Zoektocht naar leven met niet-aangeboren hersenletsel
Hersenletsel door bijvoorbeeld een beroerte, herseninfarct of ongeluk kan je hele wereld op z`n kop zetten. Vaak zijn het de onzichtbare gevolgen waar mensen problemen door ervaren. Aan de buitenkant lijkt alles hetzelfde, echter van binnen is er wel degelijk wat veranderd. Het opgelopen hersenletsel blijkt dan toch een grotere impact te hebben dan gedacht. En op een bepaald moment loopt het dan toch niet lekker op het werk, binnen de relatie, in de opvoeding van kinderen of met andere dingen in het dagelijkse leven.

Oververmoeid en overprikkeld
Roel Westrik, cognitief behandelaar bij InteraktContour, ziet dat dagelijks in zijn werk: “Mensen met hersenletsel overschrijden vaak hun grenzen. Daardoor raken ze oververmoeid en overprikkeld.
Hierdoor kunnen ze zich slechter concentreren en worden somber. Dit beïnvloedt het gedrag op verschillende vlakken. Een kort lontje hebben, of na het werk geen puf meer hebben om nog iets met de kinderen te doen of om interesse in je partner te tonen. Je belandt zo in een vicieuze cirkel dat alle facetten van je leven raakt. Dat geldt niet alleen voor mensen met zwaar hersenletsel. Ook mensen met lichter hersenletsel kunnen op een bepaald moment last van deze problemen krijgen.”
Hersenz Compact
De bewezen succesvolle Hersenz behandeling helpt mensen met hersenletsel op die vlakken waar de meeste problemen worden ervaren. Dat zijn bijvoorbeeld leren omgaan met verlies en verandering, grip krijgen op je energie, vat krijgen op je emoties, je lichaam opnieuw vertrouwen en leren organiseren en plannen. “De praktijk heeft ons echter geleerd dat het reguliere Hersenz programma voor mensen met lichter hersenletsel te uitgebreid kan zijn. Daarom hebben we Hersenz Compact ontwikkeld. Hierin worden dezelfde thema’s behandeld, alleen gaan we hier versneld doorheen. Deelnemers worden zich gedurende dit traject bewust van hun mogelijkheden, beperkingen en hoe hun lichaam daarop reageert. Dat betekent wel dat je goed naar je zelf moet kunnen kijken zodat je je grenzen leert kennen en signalen herkent wanneer je hierover heen dreigt te gaan. Je leert hoe adequaat maatregelen te nemen om dit te voorkomen. Hersenz Compact stelt mensen met hersenletsel in staat om in relatief korte tijd veel verbeteringen in je dagelijks leven aan te brengen waardoor zij beter met de gevolgen van hun hersenletsel om kunnen gaan.” vertelt Diderik Rorije, psychomotorisch therapeut bij InteraktContour.

Weer grip op je leven
Hersenz Compact bestaat uit 15 bijeenkomsten van 2 dagdelen waarin wordt stilgestaan bij de gevolgen van het opgelopen hersenletsel, wat hierdoor veranderd kan zijn en hoe beter met deze veranderingen omgegaan kan worden om uiteindelijk weer grip te krijgen op het leven. De behandeling kent zowel groepssessies en eventueel individuele sessies met een psycholoog of maatschappelijk werker. Roel: “In de ochtend praten we met elkaar over één van de thema’s waar men problemen ervaart, wat dat voor iedereen persoonlijk betekent en wat je kunt doen.
Aan de hand van oefeningen kijken we ‘s middags of je A kunt zeggen en dan ook A kunt doen en wat je daarbij kan helpen. In groepssessies kun je hierin juist van elkaar leren en ervaren dat je niet de enige bent die bepaalde moeilijkheden ervaart. Dat sterkt en draagt ook bij aan het eigen verwerkings- en acceptatieproces. En als we merken dat iemand toch nog wat extra ondersteuning nodig heeft, plannen we een individueel gesprek in met bijvoorbeeld een psycholoog of een maatschappelijk werker. Het is bijzonder om te zien hoe na 15 sessies het zelfvertrouwen en de eigenwaarde is toegenomen en iemand zegt weer van zichzelf te kunnen houden. Dat is het mooie van mijn werk, mensen helpen in de overgang van hun oude naar hun nieuwe leven waarbij hersenletsel een plek krijgt.”
Een persoonlijke zoektocht
Diderik: “Aan het eind van het traject zie ik dat de deelnemers van Hersenz Compact werkelijk beter uit de voeten kunnen met hun hersenletsel. Door erkenning en herkenning en door begrip en aangereikte handvatten. Ook het contact met lotgenoten is daarbij van groot belang. Het is voor iedereen een persoonlijke zoektocht naar nieuwe mogelijkheden en kwaliteiten om daarmee weer grip te krijgen op het leven. Dat is waarbij wij helpen.”
Heb je hersenletsel en wil je leren omgaan met de gevolgen?
InteraktContour biedt samen met nog 12 zorgorganisaties in Nederland Hersenz Behandeling. Alle zorgorganisaties zijn gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van mensen met hersenletsel. De opzet van de behandeling is overal in Nederland hetzelfde. Met de behandeling van Hersenz leren getroffenen en naasten omgaan met de ingrijpende veranderingen in hun leven. Voer je postcode in op de site van Hersenz en bekijk welke organisatie bij jou in de buurt zit. Woon je in Gelderland, Overijssel, Flevoland of Utrecht dan kun je terecht bij InteraktContour.
Reageren