Hersenz moet góed in het basispakket
Op zestig plaatsen in Nederland kunnen mensen met hersenletsel de behandeling Hersenz volgen. Dit is een vernieuwende aanpak om te leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel. Programmamanager Judith Zadoks vertelt waarom Hersenz straks goed in het basispakket moet komen.

Waarom is Hersenz ontwikkeld?
“Nederland heeft goede revalidatiemogelijkheden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Ongeveer 1 op de 10 mensen krijgt specialistische revalidatie. Anderen krijgen eerstelijns behandeling van bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist of psycholoog. Maar deze revalidatiebehandeling is niet altijd voldoende. Soms mensen lopen vast als zij hun leven weer proberen op te pakken. Vaak wordt na verloop van tijd pas goed duidelijk wat de (onzichtbare) cognitieve, psychische en sociale gevolgen zijn. Soms heeft iemand meer tijd en hulp nodig om het in revalidatie geleerde thuis toe te passen.”
Met welke klachten komen mensen bij Hersenz?
“Dat is heel breed. Veel mensen hebben last van vermoeidheid, overprikkeling, somberheid, vergeetachtigheid of aandachtsproblemen. Je hoort vaak dat ze sneller boos worden en dat plannen en organiseren of communiceren moeilijker gaan. Dat geeft problemen in het dagelijks leven, met werk, financiën of sociale contacten, in het gezin of de partnerrelatie. Aan deze problemen kan wat gedaan worden, ook als het hersenletsel langer geleden is opgelopen.”
Wat is het verschil met revalidatie?
“Bij Hersenz lopen de programma’s langer en ligt het tempo lager dan in de revalidatie. Voor sommige mensen met hersenletsel is dat voorwaarde om te kunnen leren. Een ander verschil is dat we zo vaak als nodig thuis komen om de cliënt het geleerde te laten toepassen en om de naasten te ondersteunen. Daarnaast zetten we psychomotorische therapie in. De cliënt leert daarbij door te doen, vanuit eigen ervaring. Dat werkt voor mensen met hersenletsel.”
Links

Door wie wordt de behandeling geboden?
“Bij Hersenz is de hoofdbehandelaar geen revalidatiearts maar een gezondheidszorg-psycholoog of neuropsycholoog. Zij zijn sterk in het behandelen van de psychosociale gevolgen van het hersenletsel. In het team zitten verder een fysiotherapeut, psychomotorisch therapeut, (neuro)psycholoog, cognitief trainer en afasietherapeut.”
Is de behandeling onderbouwd?
“Onderzoek laat zien dat cliënten na Hersenz beter kunnen omgaan met hun beperkingen en minder zorgvragen hebben. Neuro-psychiatrische problemen zoals somberheid en prikkelbaarheid nemen af. Bovendien ervaren mantelzorgers minder zorglast en zijn ze tevredener met hun leven.”
Wat is het verschil met eerstelijnsbehandeling?
“Onze aanpak is breder. Verschillende disciplines werken samen en stemmen voortdurend met elkaar af zodat iedereen aan hetzelfde werkt: de doelen van de cliënt. Deze integrale, multidisciplinaire behandeling in de chronische fase bestond nog niet.”
Links

Hersenz zit nog niet in de basisverzekering, hoe komt dat?
“Hersenz valt nu onder een tijdelijke subsidieregeling. Het is de bedoeling dat Hersenz in 2019 naar de Zorgverzekeringswet gaat, als eerstelijns zorg. Hoe is nog niet duidelijk. Vws neemt daar binnenkort een besluit over. Maar de manier waarop we Hersenz nu bieden past niet in de bestaande regels, dat is al duidelijk. De brede en multidisciplinaire aanpak, waarover cliënten en naasten zo enthousiast zijn, kan straks misschien niet meer of vraagt veel administratief regelwerk. Ook moet de cliënt straks misschien een eigen bijdrage betalen. Dat willen we niet. We willen dat Hersenz straks als ‘totaalpakket’ beschikbaar is zodat we de behandeling kunnen inzetten die maximaal resultaat geeft. Dat is het beste voor mensen met hersenletsel en hun naasten.” Bron: Hersenz
Meer informatie?
Interesse in Hersenz behandeling? Neem contact op.
Professionals van InteraktContour helpen je graag verder om om te gaan met alle veranderingen in je leven, grip te krijgen op je energie, fitter en sterker te worden en je hoofd meer op orde te krijgen. Ook de naasten zijn hierbij betrokken. Zij hebben immers ineens een andere partner, ouder of kind gekregen. Interesse? Neem vrijblijvend contact op met InteraktContour, werkzaam in Midden- en Oost Nederland. Woon je elders? Neem contact op via Hersenz. Hier kun je je postcode invoeren en zien welke organisatie, gespecialiseerd in hersenletsel, bij jou in de buurt zit.
Reageren