Hersenstichting introduceert zorgstandaard hersenletsel
De Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel beschrijft wat volwassenen met traumatisch hersenletsel (THL) en hun familie aan zorg mogen verwachten vanaf het ontstaan van het hersenletsel. Bij de implementatie van de zorgstandaard kunnen professionals in hun eigen regio inzichtelijk maken wie welke zorg biedt en op deze manier optimaliseer je de ketenzorg. Samen bekijk je waar het goed gaat en waar het beter kan, de zorg voor mensen met NAH en hun naasten. Het is van groot belang aandacht te hebben voor de zichtbare en onzichtbare gevolgen van niet aangeboren hersenletsel.

Gevolgen Traumatisch hersenletsel
De gevolgen van niet aangeboren hersenletsel of traumatisch hersenletsel, zoals het ook wel wordt genoemd is van grote impact voor de getroffenen en hun naasten. Oorzaken zijn bijvoorbeeld een herseninfarct, cva, hersenbloeding, ziekte of ongeluk en de gevolgen zijn verschillend. Hoewel er overeenkomsten zijn, ervaart niet iedereen deze op dezelfde manier. Zo zijn de gevolgen van een cva links heel anders dan de gevolgen van een cva rechts. Dit maakt het signaleren ingewikkeld. Zelfs voor zorgprofessionals.
Kenmerken niet aangeboren hersenletsel
Veelvoorkomende signalen zijn wakker worden met hoofdpijn of het hebben van aanhoudende hoofdpijn na een aanrijding (bijvoorbeeld), snel moe, vergeetachtigheid, vastlopen in bekende situaties, snel boos, geen inzicht hebben in eigen grenzen, iets niet meer kunnen dat vroeger wel kon of passief, moeite hebben met praten of begrijpen van taal (afasie), ongeïnteresseerd of somber zijn. Signalen die, door onvoldoende bekendheid, nog makkelijk over het hoofd te zien zijn.
Relevante links

Belang van de zorgstandaard traumatisch hersenletsel
Mensen met traumatisch hersenletsel doorlopen verschillende stadia en komen dan ook met verschillende zorgverleners en zorgvormen in aanraking. De zorgstandaard omschrijft welke zorg van belang is voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en wat de zichtbare en onzichtbare gevolgen kunnen zijn. Kijk op de website van de hersenstichting voor de complete informatie over de zorgstandaard!
Relevante links
In onderstaande fase reportage vertellen een neurotraumatoloog en een revalidatiearts waarom het belangrijk is de Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel te implementeren. Daarbij geven ze tips en adviezen hoe hiermee aan de slag te gaan. Bron: Hersenstichting
Meer weten over de behandeling en begeleiding na hersenletsel?
Professionals van InteraktContour helpen je graag verder om om te gaan met alle veranderingen in je leven, grip te krijgen op je energie, fitter en sterker te worden en je hoofd meer op orde te krijgen. Ook de naasten zijn hierbij betrokken. Zij hebben immers ineens een andere partner, ouder of kind gekregen. Interesse? Neem vrijblijvend contact op met InteraktContour, werkzaam in Midden- en Oost Nederland. Woon je elders? Neem contact op via Hersenz. Hier kun je je postcode invoeren en zien welke organisatie, gespecialiseerd in hersenletsel, bij jou in de buurt zit.
Reageren