Hersenletsel verandert de relatie met je partner
Door hersenletsel kan de relatie tussen partners en met andere gezinsleden behoorlijk veranderen. De impact die het op hun leven heeft is vaak enorm. Hoe? InteraktContour heeft in het najaar van 2016 400 ‘dossiers’ anoniem onderzocht. 254 mannen (64%) en 146 vrouwen (36%), waarvan twee derde samenwoont met zijn of haar partner. Het merendeel van de bevraagden is dus samen met iemand. Reden om alles op alles te zetten binnen de dienstverlening om hierbij de juiste ondersteuning te bieden. Te meer omdat van alle mensen met niet aangeboren hersenletsel 7 op de 10 relaties eindigen in een scheiding.
"Het lijkt wel alsof ik met een andere man getrouwd ben."

Onbegrip en misverstanden nahersenletsel
Door veranderd gedrag, communicatieproblemen en andere gevolgen van hersenletsel zoals vermoeidheid en depressiviteit kunnen misverstanden en onbegrip ontstaan. Partners lopen het risico om uit elkaar te groeien. Mensen met hersenletsel hebben het gevoel dat ze ook thuis patiënt zijn. De partner gaat teveel verzorgen of voelt zich juist niet erkend voor alle gegeven zorg. Ook kan iemands persoonlijkheid veranderen. Sommige mensen zijn passief en depressief, anderen juist agressief. “Het lijkt wel alsof ik met een andere man ben getrouwd” is een veel gehoorde uitspraak. Het kost tijd om daaraan te wennen en het gaat vaak niet vanzelf.
Na hersenletsel ook aandacht voor de partner en naasten
InteraktContour biedt Hersenz Behandeling en tevens een module voor naasten. Alle naasten zijn welkom, maar het zijn veelal partners die deelnemen. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met de veranderingen in het leven na het hersenletsel. Vaak hebben mensen informatie en tips gehad, maar is het moeilijk om die thuis toe te passen. Bovendien staan partners er vaak alleen voor. Het programma bestaat uit zes bijeenkomsten alleen voor partners of andere naasten. Thema’s die aan de orde komen zijn onder meer verliesverwerking en het inzetten van je kwaliteiten. Ook is er aandacht voor de draaglast en –kracht van partners van mensen met hersenletsel.

Relaties veranderen na niet aangeboren hersenletsel
Van de 400 onderzochte cliënten hebben 81 (20%) cliënten een gezin. Van de 81 gezinnen hebben 46 gezinnen kinderen t/m 18 jaar (12%). Ook binnen een gezin moeten de gezinsleden een nieuwe manier vinden om met elkaar om te gaan en te leven. Voor jonge kinderen is het lastig te begrijpen wat er met hun vader of moeder is gebeurd. Oudere kinderen helpen vaak met de zorg.
Lees ook: De grote impact van hersenletsel op jezelf en je gezin.
Mijn vader kreeg een hersenbloeding.
Boekentip: NAH niet altijd handig.
Ervaringsverhaal: Samen leven met de gevolgen van een hersenbloeding.

Hoe kun je iemand met hersenletsel ondersteunen én goed voor jezelf zorgen
De partner krijgt vaak een nieuwe rol: mantelzorger. Mantelzorgers zorgen structureel, vrijwillig en onbetaald voor iemand waarmee zij een persoonlijke band hebben. Denk aan een familielid, vriend, kennis of buur. Mantelzorgers zijn belangrijk. Samen vormen ze een netwerk; de één helpt in huis, de ander doet de boodschappen, een derde is chauffeur. Zo’n sociaal netwerk geeft degene die zorg nodig heeft een gevoel van veiligheid én zelfstandigheid. Door de hulp van mantelzorgers is er geen of minder professionele zorg nodig. Mensen kunnen zo (langer) thuis blijven wonen. Mantelzorgers moeten goed voor de eigen gezondheid en balans waken. Hoe kun je iemand met niet aangeboren hersenletsel het beste ondersteunen en tegelijkertijd goed voor jezelf zorgen? Een vraag die velen van hen bezighoudt. InteraktContour weet door middel van het programma “In voor mantelzorg” wat mantelzorgers nodig hebben.

Ontvang het Magazine verder met Hersenletsel gratis
Dit artikel is eveneens te vinden in het Magazine Verder met Hersenletsel. Het magazine biedt informatie voor iedereen die te maken heeft met hersenletsel en is een gratis gedrukte uitgave van InteraktContour.
- voor mensen met niet aangeboren hersenletsel, mantelzorgers en verwijzers
- vol met ervaringsverhalen en informatie van professionals
- over behandeling, wonen en dagbesteding
- over signalen en mogelijkheden
- verschijnt 2 x per jaar
- gratis abonneren
Hersenletsel krijg je nooit alleen
Ook voor de partner en de kinderen verandert er veel. Hersenz behandeling betrekt daarom ook de naasten. Er is altijd een behandelaar die ook bij je thuis komt en gesprekken kan voeren met het hele gezin. Tijdens een intake wordt met je besproken waar je behoefte aan hebt en aan welke persoonlijke doelen je wilt werken. De behandeling is aangepast aan je wensen en mogelijkheden. Psycho-educatie is een vorm van behandeling waarbij je kennis opdoet over wat niet-aangeboren hersenletsel inhoudt en hoe dit zich kan uiten in dagelijkse situaties. Neem contact op met Hersenz en informeer naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Utrecht, Overijssel of Flevoland? Neem direct contact op InteraktContour.
Reageren