Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Hersenbeest; filosoferen over het brein en de geest

Filosofe Marjan Slob stelt dat hersen- en geesteswetenschap een welkome aanvulling zijn op elkaar. Je kunt je geen onbevooroordeelde visie op de menselijke geest voorstellen die een van beide disciplines buiten beschouwing laat. Slob laat zien wat er mooi en opwindend is aan hersenwetenschap en belicht ook waar die wetenschap stuit op de grenzen van haar kunnen - soms zonder dat zelf in de gaten te hebben. Ze is columnist en recensent voor de Volkskrant en werkt onder meer voor het Rathenau Instituut.

"Ik geloof hartstochtelijk dat we naast die machtige, succesvolle, kwantitatieve hersentaal over de mens ook een taal van de unieke en onberekenbare mens moeten koesteren."

Marjan Slob
Moeite met luidruchtige hersenwetenschappers

Moeite met luidruchtige hersenwetenschappers


Marjan Slob (1964) is essayist en filosoof. Zij verwijst in haar boek naar literatuur, zowel fictie als non-fictie, en naar baanbrekende denkers die kennis van hersenwetenschap combineren met filosofische feeling voor de kracht van woorden. Ze schrijft over grote vragen die haar van jongs af aan hebben beziggehouden: wat is een mens, wat kan je over jezelf weten (en hoe), wat is bewustzijn, wat is het om een 'zelf' te hebben, waarin schuilt je vrijheid?' Ik heb grote moeite met luidruchtige hersenwetenschappers die in de publieksmedia met "wetenschappelijke onthullingen" komen over hoe mensen "echt" in elkaar zouden zitten. Ik hoor hen namelijk niet over de sturende kracht van het vocabulaire dat onderzoekers kiezen om de werkelijkheid te benaderen. Zij lijken niet te beseffen dat woorden de werkelijkheid niet zijn - en wat dat betekent voor de hele wetenschappelijke onderneming. En vooral ook negeren ze die primaire vraag: hoe kun je als mens een instrumentarium ontwikkelen waarmee je jezelf bestudeert, en desondanks objectiviteit claimen?

Taal van de geesteswetenschap

"Ik geloof hartstochtelijk dat we naast die machtige, succesvolle, kwantitatieve hersentaal over de mens ook een taal van de unieke en onberekenbare mens moeten koesteren. Alleen zo kunnen we de vrije ruimte in onze samenleving behouden, alleen met die taal kunnen we onze politieke hoop uitspreken, alleen vanuit die modus kan de liefde ons overrompelen. En er is ook nog een andere, simpele reden om de taal van de geesteswetenschap hoog te houden: de waarheid is ermee gediend."

Winnaar Socratesbeker 2017

Hersenbeest is de winnaar van de Socratesbeker 2017 voor het beste filosofieboek van het jaar. Lees hier een aantal van de recensies.

Bestellen

Het boek is te bestellen via Bol.com

Meer over:

Onderzoek Boeken & Films

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag