Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Even kennismaken met Astrid

Mijn naam is Astrid van ’t Hof, 51 jaar. Ik ben getrouwd en heb 1 volwassen dochter. Op 14 november 2017 ben ik op de fiets aangereden door een auto, met als gevolg dat ik sindsdien niet-aangeboren hersenletsel (NAH) heb. Vanaf nu lees je regelmatig een blog over mijn leven met hersenletsel. Want dat je leven volledig op z’n kop staat als je hersenletsel krijgt, is zeker.

Overprikkeling

Ik heb veel last van overprikkeling en dat zorgt ervoor dat ik veel dingen niet meer kan, zowel fysiek als cognitief. Vanwege de overprikkeling zijn we afgelopen zomer verhuisd vanuit Schiedam naar een dorp in het oosten van het land. Wat een verademing is dat! In de stad is er continu herrie en drukte. Dat betekent dat je hoofd de hele dag prikkels te verwerken krijgt, wat dan resulteert in overprikkeling en dus ook oververmoeidheid. Bovendien hoorden we continu allerlei geluiden van onze directe buren en liep er een drukke weg voor ons huis langs. Het was nooit helemaal stil in huis. Dat is nu gelukkig heel anders. We hebben een vrijstaand huis en wonen in een doodlopend straatje. Heerlijk rustig, geen geluid van de buren en dus ideaal voor iemand met hersenletsel.

verhuizing2.jpg

Verhuizen met hersenletsel


Verhuizen is echt een uitdaging als je hersenletsel hebt. Je bent het meest gebaat bij structuur en rust, dan functioneer je het beste. Maar het valt niet mee dat aan te houden als je een verhuizing moet regelen. Ik heb me vooral bezig gehouden met het inpakken van de spullen in het oude huis en mijn man vooral met het klussen in het nieuwe huis. Alsof de verhuizing op zichzelf al niet heftig genoeg was, was ik ook nog zo onfortuinlijk om ergens over te struikelen en mijn heup  te breken. Een slechter moment had ik niet kunnen kiezen, denk ik. Maar uiteindelijk is het allemaal goed gegaan. Op de dag van de verhuizing ben ik de hele dag bij vrienden in het rustige Markelo geweest, en heb ik lekker met de hond gewandeld in het bos. Pas toen alles op de juiste plek was terechtgekomen, ben ik naar ons nieuwe huis gegaan. Uiteraard kreeg ik een flinke terugval door alle hectiek en moest ik veel rusten, maar nu gaat het een stuk beter.

Ervaringen delen

In de komende blogs lees je meer over mijn leven met hersenletsel. De onderwerpen die naar voren komen zijn onder andere overprikkeling, lage energie, hoe je je leven kan inrichten en alles waar je nog meer mee te maken krijgt bij het leven met hersenletsel. 

Ik hoop dat ik, door mijn ervaringen hier te delen, anderen met hersenletsel van tips en tricks kan voorzien, maar zeker ook dat lotgenoten zich zullen herkennen in de ervaringen. Ik heb gemerkt dat het erg fijn is als je weet dat je niet de enige bent die bepaalde klachten of ervaringen heeft. Het geeft je een gevoel van erkenning. Niet-aangeboren hersenletsel is heel vaak niet zichtbaar en dus bestaat het voor velen ook niet. Maar bij lotgenoten zul je altijd de herkenning en de erkenning vinden die je vaak hard nodig hebt. Je staat niet alleen! 


Meer over:

Wonen Gevolgen NAH Overprikkeling

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag