Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Een nieuw begin

In deze blog vertel ik je hoe een nacht in maart 2016 voor mij een aanleiding was om te reflecteren en om een goed voornemen op te stellen dat minder snel sneuvelt dan mijn voornemens in ieder nieuw jaar.

De jaarwisseling ligt achter ons en we staan aan het begin van een nieuw jaar. Vol met hooggespannen verwachtingen wat 2021 ons gaat brengen en vol goede voornemens. Zo heb ik ieder jaar het voornemen om gezonder te eten en meer te bewegen om nu eens echt van die extra kilo’s af te komen. Maar ieder jaar sneuvelt dit voornemen binnen een paar weken en zijn er andere zaken die mijn aandacht opeisen. In deze blog vertel ik hoe een nacht in maart 2016 voor mij een aanleiding was om te reflecteren en om een goed voornemen op te stellen dat minder snel sneuvelt dan mijn voornemens in ieder nieuw jaar.

Oud en nieuw
In die nacht in maart kreeg mijn partner een herseninfarct. Dat was een ingrijpende gebeurtenis, die ons hele leven overhoop gooide. Ik ben die gebeurtenis als ons persoonlijk oud en nieuw gaan zien. Die nacht is namelijk een hele duidelijke grens tussen vroeger en nu. Er zal voor ons altijd een leven zijn voor het herseninfarct en een leven na het herseninfarct. Hoewel ik een dergelijke gebeurtenis nooit meer mee wil maken, heb ik er ook veel waardevolle inzichten door gekregen en me voorgenomen om een aantal dingen in mijn leven aan te passen.

Ik was altijd druk
Ik was altijd druk. Ik werkte fulltime, deed in de avonduren een studie, vrijwilligerswerk en vulde de resterende tijd zo nuttig mogelijk in. Toen mijn partner ziek werd, maakte ik in mijn drukke rooster ruimte voor bezoeken aan het revalidatiecentrum en mantelzorg. Een jaar later was deze intensieve zorgperiode voorbij en was ik in de gelegenheid om drie maanden verlof op te nemen. Ik kon die maanden doen waar ik zin had en hoefde bijna nergens rekening mee te houden. Elke ochtend maakte ik een lange wandeling met de honden, ik las weer boeken, keek de films waar ik van hield en bezocht musea. Ik volgde eindelijk een schrijfcursus, een langgekoesterde droom.  

Vrije tijd is waardevol
In die maanden heb ik ook veel gereflecteerd. Ik realiseerde me hoe waardevol het voor me is om vrije tijd te hebben. Sinds dat verlof ben ik parttime gaan werken en zorg ik ervoor dat ik die extra vrije tijd zoveel mogelijk besteed aan dingen die ik leuk vind. Net als mijn ‘echte’ goede voornemens sneuvelt dit voornemen ook wel eens. Dan laat ik me toch teveel meeslepen door deadlines op mijn werk of verwachtingen van anderen. Toch is er ergens diep binnen in me die ervaring en overtuiging hoe belangrijk vrije tijd voor me is en kom ik altijd weer terug bij dit goede voornemen.

Goede voornemens maken
Ook, of misschien juist, een heftige gebeurtenis kan je gebruiken om te reflecteren en om goede voornemens te maken. Begin met jezelf vragen te stellen. Wat is er veranderd sinds die heftige gebeurtenis? Wat heb je geleerd over de situatie waar je nu in zit en wat zegt dat over jezelf? Waar heb je op dit moment behoefte aan? Door het beantwoorden van die vragen komen er vanzelf goede voornemens naar boven. Misschien kan je zelfs op basis daarvan bedenken welke kleine stapjes je kunt zetten om je leven aangenamer te maken.

Meer over:

Gevolgen van CVA Mantelzorg

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag