Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Fietsend verder met hersenletsel

Ze hebben elkaar ontmoet op ‘een plek waar je elkaar liever niet ontmoet’, zoals ze zelf zeggen. Want “je komt liever iemand tegen in de kroeg dan bij behandeling in verband met je hersenletsel”, grapt Pieter. Maar toch zijn ze blij dat ze elkaar ontmoet hebben, want het heeft ze veel goeds gebracht. Wekelijks fietsen Bart en Pieter met elkaar en hebben ze het dan over van alles, maar vooral niét over hun letsel.

Sceptisch over hulp zoeken

Al lachend komen Bart Bras (41, rechts) en Pieter Bos (58, links) binnengelopen. Ruim anderhalf jaar kennen ze elkaar nu, waarin ze elke week samen fietsen. Dat begon allemaal met dat wat hen beiden overkwam: niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Bart: “Ik liep thuis tegen veel grenzen aan. Het gezin moet ook verder, dus is mijn vrouw op zoek gegaan naar hulp voor mij. Daardoor hoorde ze van InteraktContour, maar ik zag dat echt niet zitten: ik stond er negatief tegenover en vond het spannend. Ik voelde aan de andere kant alleen wel dat er écht iets moest gebeuren, anders zou het mis gaan met mijn gezin. Ik had toen nog veel minder besef van mijn ziekte en wist niet hoe het anders zou kunnen.'' 

Ook Pieter is vanwege hersenletsel bij InteraktContour terechtgekomen. “Via mijn huisarts en de praktijk ondersteuner ben ik naar InteraktContour doorverwezen. Ik wilde eigenlijk alles zelf oplossen, maar voelde dat ik de verkeerde kant op ging met mijn leven. Om te zorgen dat ik op mijn gewenste pad bleef, ben ik toch gegaan.” 

Bij InteraktContour startten ze beiden in dezelfde groepsmodule ‘Omgaan met veranderingen’ van Hersenz behandeling. Hun scepsis verdween al snel. Pieter: “De groep waar we in terechtkwamen was fantastisch. Er was veel respect voor elkaar”. “En het voelde veilig. Er was veel vertrouwen onderling. Dat zorgde ervoor dat de muur die ik om me heen gebouwd had, al snel lager werd”, vult Bart aan.  

 

Je leest onder de afbeelding verder 

Dit vind je misschien ook interessant?


Monique vertelt uitgebreid over hoe zij dankzij Hersenz behandeling leerde leven met 'haar nieuwe ik', nadat zij getroffen werd door een herseninfarct. Lees hier haar verhaal.

Pieter en Bart relateren aan elkaar door hun niet-aangeboren hersenletsel. Zij fietsen wekelijks samen.

Negativiteit omzetten in mogelijkheden
"Ik sta positief in het leven en ik vind het lastig om anderen af te zien glijden, ik probeer altijd te stimuleren. Want je kunt veel niet, maar je kunt ook heel veel nog wél. Je hoeft natuurlijk niet alles weg te lachen, maar je moet wel door met je leven”, vertelt Pieter. Bart was een van de mensen die hij positief probeerde te stimuleren. “Ik moest een keer naar de behandellocatie fietsen, dat was vreselijk! Ik fietste langs een drukke weg en had geen trapondersteuning, wat eigenlijk teveel energie van me vroeg. Bij de behandeling klaagde ik daarover, ik was helemaal kapot toen ik aankwam. Pieter gaf me daarop tips welke fietsroutes beter waren én stelde voor om eens een keer zijn fiets met trapondersteuning te proberen. Daardoor zijn we voor het eerst een keer samen gaan fietsen”, licht Bart toe. 

Herkenning voor elkaars gevoel 
En dat eerste rondje fietsen liep al snel uit op een wekelijkse fietsafspraak, toen ook Bart een fiets met trapondersteuning aanschafte. Pieter: “Fietsen kost weliswaar energie, maar het levert ook heel veel energie op.” Dat is iets wat ook Bart inmiddels geleerd heeft: “Het zorgt voor positieve energie.” Ze fietsen elke week een klein of groot rondje, afhankelijk van wat hun energieniveau toelaat. “Soms gaan we voor een groot rondje, maar merkt de een aan de ander dat het misschien toch niet helemaal goed gaat. Dan korten we het rondje gewoon in. Juist dat is fijn: door onze eigen ervaringen weten we hoe de ander zich voelt en zien we ook sneller aan de ander hoe hij zich voelt.”

2-2.jpg
Uit de slachtofferrol stappen
Tijdens het fietsen hebben Pieter en Bart het over van alles, maar vooral niet over hun NAH. “We komen vaak genoeg mensen tegen die goedbedoeld vragen hoe het gaat, maar daar wil je het soms juist niet over hebben, want dat onderwerp bespreken we al wekelijks in de groep bij behandeling. In het begin was dat zelfs twee keer per week. Dus tijdens het fietsen hebben we het over andere dingen en zijn we vooral vaak aan het grappen met z’n tweeën, maar serieus over ons letsel praten, daar is het fietsen niet voor”, vertelt Bart.
 
“Als je in beweging bent, spreek je elkaar ook eens op een andere manier dan in de groep. Je kunt het dan juist over wat anders hebben dan over wat er gebeurd is. Als je niet zo’n manier van omgaan met het letsel vindt, blijf je altijd in de slachtofferrol hangen. Daar kom je niet verder mee”, vult Pieter aan. “Want van je af praten is heel belangrijk, je kunt het niet alleen verwerken. Maar je hoeft het er niet áltijd over te hebben."
 
Fietsmaatjes voor het leven 
Bart: "Het is nu gewoon zo, het letsel is er. Je kunt je leven lang nadenken over hoe het daarvoor was, maar dan word je alleen maar ongelukkig. Je blijft dan beperkt in je denken. Soms heb je daarom iets of iemand nodig die je oogkleppen afzet, zodat je dingen anders kunt zien. Bij de behandeling heb ik veel geleerd, ik sta nu heel anders in het leven dan voordat ik begon. En het fietsen heeft mij juist geholpen, terwijl ik er eerst een hekel aan had. Wat eerder energie-technisch niet mogelijk was op een gewone fiets, is nu wel haalbaar op een e-bike. Kunnen fietsen geeft mij een stuk zelfstandigheid terug, want op de fiets kom je toch een heel stuk verder dan te voet.”
3.jpg

Beide mannen ronden hun behandeling naar verwachting binnen een half jaar af. En als dat klaar is? “Dan blijven we zeker fietsen”, beamen beide heren. Want uiteindelijk zijn ze blij dat ze met elkaar zijn gaan fietsen, én bij InteraktContour terechtgekomen zijn. “Ik zou iedereen met niet-aangeboren hersenletsel die niet weet hoe of wat te doen, adviseren om hulp te zoeken”, blikt Pieter terug. Bart knikt: “Inderdaad. Want je wordt er hoe dan ook beter, en nooit slechter van.”

Herkenbaar?

Heb jij een cva gehad, een hersentumor of bijvoorbeeld een ongeluk waardoor je hersenletsel hebt opgelopen? Ervaar je hierdoor problemen in je dagelijks leven? Dan is Hersenz behandeling misschien wel iets voor jou.

InteraktContour is de zorginstelling in Midden- en Oost-Nederland die Hersenz behandeling biedt. Je kunt ons bereiken via info@interaktcontour.nl of 0341 - 255 777 (ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:00 uur).

Kijk voor meer informatie over Hersenz behandeling op www.hersenz.nl.

Meer over:

Behandeling Bewegen Gevolgen NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag