Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Een TIA is een lichte beroerte

Een TIA (transient ischaemic attack) is een tijdelijke verstopping van een bloedvat in de hersenen, waardoor delen van de hersenen kunnen uitvallen. Deze uitvalsverschijnselen zijn maar kort. Daarna is alles weer normaal. Een TIA kan een voorbode zijn van een naderende beroerte. Bij een beroerte gaat het in 80% van de gevallen om een herseninfarct en bij de resterende 20% om een hersenbloeding. In Nederland krijgen ongeveer 30.000 mensen per jaar een TIA.

"Ik wist niet dat ik een lichte beroerte had gehad. Ik probeerde te leren leven met de klachten. Tot die zware beroerte kwam. Nu weet ik dat die TIA een voorbode was."

Herken de signalen van een TIA

Herken de signalen van een TIA


Een scheve mond, verwarde spraak en een lamme arm zijn de drie belangrijkste signalen van een TIA, een voorbijgaande beroerte. Bij verreweg de meeste mensen komt één of meerdere van deze verschijnselen voor. Zorg dat u de signalen herkent en bel direct 112.

Lees meer over: Wat zijn de signalen van een beroerte.

TIA kan voorbode zijn van een beroerte

TIA kan voorbode zijn van een beroerte


Het kan moeilijk zijn om een diagnose te stellen bij een TIA. Er zijn veel andere aandoeningen die (deels) dezelfde kenmerken geven. En omdat de symptomen verdwijnen gaan veel mensen weer snel over tot de orde van de dag en brengen geen bezoek aan een huisarts. Het is belangrijk om dat wél te doen. Een TIA kan een voorbode zijn van een beroerte. Een arts beoordeelt dit achteraf en is afhankelijk van de beschrijving van het voorval door de patiënt. Als de huisarts een vermoeden heeft is er een doorverwijzing nodig naar een TIA-poli in het ziekenhuis. Mensen met een mogelijke TIA kunnen zijn meestal binnen 24 uur na aanmelding op de poli te onderzoeken.

Onderzoeken bij de diagnose en behandeling van een (lichte) beroerte

 • Neurologisch onderzoek; onderzoek naar de belangrijkste functies van het zenuwstelstel.
 • MRI-scan; middels een MRI-scan is de hersenactiviteit te bepalen. Dit onderzoek verschaft ook meer informatie over het taalgebied in de hersenen.
 • CT-scan; middels een CT-scan zijn lichaamsdelen, organen en bloedvaten in kaart te brengen.
 • Bloedonderzoek; Het laboratorium meet onder meer de suiker- en vetstofwisseling en de nierfunctie.
 • Duplexonderzoek: hierbij worden beide halsslagaders op de hals gecontroleerd op vernauwingen.
 • Hartfilmpje (ECG); dit filmpje laat zien of een hartritmestoornis de oorzaak is van de beroerte.
 • Angiografie; dit röntgenonderzoek bekijkt waar in de bloedvaten een mogelijke afwijking zit en de ernst ervan.

Bron: UMC Utrecht

Behandeling TIA (lichte beroerte)

Behandeling TIA (lichte beroerte)


De behandeling in het ziekenhuis heeft tot doel:

 • beperken van de hersenschade
 • voorkomen van een nieuwe beroerte
 • herstel of opnieuw leren van beschadigde functies (revalideren)
 • verbeteren van de kwaliteit van leven

Bij de behandeling spelen risicofactoren een belangrijke rol. Er zijn factoren die de kans op een TIA kunnen vergroten, zoals: hoge bloeddruk, hartziekten, diabetes, een ongezonde leefstijl en hoog cholesterolgehalte. Medicijnen, een operatie en een gezonde leefstijl zijn bij de behandeling in te zetten.

Meer informatie: hersenstichting

Gevolgen en klachten na een TIA (lichte beroerte)

Omdat de verstopping van het bloedvat in de hersenen van korte duur was, lopen de hersencellen over het algemeen geen schade op. Zoals eerder beschreven kan het een voorbode zijn van een beroerte. En het kan voorkomen dat iemand restverschijnselen overhoudt aan de TIA. Deze zijn identiek aan de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel.

Hersenletsel kan een gevolg zijn van een beroerte.

Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Herken je je als gevolg daarvan in de volgende gedragingen: snel moe, vergeetachtig, snel boos, moeite met taal (afasie) of kun je je niet goed meer concentreren? Met de behandeling van Hersenz leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Meer weten? Neem contact op met Hersenz.

Woon je in midden- of oost Nederland? Neem dan contact met InteraktContour.

InteraktContour is er voor mensen die problemen ervaren als gevolg van hersenletsel. Zij bieden in deze regio onder meer Hersenz behandeling.

Meer over:

Gevolgen van CVA Neurologie Oorzaken NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag