Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Voorbereid winkelen met hersenletsel: 8 tips

Boodschappen doen kan een ware uitdaging zijn als je hersenletsel hebt. Monica heeft door haar hersenletsel bijvoorbeeld last van extreme overprikkeling. Ze omschrijft om de website van Hersenz hoe overprikkeling werkt bij haar toen ze voor de eerste keer na haar hersenletsel naar een vertrouwde supermarkt ging: "Alles hoort anders, oorverdovend. Ik hoor muziek, het geluid van rollende wieltjes, stemmen van mensen, ventilatoren, huilende kinderen, piepende kassa's. Naar de kassa, totaal verward. Betalen lukt niet meer.”

Boodschappen doen met hersenletsel: 8 tips

Boodschappen doen met hersenletsel: 8 tips


Zo probeert Monica overprikkeling in de supermarkt te verminderen:

1. Ga voorbereid naar de winkel

2. Doe speciale gehoorbescherming op zodat het geluid enigszins gedempt wordt

3. Doe een zonnebril op

4. Neem een boodschappenlijstje mee

5. Doe nooit meer dan een paar boodschappen tegelijk

6. Ga naar de winkel op rustige tijden

7. Ga naar de winkel als je nog niet zo moe bent

8. Neem om te betalen slechts één bankpasje mee in je portemonnee

Overprikkeling na hersenletsel, het verhaal van Monica

Bij Hersenz leerde Monica de signalen te herkennen die voorafgaan aan overprikkeling. Bij haar begint dat meestal met diep zuchten, praten met een dikke tong, pijn aan de ledematen en daarna trillende en schokkende ledematen. “Ik word zonder dat ik het wil nog drukker en impulsiever. Het is alsof ik de controle over mijn lichaam en geest kwijtraak, mijn bewegingen zijn ongecontroleerd, ik kan geen keuzes meer maken. Chaos in mijn hoofd, druk vanuit mijn hoofd, achter mijn ogen en neus. Alsof mijn hoofd ieder moment uit elkaar kan knallen. Soms word ik misselijk, kan ik niet meer denken en doen en voel ik alle kracht uit mijn lichaam stromen. Uiteindelijk ben ik total loss.

Lees het hele verhaal van Monica

Nieuwsgierig naar meer tips voor een leven met hersenletsel?

Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Ben je als gevolg daarvan vaak moe, vergeetachtig, snel boos of kun je je niet goed meer concentreren? Met de behandeling van Hersenz leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Neem contact op met een locatie bij jou in de buurt.

Ik wil contact met Hersenz

Meer over:

Behandeling Gevolgen van CVA Overprikkeling

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag