Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Doelgerichte dagbesteding voor mensen met hersenletsel

Mensen met hersenletsel kunnen dagbesteding doen bij InteraktContour. Wie nog denkt aan vogelhuisjes bouwen en mozaïeken om ‘lekker bezig’ te zijn heeft het mis! Dagbesteding wordt al tijden ingezet als middel om persoonlijke doelen te behalen zoals het verbeteren van de motoriek of het opbouwen van een sociaal netwerk. En het blijkt van onschatbare waarde.

Hoe is de kwaliteit van zorg?

Hoe is de kwaliteit van zorg?


De zorg die vanuit de Wmo wordt geboden zoals dagbesteding en individuele begeleiding, is voor mensen met hersenletsel erg waardevol. Dit blijkt uit onderzoek NA(H)-zorg op maat dat onder leiding van associatie Lector dr. Kitty Jurrius is uitgevoerd vanuit Windesheim Flevoland.

Hoe pakt de Wmo uit?
Kitty: ”De komst van de Wmo stuitte op veel kritiek. Zorgtaken werden overgeheveld naar gemeenten die te weinig zicht hadden op zorg. Er moest flink bezuinigd worden en mensen zouden minder zorguren overhouden of niet meer in aanmerking komen voor bepaalde zorg. Maar hoe is het uitgepakt? We besloten te onderzoeken hoe mensen met hersenletsel de zorg nu na anderhalf jaar ervaren”. Het onderzoek is nog niet afgerond maar associate Lector dr. Kitty Jurrius benoemt al voorzichtig wat resultaten. “We hebben cliënten gesproken die het gevoel hebben dat ze erop achteruit zijn gegaan. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Er zijn juist ook cliënten die heel positief zijn over gemeenten die een breed pakket aan mogelijkheden voorleggen. En doordat zorgorganisaties gestimuleerd worden om meer te gaan samenwerken, ervaren vele cliënten dat de wereld groter is geworden”.

Dagbesteding belangrijke functie
Wat Kitty opmerkt is dat de waarde van individuele begeleiding, groepsbegeleiding en dagbesteding erg groot blijkt. “Het draagt bij aan een betere fysieke conditie, het opbouwen van relaties of betere communicatie. Ik sprak een mevrouw met een taalstoornis, ze kon niet meer op woorden komen. Op de dagbesteding werd ze geactiveerd om veel te praten waardoor ze zich steeds beter kon uitdrukken, ook thuis en in de supermarkt. De deelname aan verschillende trainingen en werkzaamheden biedt tevens structuur, zingeving en het ontlast de partner. Door dagbesteding en individuele begeleiding wordt zwaardere zorg voorkomen.”

Omslag
Marianne Velthuis, manager bij InteraktContour herkent de resultaten uit het onderzoek. “Wij hebben een omslag gemaakt van zinvolle dagbesteding naar methodisch werken aan fysieke en mentale weerbaarheid zodat cliënten zich beter kunnen redden. We zijn gericht op het behalen van resultaten, hoe klein soms ook. Dáár zetten we waar nodig dagbesteding of individuele begeleiding gericht op in. We betrekken zoveel mogelijk de naasten van de cliënt, want hersenletsel treft hen allemaal.”

Zelf opstaan
Cliënten komen met enthousiaste verhalen over de nieuwe manier van werken. Marianne: “Een vrouw vertelde dat ze door het schilderen haar fijne motoriek had verbeterd waardoor ze nu aan de slag kan gaan met schrijfoefeningen. Met als doel om zelf haar afspraken op de kalender te kunnen zetten. Met de training fit en vitaal wil ze vervolgens werken aan haar balans met als doel zelfstandig op te kunnen staan vanuit een stoel. Ze wordt steeds minder afhankelijk van anderen. Hoe mooi is dat?"

Meer weten over dagbesteding bij InteraktContour?

InteraktContour biedt op diverse locaties in het midden en oosten van het land dagbesteding. Kijk hier naar de locaties

Zorglocaties van InteraktContour

Meer over:

Dagbesteding Onderzoek

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag