Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Hersenletsel en zelfstandiger met beeldzorg

Cliënten van InteraktContour ervaren meer rust, veiligheid en zelfredzaamheid doordat er vaker contact is met hun begeleider via beeldzorg.

Via iPad contact met begeleider

Via iPad contact met begeleider


Mensen met hersenletsel die zelfstandig wonen, kunnen naast begeleidingsgesprekken thuis, gepland en ongepland beeldcontact hebben met hun eigen begeleider, bijvoorbeeld via Facetime op de iPad. Het concept is eind 2015 getest en inmiddels succesvol uitgerold in alle ambulante teams van InteraktContour. Op maandag 23 mei is de 200e cliënt van InteraktContour die gebruik maakt van beeldzorg in het zonnetje gezet. Marianne Velthuis, manager Maatschappelijke Ondersteuning: ‘We gaan de ervaringen van cliënten en begeleiders met beeldzorg gebruiken om de inhoud van de begeleiding nog beter af te stemmen op de persoonlijke doelen van mensen met hersenletsel én hun mantelzorgers.’

"Een iPad maakt hun wereld ineens weer een stuk groter. Zo draagt beeldzorg rechtstreeks bij aan het realiseren van een sterker netwerk.”

Marianne Velthuis, manager maatschappelijke ondersteuning bij InteraktContour

Meerwaarde van beeldzorg volgens InteraktContour
Uit een evaluatie van InteraktContour en Beeldzorgadvies blijkt dat 91% van de cliënten vindt dat het gebruik van beeldzorg meerwaarde heeft. Het gebruiksgemak wordt als zeer hoog ervaren en de kwaliteit van het contact ten opzichte van gewoon bellen is beter. Mensen met afasie (taalstoornis) zijn met beeld makkelijker te verstaan. Groot voordeel van beeldzorg is dat de begeleider een cliënt kan zien. Vaak is een blik in de ogen al voldoende om te beoordelen of iemand lekker in zijn vel zit. Vragen van cliënten worden zo sneller beantwoord. Zij hoeven niet meer te wachten tot een volgende bezoekafspraak. Wat ook fijn is: een partner of mantelzorger kan eenvoudig meedoen met het gesprek.

Zelfstandiger
83% van de ondervraagde cliënten ervaart meer rust, veiligheid en zelfredzaamheid doordat er vaker contact is met de begeleider. Gemiddeld is er één tot twee keer per week beeldcontact naast de afspraak thuis. Saskia Stuiver: “Sinds mijn herseninfarct ben ik snel vermoeid, soms wil ik meer doen dan ik aankan. Als ik het even niet meer weet, zoek ik beeldcontact met mijn begeleider. Zij helpt me in een paar minuten ordenen en geeft me advies. Ik heb dat nodig om zelfstandig te functioneren.” Ook Hans Willemsen ervaart dat beeldzorg hem zelfstandiger maakt: “Krijg ik een brief die ik niet begrijp, dan hou ik ‘m voor de camera en helpt mijn begeleider me direct. Hij kijkt ook mee bij internetbankieren en het regelen van andere financiële zaken. Zo krijg ik rust in mijn hoofd en kan ik andere dingen beter aan.”

Efficiënt en effectief
Begeleiders geven in het onderzoek van InteraktContour en Beeldzorgadvies aan dat ze efficiënter en effectiever kunnen werken: 90% bespaart op reistijd, 82% ervaart meer flexibiliteit en 64% vindt dat de kwaliteit van de geboden begeleiding door beeldzorg is verbeterd. Ewald Aberink, individueel begeleider bij InteraktContour: “Veel mensen met hersenletsel hebben problemen met hun geheugen. De kracht van beeldzorg is dat er dagelijks even beeldcontact kan zijn als dat nodig is, bijvoorbeeld om iemand aan zijn medicatie te herinneren. Of om ‘s ochtends de afspraken voor die dag door te nemen. Dat die mogelijkheid er is werkt preventief, we voorkomen dat mensen vastlopen en dat we ad hoc langs moeten gaan. Ook bij complexere vragen of afwezigheid van een collega kun je met beeldzorg gemakkelijker en sneller de benodigde zorg leveren.”

Netwerk
Cliënten die gebruikmaken van beeldzorg krijgen kosteloos een iPad in bruikleen van InteraktContour. Zij zorgen zelf voor een internetverbinding. Restricties voor het gebruik van de iPad zijn er niet. Manager Marianne Velthuis: “Het resultaat is dat 89% van de mensen met hersenletsel die gebruikmaakt van beeldzorg van InteraktContour, de iPad ook gebruikt om te internetten of om beeldcontact te hebben met familie. We zien regelmatig bij mensen met hersenletsel dat het contact met vrienden en familie verloren is gegaan. Een iPad maakt hun wereld ineens weer een stuk groter. Zo draagt beeldzorg rechtstreeks bij aan het realiseren van een sterker netwerk.”

Beeldzorg concept InteraktContour in het kort

  • Diverse manieren van het aanbieden van zorg (blended care)
  • Contact met eigen begeleider
  • Gebruik FaceTime
  • iPad kosteloos in bruikleen voor cliënten
  • Inzet apparatuur betaald uit besparing op reistijd begeleiders

Denk je dat beeldzorg iets voor jou kan zijn?

InteraktContour biedt onder meer individuele begeleiding zodat je handvatten krijgt, gericht op het dagelijks leven, om met behulp van anderen in je omgeving zoveel mogelijk dingen zelf te blijven doen en bepalen. Cliënten ervaren daarbij meer rust, veiligheid en zelfredzaamheid als er vaker contact is met hun begeleider via beeldzorg. Heb je hersenletsel en woon je zelfstandig, dan kun je naast begeleidingsgesprekken thuis, gepland en ongepland beeldcontact hebben met je eigen begeleider, bijvoorbeeld via Facetime op de iPad.

Weten wat InteraktContour voor jou kan betekenen?

Meer over:

E-health Onderzoek Hulpmiddelen

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag