Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Enthousiasme over nieuwe methode: Optogenetics

Het brein zit vol wonderen, zo start Fabienne Meijer, redacteur bij Kennis van Nu het artikel over optogenetics, een nieuwe ontwikkeling binnen de hersenwetenschap. "Het brein bestuurt ons lichaam, laat ons nadenken en bepaalt ons karakter. In de hersenen zitten ook verschillende ‘schakelaars’. Als je deze hersengebieden stimuleert, leidt dat tot specifiek gedrag. Wetenschappers hebben op die manier controle gekregen over het jachtgedrag van muizen. Dat deden ze met optogenetics: het schijnen van een lampje in de hersenen.

Optogenetics is een relatief nieuwe methode binnen de hersenwetenschap om gecontroleerd hersengebieden te activeren of juist stil te leggen. Dit doen wetenschappers met behulp van licht. In de natuur komen lichtgevoelige eiwitten voor. De genen van die eiwitten kunnen onderzoekers inspuiten in muizen. Deze eiwitten werken als kanalen: ze gaan ‘open’ bij bepaalde kleuren licht en ‘dicht’ bij andere kleuren.

Lampje in de hersenen

Door het gen in te brengen in muizenhersenen kunnen de zenuwcellen met de juiste bouw het eiwit produceren. Aan dit gen maken de onderzoekers vaak ook een ander, fluorescerend eiwit vast. Deze eiwitten hebben namen als GFP (Green Fluorescent Protein, geeft een groene kleur) of mCherry (geeft een kersenrode kleur). Dit zijn zogenaamde label-eiwitten. Ook deze eiwitten zijn lichtgevoelig, waardoor de geactiveerde gebieden in de muizenhersenen zullen oplichten.

Vervolgens brengen de onderzoekers een lampje in de buitenste laag van de muizenhersenen. Met de ene kleur licht activeren ze de neuronen, met de andere kleur licht leggen ze de werking stil. Met behulp van het fluorescerende eiwit kunnen ze dan heel precies bepalen welk hersengebied verantwoordelijk is voor welk gedrag. Lees het complete artikel van de Kennis van Nu.

Interesse in meer onderzoeken op het gebied van de hersenen?

Marij Middag is onderzoeker bij InteraktContour en houdt de ontwikkelingen bij in de hersenwetenschap. Haar bevindingen deelt ze via een blog. We weten bijvoorbeeld uit recent onderzoek dat Hersenz positieve uitkomsten geeft. Hersenz is een behandelprogramma dat wij aanbieden aan mensen met hersenletsel. Maar waar zit dat succes ‘m nou precies in? En bestaan er andere behandelprogramma’s waar wij niet van afweten, die nog veel effectiever zijn misschien? En zouden we ook andere, nieuwere, betere technieken kunnen gebruiken om nog meer gezondheidswinst te behalen bij mensen met hersenletsel? Lees de hele blog van Marij Middag.

Meer over:

Neurologie Onderzoek

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag