen toekomstmuziek meer. 150 Nederlandse patiënten worden jaarlijks op deze manier geholpen. Kunnen we op deze manier ook een gezond brein slimmer maken?"

Intermediair schrijft: "De Amerikaanse start-up Kernel heeft als doel het brein programmeerbaar te maken. Het bedrijf werkt aan een neuroprothese om mensen met Alzheimer, beroertes of een hersenschudding te helpen het geheugen te verbeteren. De chip bootst met elektrische impulsen hersensignalen na, om zo de communicatiefunctie van beschadigde hersencellen deels over te nemen. Prototypen van de geheugenchip zijn inmiddels getekend, zegt de Washington Post. Kernel wil klinisch onderzoek doen, maar allereerst moet nog worden uitgevonden hoe de chip draadloos kan werken.

‘Een interessante optie’, noemt neuropsycholoog Alexander Sack van Maastricht University het initiatief van Kernel. ‘Door onderzoek moeten we steeds beter begrijpen hoe de hersenen werken en hoe de samenhang is tussen bepaalde hersenfuncties en cognitie.’ Sack past zelf non-invasieve breinstimulatie (NIBS) toe. Hierbij worden de hersenen vanaf de buitenkant gestimuleerd met elektromagnetische pulsen die een kleine stroom opwekken. Zo prikkelen Sack en zijn collega’s het brein om neurologische aandoeningen als beroertes en depressie te onderzoeken en te genezen. Lees het hele artikel van Intermediair.

Hersenletsel en meer weten over de mogelijkheden op het gebied van behandeling?

Je hebt een beroerte gehad, een hersenoperatie of een ongeluk. Je hebt hersenletsel. De gevolgen hiervan zetten je leven op zijn kop. En dat geldt vaak ook voor de mensen om je heen. Thuis is alles anders en terug naar werk of opleiding lukt vaak niet. Wat is er aan de hand?

Ik heb hersenletsel

Meer over:

Neurologie Onderzoek

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag