Dagelijkse dingen zelf doen na hersenletsel
De gevolgen van niet aangeboren hersenletsel door een herseninfarct, cva, hersenbloeding, ziekte of ongeluk op het leven van de getroffenen zijn erg verschillend. Hoewel er overeenkomsten zijn, ervaart niet iedereen deze op dezelfde manier. Iedereen moet op een eigen manier om leren gaan met de gevolgen. De één leert van zit naar staan te komen zodat hij weer zelf naar de wc kan. Een ander wil graag weer zelf koken. Een derde wil geen hulp meer bij het aankleden, maar die knoopjes zijn nog zo lastig. InteraktContour biedt verschillende mogelijkheden op het gebied van behandeling en ondersteuning. Zoals de Module Fit & Vitaal.

Hoe begeleid je mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH)
Ruth Ophoff, senior begeleider bij InteraktContour: “Bij de module Fit & Vitaal train je je lijf, zodat je dagelijkse dingen weer zelf kunt doen. Trainingsdoelen zijn dus vaak de dagelijkse dingen, zoals weer alleen boodschappen doen, je eigen koffie inschenken, je eigen eten koken, jezelf aankleden, naar de wc gaan. Dan ben je steeds minder afhankelijk van anderen. Er zijn ook mensen die meedoen aan Fit & Vitaal om hun conditie op peil te houden. Dat zou misschien ook wel in de sportschool kunnen, maar daar zijn vaak teveel prikkels, zoals veel mensen en harde muziek. En er is geen gespecialiseerde begeleiding. Creatief zijn kun je ook thuis of in een wijkcentrum. Het grote verschil is dat hier bij InteraktContour dergelijke modules nauw verbonden zijn aan je leerdoelen of je revalidatie en de begeleiders gespecialiseerd zijn in het werken met mensen met hersenletsel.”
Sporten en bewegen na hersenletsel
Uit onderzoek blijkt dat mensen met hersenletsel veel minder sporten dan mensen zonder beperking. De grootste beperkende factor voor deelname is dat mensen niet goed raad weten met hun aandoening en/of reguliere sporters niet tot last willen zijn. Ook de mobiliteit en toegankelijkheid kunnen struikelblokken zijn. Werken aan je conditie, motoriek en balans zijn van groot belang om in het dagelijkse leven zoveel mogelijk zelfredzaam te blijven. Er zijn ook verschillende behandelingen waarbij beweging centraal staat.

Dagbesteding en behandeling na niet beroerte, hersenbloeding of ongeval.
Harm Lahuis leeft elke dag met de gevolgen van hersenletsel, onder meer afasie. Hij kijkt vooruit, maar natuurlijk denkt hij wel aan hoe het was. “Ik fiets graag naar de dagbestedings- en behandelingslocatie van InteraktContour, ik heb altijd veel gesport. Ik denk dat dat wel heeft geholpen om weer zo goed mogelijk mobiel te worden. Je lijf trainen is een kwestie van doen, echt wel heel iets anders dan je hersens trainen. Dan moet je veel meer nadenken. Lees hier zijn verhaal: Leven met afasie na hersenletsel.
Meer weten over de module Fit & Vitaal van InteraktContour
Wil je na de revalidatie actief werken aan verbeteringen die er nog mogelijk zijn? Om verder te kunnen is het belangrijk om eerst je verdriet om alles wat je verloren bent een plek te geven. In de behandeling is daar ruimte voor. Door individuele gesprekken thuis en door verschillende modules die je in een groep volgt, kun je vervolgens energie opbouwen, beter leren plannen en organiseren en beter omgaan met je emoties. Je werkt aan jouw persoonlijke doelen.
Reageren