Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Documentaire Ben'nie Gek; NAH na auto-ongeluk

Ben'nie Gek is een documentaire over Bennie die na een zwaar ongeluk in 2010 niet aangeboren hersenletsel (NAH) heeft. Gemaakt door twee jonge documentairemakers: Karlijn Freriks (17) uit Didam en Barsak Sabur (21) uit Doetinchem. Zij lopen stage bij het Jongerencentrum in de Gruitpoort in Doetinchem. Freriks volgt de opleiding junior mediaproducer, Sabur doet grafische vormgeving. Na vijf maanden stage wilden ze als afsluiting een documentaire maken. „Waarover wisten we niet”, vertelt Karlijn. „Tot we Bennie tegenkwamen. Toen wisten we het direct.”, vertellen zij in de Gelderlander op 28 januari 2017.

Hersenletsel na auto-ongeluk
De meest confronterende scene in Ben'nie Gek is als Heidi den Besten in het UMC ziekenhuis in Utrecht naast het bed van haar zoon Bennie staat en zijn hand streelt, zo schrijft de Gelderlander. De hand is het enige dat van Bennie is te zien. Hij ligt in het UMC na een auto-ongeluk waarbij de bestuurder, een 16-jarige vriend die niet had mogen rijden, is verongelukt. De twee andere inzittenden hebben het ternauwernood overleefd. Bennie ligt twee weken in coma en houdt er niet aangeboren hersenletsel aan over.

Disco
Het is zeven jaar na het ongeluk dat gebeurde bij Beesd, tussen Tiel en Utrecht. De drie jongens komen uit het nabij gelegen Vianen en waren naar een disco geweest. De beelden van de gecrashte auto zitten ook in de docu. Karlijn en Barsak liepen Bennie tegen het lijf in het Jongerencentrum, waar hij geregeld komt. Het is niet verwonderlijk dat hun oog op hem viel voor de docu, die een half uur duurt en geen moment verveelt. Bennie heeft een aantal gedragingen die zijn hersenletsel kenmerken. Zoals boos, emotioneel en vertelt over de vermoeidheid vooral in het begin. En hij is grappig, maar vooral vertederend.

Staande ovatie
Ben'nie Gek is vertoond in de filmzaal van de Gruitpoort en leverde de makers én Bennie een staande ovatie op. Terecht. De jonge filmmakers hebben weliswaar wat kleine steekjes laten vallen en het licht was niet altijd even optimaal, de docu is meer dan ontroerend. Zo schetst de Gelderlander.

Heftig verhaal
„Een heftig verhaal”, zegt Bennie na afloop. „Ja, dit is mijn verhaal. Waar gebeurd, helaas.” De film is nu te zien op YouTube van Jimmy's Live, een onderdeel van het Jongerencentrum in Doetinchem.

Sneller boos is één van de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel

Je hebt een beroerte gehad, een hersenoperatie of een ongeluk. Je hebt hersenletsel. De gevolgen hiervan zetten je leven op zijn kop. En dat geldt vaak ook voor de mensen om je heen. Thuis is alles anders en terug naar werk of opleiding lukt vaak niet. Wat is er aan de hand? Ontdek hier wat de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel zijn.

Herken je je in het verhaal van Bennie en wil je meer weten over niet aangeboren hersenletsel?

Je hebt een beroerte gehad, een hersenoperatie of een ongeluk. Je hebt hersenletsel. De gevolgen hiervan zetten je leven op zijn kop. En dat geldt vaak ook voor de mensen om je heen. Thuis is alles anders en terug naar werk of opleiding lukt vaak niet.

Ik wil meer informatie over niet aangeboren hersenletsel

Meer over:

Bewegen Gevolgen van CVA Werken Boeken & Films

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag