Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Eline 2.0 - Boek over hersenletsel na een ongeluk

Eline Kanters is 17 als ze een ernstig verkeersongeluk krijgt op de weg van Veghel naar Erp. In 2017 werd zij op de fiets aangereden door een automobilist, met alle gevolgen van dien. Ze liep een schedelbasisfractuur op. Het leven dat ze gewend was te leiden kwam volledig op zijn kop te staan. Je bent jong en je hebt hersenletsel. Hoe moet je verder? Eline: "Ik ben nu 18 jaar en omdat ik informatie miste die vooral gericht is op mijn leeftijdsgroep heb ik samen met mijn moeder een boek geschreven: “Eline2.0”."

'Mijn hoofd is een grote knoop met kerstlampjes die het niet allemaal meer doen'

eline met boeken.JPG

Jong en hersenletsel, dé tips van Eline voor leeftijdsgenoten


Eline: "Ik noem jullie graag collega’s, omdat ik vind dat het woord ‘lotgenoten’ een negatievere lading heeft. In het boek van mijn moeder en mij schrijft zij ook om deze reden over collega’s. Dit advies neem ik dan ook graag van haar over. Hier komen mijn tips:

  • Haha, dat is dan ook meteen mijn eerste tip: neem eens wat vaker de adviezen van je moeder aan! Zij weet immers het beste wat goed voor je is en ziet vaak hoe jij je voelt terwijl je misschien je masker met de glimlach hebt opgezet. Dat is natuurlijk ook niet áltijd zo, want als je veel samen thuis bent omdat je herstellende bent, dan kun je elkaar natuurlijk ook wel irriteren. Maar goed; deze tip geef ik nu aan jullie, maar kan ik zelf ook altijd nog goed gebruiken.
  • Verder is de belangrijkste tip om vooral in het begin te investeren in sociale contacten. Het kan voor anderen best lastig zijn om contact met je te blijven zoeken als het steeds alleen van die ander uit moet gaan. Je vrienden en vriendinnen hebben het druk met school, werken, sporten en uitgaan én hebben elkaar. Bovendien ondernemen zij natuurlijk ook vaak dingen met elkaar waar jij sowieso toch (nog) niet aan mee kan doen omdat het te druk voor je is.

Dus nodig zelf een groepje vrienden bij je thuis uit om gezellig bij te kletsen. Eventueel iets lekkers te eten erbij omdat eten en praten altijd ongedwongen is. Op deze manier neem je zelf even de regie: je laat zien dat je graag je vrienden om je heen hebt, maar je houdt het qua drukte zelf in de hand. Als je kaartjes krijgt of ze komen bij je op bezoek, stuur dan ook even een berichtje om ze te bedanken. In het begin is het best lastig om deze ‘leuke’ dingen wél al op te pakken terwijl bijvoorbeeld school of werk niet lukt. Maar als je beter in je vel zit (dankzij je sociale contacten en ‘erbij horen’) dan kun je ook weer beter in verder herstel investeren.

  • Leg eerlijk uit aan anderen waarom bepaalde dingen lastig voor je zijn. Bijvoorbeeld veel geluid of licht. Dan is het ook voor anderen te snappen waarom sommige dingen niet kunnen voor jou en kunnen ze hun activiteiten daarop aanpassen. Want er zijn vast nog genoeg leuke dingen te doen waar je wél aan mee kunt doen.
  • Zoek op tijd hulp. Voor degenen voor wie níet direct in een revalidatie traject terecht komen waar de hulp op maat wordt aangeboden; vraag dan zelf om hulp als je merkt dat het niet lekker loopt of als je met jezelf in de knoop komt, omdat het herstel niet lekker loopt.
  • En even een paar praktische dingen: als je bijvoorbeeld uit gaat eten of ergens iets gaat drinken, probeer dan altijd een tafeltje te kiezen dan de rand van de ruimte en ga zelf ook aan de buitenzijde van het gezelschap zitten, zodat er niet links én rechts van je van alles gebeurd of gezegd wordt. Als je reserveert voor een etentje, zeg er dan ook meteen bij dat je een tafeltje wilt aan een zijkant van het restaurant.
  • Als je veel last hebt van geluid doe dan vaker van die festival oordopjes in. Je kunt gesprekken dan nog goed volgen maar hebt veel minder last van bijgeluiden. Dit was het wel voor nu. Bijvoorbeeld: party plug

Wie weet heb ik in de toekomst nog wat te vertellen waar ik ook jullie weer mee kan helpen en dan doe ik dat graag. Voor nu, succes allemaal met het vinden van je eigen weg!"

Relevante links

 
eline boekcover.jpg

Mijn reis in een boemeltrein


Het boek Eline 2.0 is te bestellen via de Facebookpagina Eline 2.0

Het boek is tevens te verkrijgen bij de Supermarkt, Jan Linders, Kerkstraat 40a te Erp, T. 0413 216167.

Heb je geen facebook en woon je niet in de buurt van Erp dan kun je Eline ook een mail sturen naar: eline2.0@outlook.com o.v.v. bestellen boek Eline 2.0  

Puber met hersenletsel

Het zal je maar overkomen. Je bent jong, bezig met je opleiding, je hebt misschien een bijbaantje en bent onderdeel van een gezellige vriendengroep. Ineens krijg je te maken met niet-aangeboren hersenletsel door een ongeluk, beroerte of hersentumor. Je leven en dat van je ouders en andere gezinsleden staat op zijn kop. Wat gebeurt er allemaal? Wat is niet aangeboren hersenletsel precies? En wat doe je bij revalidatie? En belangrijker nog? Hoe moet het nu verder met de rest van je leven? Jaarlijks lopen in Nederland 130 duizend mensen niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op, onder wie 20.000 kinderen en jongeren tot 24 jaar. Meer lezen?

Jong en hersenletsel door ongeluk, beroerte of tumor

Te maken met hersenletsel?

Vanuit de zorg is er veel aandacht voor de zichtbare gevolgen van hersenletsel. Eenmaal thuis lopen patiënten en hun naasten echter vaak tegen veel onbegrip en onkunde op. Zeker omdat onzichtbare gevolgen vaak niet direct worden herkend als hersenletsel. Marleen Aben, neuropsycholoog bij InteraktContour: “Iemand met hersenletsel, als gevolg van een herseninfarct, cva of ongeluk kan vaker boos zijn, snel moe of somber zijn, is vaak vergeetachtig of heeft een slecht korte termijn geheugen en moeite met communiceren (afasie). InteraktContour biedt Hersenz behandeling. Hierbij is ook aandacht voor naasten, zoals partner, ouder en/of kinderen. Neem contact op met Hersenz voor een locatie bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Overijssel, Flevoland of Utrecht dan kun je terecht bij InteraktContour.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Gevolgen van CVA Blog Boeken & Films Gevolgen NAH Jong en hersenletsel

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag