Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Cliënten met hersenletsel blij met medicijndispenser

Lodewijk heeft geen begeleider meer nodig die hem helpt herinneren aan zijn medicijnen. Dat doet nu de Medido, een automatische medicijndispenser. De Medido geeft mensen met hersenletsel meer zelfstandigheid en regie.

Zelfredzaamheid
Zowel cliënten als medewerkers van InteraktContour zien de zelfredzaamheid van de cliënt als belangrijke meerwaarde van de Medido. 74% van de medewerkers geeft in een onderzoek aan dat het gebruik van de Medido een positief effect heeft op het verminderen van het aantal medicatiefouten. 62% van de cliënten ervaart meer zelfstandigheid en 26% geeft aan zich minder afhankelijk te voelen van de begeleiding.

Veilig
De Medido geeft een piepje als het medicijn ingenomen moet worden. De cliënt drukt dan op een knop van het apparaat waardoor er een zakje met het medicijn naar buiten komt. Maar wat als de cliënt het piepje toch niet hoort? Begeleider Esther van Limbeek: “Als de cliënt niet op het knopje drukt, dan gaan er een signaal naar de begeleiding die dan contact opneemt met de cliënt. Op deze manier is een extra veiligheid ingebouwd. Het is wel de verantwoordelijkheid van de cliënt om het medicijn dan ook daadwerkelijk in te nemen. Het grote voordeel vind ik niet zozeer dat het mij tijd bespaart, maar dat de cliënt meer zelfstandigheid krijgt en daardoor meer privacy.”

Medische en gezondheidsapps voor mensen met niet aangeboren hersenletsel

Gezondheidsapps, er zijn er duizenden. Ze tellen de calorieën die je binnenkrijgt, meten je hartslag of houden slaappatronen bij. Dat levert een enorme hoeveelheid data op, maar wat kunnen we daarmee? Vijf tot acht jaar terug waren gezondheidsapps er nog niet of nauwelijks. Dat zijn mobiele applicaties die informatie geven, data bijhouden of waarin gebruikers zelf gegevens invoeren. Toen waren er ook relatief weinig tablet- en smartphonegebruikers. Maar nu bijna iedereen wel zo’n apparaat op zak heeft, is de markt voor gezondheidapps enorm gegroeid. Wereldwijd zijn er op dit moment zo’n honderdduizend apps beschikbaar en dat aantal groeit nog iedere dag. De meeste apps zijn gratis of voor een klein bedrag te downloaden in de standaard app-stores. Ze zijn dus voor iedereen toegankelijk. Interesse in medische apps. Op het platform Verder met Hersenletsel hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet. Apps voor Verder met Hersenletsel

Meer over:

E-health Hulpmiddelen

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag